Na de rust van het interlandweekend mochten we weer. In dit geval was het meer moeten dan mogen, want naar mijn mening was dit het slechtste Feyenoord in een thuiswedstrijd tot nu toe in dit seizoen. Toch werd er gewonnen: 1-0.

Vrijdag werd bekend dat Van Persie niet zou gaan spelen dus kon de opstelling van te voren zo goed als zeker al worden ingevuld. Alleen achterin was even de vraag of Gio voor Botteghin zou kiezen i.p.v. Van Beek. Toornstra nam wederom de positie van Van Persie over en Malacia startte als linksback.

De eerste helft

Feyenoord startte zoals je zou verwachten tegen een ploeg die net uit een hele zware fase komt. Er werd direct hoog druk gezet tegen de 4-4-2 formatie van Danny Buijs. Dit loste Feyenoord op door Nieuwkoop als rechtsbuiten te gebruiken. Dit bedoel ik niet eens overdreven, de eerste twintig minuten speelde Bart echt op de positie waar Berghuis normaal loopt, bijna ter hoogte van Jørgensen. Dit kon uiteraard prima, Groningen had geen buitenspelers. Clasie kwam niet verder dan de middenlijn en positioneerde zich met name tussen het centrale duo achterin. Hierdoor werd elke tegenaanval van Groningen in de openingsfase vroegtijdig in de kiem gesmoord.

Meest opvallend was de rol van Berghuis. De laatste weken zagen we vaker dat hij wat mocht zwerven, maar vandaag spande de kroon. Het eerste half uur was Steven met name in de as van het veld te vinden. Niet eens op ’10’, hij kwam vaak achter Toornstra in balbezit. Deze omzettingen had Groningen overduidelijk niet verwacht en zo creëerde Feyenoord in no time de eerste kansen. De eerste beste dieptepass van Clasie, een schitterende pass, belandde bij Toornstra die zonder nadenken in de aanname gelijk uithaalde en de bal langs Padt volleyde: wereldgoal.

Na de vroege goal ging Feyenoord door met dezelfde opportunistische speelstijl en was het wachten op de 2-0. Maar, nadat Groningen na een minuutje of twintig het eerste afstandsschot op de doel loste was de flow volledig verdwenen. Reis schoot uit tweede lijn naast en een minuut later liep Doan één op één door richting Bijlow, doordat onze doelman goed uitkwam belandde de bal op de paal.

Hiermee werd de lijn omlaag weer als vanouds ingezet. Het Feyenoord met twee gezichten was direct terug. Hoe goed het begon, zo slecht werd het halverwege de eerste helft. Berghuis, Jørgensen en Malacia heb ik zelden zo slecht zien voetballen in hun tijd bij Feyenoord. Met name eerstgenoemde speelde een draak van een wedstrijd. Zo’n vrije rol in de as van het veld kan Steven kennelijk niet aan, die moet gewoon lekker aan de zijkant blijven, met een enkele uitzondering door zich soms eens bij Jørgensen te melden. Maar bijna alle keren dat Groningen gevaarlijk om kon schakelen begonnen bij balverlies van Berghuis en/of Jørgensen. Laatstgenoemde loopt echt met de ziel onder zijn arm rond en ook bij het Nationale elftal van Denemarken liet hij weer niks zien afgelopen week.

Pijnlijk was om te zien dat Danny Buijs met enkele tactische omzettingen ervoor zorgde dat Groningen het laatste kwartier voor rust heer en meester was. Handwerker, de linksback van de ploeg, ging veel hoger spelen waardoor Nieuwkoop terug werd gedrongen en Berghuis weer meer richting zijn oude positie moest spelen. Daarnaast ging het centrale duo op het middenveld dichter bij de spitsen spelen, met name Reis dook vaker op rond de zestien van Bijlow. En Doan, de Japanner die op papier rechtshalf speelde, dook overal op behalve op de rechterflank. Feyenoord had hier geen antwoord op.

Dit is niet de eerste keer dit seizoen dat Gio geen antwoord heeft op een tactische zet van de coach van de tegenpartij. Het was een wonder dat het in de rust geen 1-1 stond, want Groningen maakte hier op basis van de kansen nadrukkelijk aanspraak op.

De tweede helft

Je hoopt dan dat Gio in de rust samen met zijn staf een mooi antwoord bedenkt om Feyenoord weer de bovenliggende partij te maken. Het enige wat werd aangepast wat dat Berghuis weer echt op rechtsbuiten ging staan en Nieuwkoop dertig meter terug werd geposteerd. Verder ging Feyenoord door met breien en fantasieloos ronddwalen. Ja, er werden minder kansen weggeven, maar er werd ook nauwelijks meer wat gecreëerd.

Zoveel tekst als ik over de eerste helft kon schrijven, zo weinig ga ik typen over het tweede bedrijf. Het was namelijk het slechtste Feyenoord wat ik tot nu toe zag dit seizoen. Los van de wedstrijd in de ArenA waar je met een man minder speelde heb ik Feyenoord dit jaar niet zo apathisch zien handelen. Met de wetenschap van het eerste kwartier, waar je Groningen met gemak met de rug tegen de muur zette, is het onbegrijpelijk dat Feyenoord op safe ging spelen en er nauwelijks meer iets werd gecreëerd. Een afstandsschot van Vilhena op de lat, wat vooral heel matig gekeept was en een grote kans voor Berghuis die op de paal terecht kwam waren de enige noemenswaardige wapenfeiten van rood-witte kant. Groningen zette hier weinig tegenover, Buijs probeerde nog wel aanvallend te wisselen maar had dit eerder moeten doen.

Ik snapte sowieso niet dat Danny Buijs het na de rust niet gelijk omzette. Feyenoord had geen antwoord op de beweeglijke Doan, Mahi en Reis. Maar ook hij koos voor een formatie die op safe de wedstrijd afmaakte. Dit resulteerde dus een tweede helft zonder veel hoogtepunten en met vooral heel veel fouten. Malacia heeft in totaal denk ik drie keer onnodig buitenspel gestaan. Dat gebeurt natuurlijk iedereen weleens, maar in zijn geval was daardoor elke keer een grote kans verkeken. Zo groot als zijn fanatisme is, zo laag is zijn voetbalintelligentie.

Jørgensen werd halverwege de tweede helft gewisseld en zo mocht Vente wat langer meedoen dan normaal. Verder werd een kwartier voor tijd Ayoub nog binnen de lijnen gebracht voor Larsson. Onbegrijpelijke wissel. Allereerst gaf Gio daarmee al voor de slotfase aan op die 1-0 wel prima te vinden en mag hij blij zijn dat Buijs pas vlak voor de blessuretijd een pinchhitter in, maar daarnaast was Larsson naar mijn mening niet de persoon die het veld moest ruimen. Als je dan een aanvaller eraf haalt, had ik zijn collega aan de andere kant gewisseld.

De conclusie

Mark van Bommel zal schaterlachend de wedstrijd hebben geanalyseerd. Komend weekend komt hij met zijn PSV op bezoek in De Kuip en gezien de tweede helft hoeft hij zich momenteel weinig zorgen te maken.

Van Bronckhorst liet zich opnieuw tactisch afbluffen door de coach in de andere dug-out. En dit gebeurt niet eens door een onverwachte wissel maar door een simpele tactische omzetting. Hij krijgt het met zijn technische staf het niet voor elkaar dit Feyenoord beter te laten voetballen en tijdens wedstrijden te anticiperen op (onverwachte) wijzigingen. Dit resulteerde vandaag in een wedstrijd die veel te lang spannend bleef en met een FC Groningen dat maar liefst tien(!) schoten op doel kon lossen. Geef komende week eenzelfde aantal kansen weg tegen PSV en je gaat er met 0-5 vanaf.

