De aanloop

Drie dagen na de 0-3 zeperd tegen AZ moest er gewonnen worden. En niets anders.

De wedstrijd

FC Twente hoefde niet midweeks in te halen, maar had in de vorige competitieronde wel op eigen veld van streekgenoot Heracles Almelo verloren. Dan zou je denken dat ze extra gemotiveerd naar de Kuip gekomen waren. Want tegen het huidige Feyenoord was nu van alles mogelijk. Al snel bleek dat de thuisploeg het niet zo moeilijk ging krijgen. Er lag zoveel ruimte bij de bezoekers, daar moest gewoon van geprofiteerd worden. En dat gebeurde ook. Al na 6 minuten vond Rick Karsdorp met een steekpass Steven Berghuis. Die had goed de snelheid er in, mocht lekker naar binnen kappen en daarna met links de 1-0 binnen knallen. Wéér een lekkere vroege voorsprong voor Feyenoord.

En wéér duurde het niet lang. Jens Toornstra’s pass door het midden belandde tussen de linies, en Twente’s topscorer Cantalapiedra nam het cadeautje dankbaar in ontvangst. Het was 1-1, en een niet zo volle Kuip zag de ellende al weer aankomen. Gelukkig kon er een paar minuten later weer gejuicht worden. Alweer een aanval, opgezet door Karsdorp. De bal eindigde uiteindelijk bij Sam Larsson (ook hij mocht weer eens starten), die met een geplaatste bal voor een 2-1 ruststand zorgde. Orkun Kökcü haalde de thee niet (kramp?), en moest worden vervangen door Renato Tapia.

In de tweede helft deed Feyenoord wat het moest doen. Dóórzetten. Larsson faalde eerst nog, alleen voor doelman Drommel. Maar mocht even later vanaf de zijkant langs de achterlijn en via Bijen de 3-1 inschieten. De 4-1 was voor Luis Sinisterra, die vandaag in de punt van de aanval stond en attent reageerde in de rebound. En vlak voor het affluiten schoot Drommel de bal tegen de voet van de meegelopen Larsson aan. Zo werd het via de Zweed 5-1 en zagen de fans hun club weer terug in het linkerrijtje.

Het oordeel

Nee, het lek is zeker nog niet boven. Maar een leuke opsteker voor de komende wedstrijd tegen Porto is het zeker. Misschien moet Jaap Stam deze opstelling maar eens blijvend uitproberen. De open ruimtes bij de tegenstander werden nu wel opgezocht en gevonden. Al moet gezegd worden dat Twente natuurlijk wel even een groot verschil was met AZ, dat alleen al met goed positiespel het verschil maakte. Wijze lessen in een paar dagen.

Of Sinisterra in de spits ook tegen Porto een idee is? Het ziet er naar uit dat Nicolai Jørgensen donderdag er niet bij gaat zijn (zat nu niet bij de selectie). Je moet wat, tegen een geslepen ploeg.

@joopb68lfc