Na de vernedering in Zwolle werd er besloten om deze hele week achter gesloten deuren te trainen. Vooralsnog leidde dit niet tot zichtbaar beter voetbal, maar Feyenoord won wel verdiend. Toch was naar mijn mening de uitslag lichtelijk geflatteerd: 4-1.

De eerste helft

In de aanloop naar de Klassieker van aankomende zondag moest nog even worden afgerekend met de Limburgers die vorige maand nog een overwinning pakten in De Kuip. Naast de laatste kans om nog iets van dit seizoen te maken speelde er dus ook revanche mee.

Feyenoord startte met dezelfde elf als afgelopen week tegen Zwolle. Vond ik vrij opmerkelijk. Niet eens zozeer omdat je zaterdag bij vlagen werd weggespeeld, maar vooral omdat Feyenoord dit seizoen nou niet echt fit overkomt en dit toch een wedstrijd is waar je drie of vier spelers zou kunnen rouleren.

De eerste twintig minuten waren voor Feyenoord vrij gênant. Fortuna Sittard was namelijk heer en meester in De Kuip. Als het na ruim een kwartier 0-2 of zelfs 0-3 had gestaan was dit niet overdreven bijzonder geweest, Vermeer zag namelijk tot drie keer toen een geel/groen persoon op z’n doel af lopen.

De redenen hiervoor zijn bijna niet aan te dragen. Ik hoorde John de Wolf bij FOX lekker populistisch schreeuwen dat als Feyenoord lopende spelers zou hebben, alles wel opgelost zou worden. Ja, John, lekker makkelijk. En, pertinent onwaar. Want Feyenoord heeft juist alleen maar dravers en lopende spelers. Behalve Van Persie mis je juist spelers die eens de rust bewaren, die in plaats van dom sprinten eens om zich heen kijken. Sowieso vind ik dat deze selectie best veel beweegt zonder bal, bijna elke wedstrijd. Alleen wordt er gewoon compleet verkeerd gelopen.

Wat mij het meest verbaasde is dat Fortuna nagenoeg de exact zelfde tactiek hanteerde als in december (toen ze Feyenoord overbluften en versloegen) en dat Gio hier opnieuw geen antwoord op had. Alweer niet. Je zou toch zeggen dat je lering hebt getrokken van vorige ontmoeting, maar helaas. Het middenveld was in handen van de Limburgers die officieel een 4-3-3 hanteerden maar zonder bal met vier of zelfs vijf middenvelders opereren. Clasie en Vilhena hadden hier geen antwoord op.

Fortuna kon zich overal op het veld onder de Feyenoord-druk uit voetballen. Want ja, Feyenoord probeerde absoluut hoog druk te zetten en een snelle goal te forceren. Maar, Fortuna creëerde vaak eenvoudige driehoekjes en voetbalde zich overal rustig onderuit. Er was met name het terugkerende beeld van zaterdag: Feyenoord wat in balbezit goed en snel omschakelt, maar wat zo ver uit elkaar loopt dat wanneer er balverlies wordt geleden, zeeën van ruimte weggeeft.

Clasie en Van Persie samen op het middenveld, kan gewoon niet. Van Persie was vandaag opnieuw de beste Feyenoorder maar is fysiek niet meer in staat om continu pressing uit te voeren. Dit geeft niet, als je er twee spelers achter hebt staan die dat kunnen compenseren. Echter, Clasie oogt nog steeds verre van fit. Als de linies dan een beetje ver uit elkaar staan (wat vaak het geval is), loopt Clasie aan de lopende band achter de feiten aan.

Na een minuutje of twintig stond het dus gelukkig nog 0-0, ging Feyenoord wat compacter spelen en dit resulteerde direct in meer balbezit. Tweede ballen werden gewonnen en de combinaties werden weer gemaakt. Na ruim een half uur scoorde Van Persie de 1-0 die op dat moment al enige tijd in de lucht hing. Zonder veel te creëren drong Feyenoord steeds meer aan en na een mooie aanval over rechts belandde de bal via Berghuis en St. Juste voor de voeten van Van Persie, mooie goal! Zo’n soort aanval hadden we al een tijdje niet meer gezien.

Na de 1-0 kreeg Feyenoord nog wat halve kansen maar was het wel de baas op de veld, Fortuna was overduidelijk van slag door de goal van Feyenoord, nadat het zelf de kansen om op voorsprong te komen gemist had.

De tweede helft

Feyenoord wisselde niet en ging ongewijzigd verder in de tweede helft. Snap ik nog steeds niet, maar ok. Je zou dan weleens willen zien dat Gio opeens Burger of Vente inbrengt, onverwachts.

Direct na rust kreeg Jørgensen de kans om de wedstrijd in het slot te gooien, hij zag zijn (fraaie) stiftje helaas op de paal belanden.

Wat daarna volgde was een opportunistisch Feyenoord wat de wedstrijd onder controle had maar niet goed voetbalde. Door de hoge druk en de hogere positionering van de (rest)verdediging kwam Fortuna er nauwelijks aan te pas. Dit laatste bleek van korte duur.

Nauwelijks tien minuten na de pauze waren voorbij en Novakovich scoorde na een snelle Limburgse uitbraak. Jan-Arie liet zich kinderlijk wegzetten door een simpele kapbeweging en zo kwam Fortuna op toch wel terechte gelijke hoogte. Toch vond ik Feyenoord wat overtuigender de tweede helft en had ik er wel het vertrouwen dat het goed zou komen. De tegentreffer was dan ook de laatste grote kans voor de Limburgers in de tweede helft.

Feyenoord bleef de bovenliggende partij en halverwege de tweede helft kreeg het een penalty. Die vond ik absoluut niet terecht. Opnieuw een situatie die de VAR een minuut of twee moest bekijken en daarom niet goedgekeurd had mogen worden, als je zo lang twijfelt dan klopt er kennelijk iets niet. Ik vond dat die Limburgse jongen weinig aan de situatie kon doen en zeker niet bewust hands maakte, makkelijke strafschop dus. Gelukkig heb je met Van Persie iemand die dat klusje eenvoudig klaart: 2-1.

Berghuis kon vlak daarna de wedstrijd definitief beslissen, maar hij stuitte op keeper Koselev. Later kreeg hij nog een grote kans, een Steven in topvorm benut zulke mogelijkheden. Hier reageerde de Fortuna keeper goed, maar even later toen Van Beek binnen kopte uit een corner kwam hij te laat zijn goal uit en was de wedstrijd beslist: 3-1.

Gio liet daarna weer de kans liggen om wat jonge spelers de kans te geven, onbegrijpelijk vind ik dat. Toornstra kwam nog even binnen de lijnen om Van Persie te vervangen en Vente kwam erin voor Jørgensen. In de blessuretijd kreeg Feyenoord opnieuw een penalty, deze was wel 100% terecht, en Berghuis pikte zo ook nog zijn goaltje mee.

Conclusie

Een relatief eenvoudige 4-1 zege. Toch moet er gezegd worden dat als Fortuna in de openingsfase iets zorgvuldiger was geweest, het vandaag echt anders was gelopen. Dat is makkelijk praten achteraf, maar het had zomaar 0-2 kunnen staan en dit kwakkelende Feyenoord had dat niet zomaar rechtgebreid.

Gio liet de kans liggen om een statement te maken en had bijvoorbeeld St. Juste aan de kant kunnen laten na zijn wanvertoning van afgelopen zaterdag. Daarnaast werd er ook niet gerouleerd en zelfs na de 3-1 kwam er geen verrassende wissel, naar mijn mening had dat prima gekund. Aan de andere kant, misschien wil hij wat meer vertrouwen in het elftal krijgen en kiest hij daarom voor dezelfde namen, valt ook wat voor te zeggen.

Zondag wacht Ajax en als je je linies dan net zo ver uit elkaar houdt als vandaag en afgelopen weekend ga je er met 0-5 af. En ja, dat kan dan serieus gebeuren. Spelers als Ziyech en Tadic weten wel raad met een gat van dertig meter waarin alleen Clasie een beetje aan het zwemmen is. Ik ben benieuwd of Gio het aandurft om met Jørgensen en Van Persie te spelen, of dat hij een van beiden opoffert voor Toornstra, wat mij een logische keuze lijkt.

De cijfers:

Vermeer: Een zeven.

Kenneth kon aan de tegengoal niks doen, was aan de bal vaak een rustpunt als de verdediging hem nodig had (en dat was vaak vandaag). Zijn scherpe optredens in de openingsfase hebben Feyenoord grotendeels gered vandaag.

St. Juste: Een zeven,

Eerlijk is eerlijk, afgelopen weekend was Jeremiah een lopende schande, maar vandaag speelde hij prima. Met name de eerste helft zorgde hij op rechts vaak voor een man meer situatie, daar vandaan kwam ook zijn fraaie assist.

Van Beek: Een zes.

Leuk dat Sven weer scoorde, maar aan de bal was het verder weer niet best vandaag. Ook zonder bal had hij vaak moeite met Novakovich.

Van der Heijden: Een vijf.

Jan-Arie zit niet in de sterkste fase uit zijn carrière… Hopelijk trekt dit gauw bij. Hoe hij bij de tegengoal in de luren werd gelegd was heel sneu om te zien.

Verdonk: Een vijf.

Speelde niet eens zo slecht maar het oogt allemaal zo onzeker. Had weliswaar twee leuke afstandsschoten, verder weinig van gezien. Hopelijk kan Haps zondag spelen!

Clasie: Een drie.

Nee, ik heb niet de pik op Jordy. Maar hij is een van dé redenen dat Feyenoord niet lekker draait. Overal te laat en zonder bal vaak de reden dat de restverdediging een chaos is. Ik snap dan ook echt niet waarom Gio hem blijft opstellen.

Vilhena: Een zes.

Voor rust een vier, na rust speelde hij prima. Bij vlagen zagen we helaas weer de ouderwetse postbode Tonny en ik ben ontzettend klaar met die kansloze afstandsschoten.

Van Persie: Een acht.

Tja, de laatste potjes voor de winterstop werd het wat minder maar vandaag en afgelopen weekend stak hij met kop en schouders boven iedereen uit. Genot om naar te kijken en álles wat Robin doet is logisch en functioneel.

Berghuis: Een zes.

Ik zag vandaag bij vlagen weer de ouderwetse Steven. Hij bleef zijn man opzoeken en vaak heeft hij een aardige klik met St. Juste.

Jørgensen: Een vijf.

Afgelopen zaterdag was hij met afstand de slechtste Feyenoorder. Vandaag was hij weer een aanspeelpunt en zorgde zo nu en dan uit het niks voor dreiging door een gevaarlijke individuele actie. Weer een beetje de Nicolai zoals we ‘m kennen. Oogt helaas nog steeds niet topfit.

Larsson: Een vier.

Sam liet zijn vorm van vorig seizoen zien, geen vorm dus. Terwijl hij de laatste tijd zo lekker bezig was, zonde! Vandaag had de rechtsback van Fortuna een relatief eenvoudige avond.

Toornstra en Vente: Geen cijfer.