De wintertransferperiode is al weer enige tijd gesloten en dit betekent dat de geruchtenmachine voor komende zomer weer op volle toeren draait. Zeker is dat Fred Rutten vertrekt, maar wie wordt zijn opvolger? En welke spelers willen nu ook vertrekken of juist aanblijven?


Driekwart van de informatie die tot mij komt, komt uit het geruchtencircuit. Op het moment van schrijven heeft El Ahmadi aangegeven Feyenoord te willen verlaten. Zelf zie ik Clasie een transfer maken en is interesse voor het duo van Beek / Kongolo niet onlogisch.
Het kan wederom een onrustige zomer worden voor Feyenoord.
Naast vertrekkende spelers, zullen er ook weer een aantal sterren uit de helikopter moeten stappen.

Tot nu toe duiken er vooral namen van aanvallers op. De namen van Kuyt en Guidetti en in mindere mate Kalou lees je veel terug in de media. Een opvallende overeenkomst is het feit dat ze alle drie al voor Feyenoord gespeeld hebben en (zeker voor Kuyt en Kalou) de beste fase uit hun carrière al gehad hebben. Kijkend naar vergelijkbare voorbeelden uit het (recente) verleden, vraag ik mij af of het terughalen van gearriveerde spelers een goede zet zou zijn voor Feyenoord. Ter illustratie het volgende rijtje; Ronald Koeman (als speler jaren ’90), Makaay, van Bronckhorst, Hofland, Landzaat, de Cler, Boulahrouz en Mathijssen.

Uiteraard een aantal namen die uit de periode komen waarna Feyenoord in financiële problemen is gekomen. Maar ook deze spelers hebben in mijn ogen allemaal ondermaats gepresteerd.
Eén van de redenen waarom ik geen voorstander ben van het aantrekken van gearriveerde spelers zijn de bijkomende verwachtingen. Zodra Dirk Kuyt komende zomer uit de helikopter stapt, wordt verwacht dat hij Feyenoord kampioen maakt en er even 25 in schiet. Die verwachtingen worden natuurlijk alleen maar hoger als er meerdere spelers aangetrokken worden. In 2007 waren we na de transferperiode kampioenskandidaat nummer één, maar zoals gebleken bieden gearriveerde spelers geen enkele garantie op succes.
Uiteraard zijn er ook voorbeelden te geven van spelers met een carrière achter zich, die wel geslaagd zijn bij Feyenoord, zoals bijvoorbeeld van Hooijdonk of recent El Ahmadi.

Daarnaast is Kuyt natuurlijk een echte Feyenoorder, wat weer enorm in zijn voordeel spreekt. Ook heeft hij tijdens het afgelopen WK aangetoond op fysiek vlak nog prima mee te kunnen. In mijn opinie is Kuyt een speler die Feyenoord moet proberen terug te halen, maar dan wel met een goede spits erbij. Dat Feyenoord nu bezig is met Guidetti zal bij veel supporters met gejuich ontvangen worden, maar ik vind het een risico. Hij begon het seizoen goed bij Celtic, maar zit inmiddels regelmatig op de bank. Daarnaast zal hij fysiek nooit 100% fit verklaard worden en zal er altijd een risico aan hem blijven hangen.
Van Kalou weet ik eigenlijk het minst, behalve dat hij in Duistland actief is. Volgens Wikipedia heeft hij maar 8 duels gespeeld en lijkt dus, ondanks dat hij komende zomer pas 30 wordt, ook een risico.
Alle drie de aanwinsten kleeft een risico aan vast. Allereerst op fysiek vlak, maar ook is het de vraag of ze het niveau kunnen halen wat er van hen verwacht wordt. Je kunt je op basis van deze stellingen afvragen of Feyenoord deze spelers moet halen. Alles bij elkaar opgeteld gaat het in mijn ogen om de voorwaarden waaronder. Indien Feyenoord in staat is één, twee of drie van deze gasten vast te leggen in het huidige salarishuis, zou ik het zeker doen. Tezamen zijn ze op z’n minst beter dan de huidige voorhoede. Indien deze speler(s) terug komen naar Feyenoord zou ik het legioen willen voorzien van een advies;

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst!