De aanloop

Het gelijkspel tegen FC Utrecht was geen beste generale. Was het de vermoeidheid na de return in het warme Tbilisi? De onrust centraal achterin? Spelers die gemist werden?

Supporters en journalisten hadden het er maar druk mee. Vooral toen vlak voor de aftrap de opstelling bekend werd. Jan-Arie van der Heijden was zelfs niet eens in de selectie opgenomen. Edgar Ié werd beloond met een basisplaats, na zijn geslaagde 45 minuten op zondag. Maar de meeste aandacht ging uit naar Leroy Fer. Ook hij verscheen aan de aftrap in een sfeervolle Kuip.

De wedstrijd

Hapoel Beer Sheva werd een stukkie hoger ingeschat dan Dinamo Tbilisi. Een ploeg met snelle jongens voorin, zoals bijvoorbeeld Nigel Hasselbaink, een oude bekende van Excelsior. Hij kreeg in de counter (veel meer deden de gasten niet) bijna de Kuip stil. Toch was Feyenoord heer en meester, en viel na een goed half uur de verdiende openingstreffer. Een inzet van Steven Berghuis belandde via doelman Setkus op de paal, en de rebound was voor Sam Larsson.

Ook in de tweede helft was het vrijwel eenrichtingsverkeer richting het doel van Hapoel. Het was wachten op nog meer goals, die uiteindelijk ook kwamen. Een kopbal van Fer kwam, misschien wel onbedoeld, bij Renato Tapia terecht. In de kaats kreeg Fer de bal weer terug en kon hij moeiteloos de 2-0 binnen tikken. Tien minuten voor tijd nam hij ook de 3-0 voor zijn rekening. Een slecht verwerkte hoekschop bezorgde hij terug in de verre linkerhoek.

Het oordeel

Feyenoord had uiteindelijk minder moeite dan gedacht met Hapoel. Coach Jaap Stam kwam met een aanvallende opstelling die uiteindelijk succesvol bleek. Achterin leek het een stuk rustiger, met Ié die nú al een populaire speler aan het worden is. Eric Botteghin had het een paar keer flink lastig, toen hij in de eerste helft op snelheid over zijn zwakke kant geklopt werd, maar deed verder verdedigend zijn ding. En zolang Nicolai Jörgensen nog herstellende is, lijkt Steven Berghuis in een zwervende rol een goed alternatief. En dat lijkt voor Orkun Kökcü even wennen in zijn rol. Fer kan bijna weer een hele wedstrijd aan, als motor op het middenveld.

Het team nam na afloop dankbaar het welverdiende applaus in ontvangst. Dat het maar 3-0 was geworden deerde de fans niet zo. Feyenoord had 90 minuten lang gedomineerd, en dat gaf weer wat hoop voor de toekomst. Eentje met een bijna zekere deelname aan de groepsfase in de Europa League.

Joop

@joopb68lfc