Daarnaast heeft Feyenoord het probleem dat meer dan de helft van de selectie niet in vorm is. De sterkhouders geven al weken niet thuis. Ook hier voor acht ik de technische staf verantwoordelijk. Dat een speler een keer zijn dag niet heeft, dat kan. Maar dat Berghuis en Jørgensen zo uit vorm zijn en dat Vilhena na zo’n goede interland direct weer diep wegzakt is veelzeggend.

PSV zal Feyenoord komend weekend laten komen en wachten op omschakelmomenten. Laten we hopen dat Van Persie weer fit is tegen die tijd, als we op de helft van de Eindhovenaren gaan spelen kunnen we zijn creativiteit goed gebruiken. Daarnaast ben ik benieuwd hoe Gio omgaat met de terugkeer van St. Juste. Ik vind dat Nieuwkoop een ruime voldoende heeft gehaald de afgelopen weken en het centrum van Feyenoord oogt ontzettend kwetsbaar. Jeremiah naast Jan-Arie?

Plek drie op de ranglijst is na vandaag extra verstevigd en voorlopig gaan we daar niet vanaf komen. Laten we hopen dat we, al is het alleen maar voor het gevoel, kunnen winnen tegen PSV. Er zijn alweer geluiden wat we PSV moeten laten winnen, omdat we Ajax anders in het zadel helpen. Geloof me: PSV wordt toch wel kampioen, laten wij nou maar gewoon proberen ze te verslaan komend weekend!

De cijfers:

Bijlow: Een 7.

Moest een paar keer (half) ingrijpen en stond er ook op die momenten. Moet wel echt gaan werken aan zijn spelhervattingen, heeft daar met Vermeer gelukkig een goede leermeester voor. Er gaan nu nog te veel ballen over de zijlijn.

Nieuwkoop: Een 7.

Wat ik al zei; nam St. Juste’s plek prima over. En mag wat mij betreft blijven staan. Laat St. Juste maar gaan duelleren met Botteghin om een plek in het centrum.

Botteghin: Een 6,5

Had het soms lastig met de beweeglijke aanvallers van Groningen maar kwam niet in de problemen. Is wel mede verantwoordelijk voor de terugval van Feyenoord in de eerste helft door na een schot op doel van Bijlow niet meer van die zestien af te willen komen.

Van der Heijden: Een 6.

Vond ik de eerste helft sterk spelen maar in de tweede helft zorgde hij een paar keer voor gevaar door o.a. een dieptepass volledig verkeer in te schatten.

Malacia: Een 4.

Was heel enthousiast en kreeg een onterechte gele kaart na een prima tackle. Maar leed aan de lopende band balverlies en stond drie keer oliedom buitenspel waardoor hij perfecte omschakelmomenten om zeep hielp. Slechte pot.

Clasie: Een 5,5

Een nipte voldoende omdat hij aan de bal niet eens zo slecht speelde en een mooie assist gaf. Maar verder had Jordy weer eens nul creatieve inbreng en zonder bal, toen Groningen wat meer druk ging zetten in de eerste helft, werd hij overlopen.

Vilhena: Een 6.

Speelde niet eens zo slecht en bewoon zich wat rustiger over het veld omdat Berghuis vaak in de as kwam. Maar zo jammer dat hij opnieuw een goede pot in Oranje weer geen vervolg kan geven. Lijkt wel een andere persoon in een Feyenoordshirt.

Toornstra: Een 6,5.

Was in de eerste helft de beste man aan Feyenoord kant en maakte een prachtige goal. Na rust ging hij mee omlaag met het niveau van het hele elftal. Larsson heeft dat ook, ze kunnen beiden dan niet opstaan en de ploeg bij de hand nemen, zonde!

Berghuis: Een 1.

Er is niemand die mij een goede actie van Berghuis kan laten zien. Speelde echt dramatisch vandaag.

Jørgensen: Een 4.

Tja… Wat er met Nicolai aan de hand is. Hij zorgt voor veel diepte door vaak de loopactie richting de zijkanten te maken waardoor vandaag Toornstra vaak ruimte kreeg. Maar dit is dan ook het enige goede wat hij deed. Alle ballen sprongen weer van zijn voeten, hij verloor alle duels en leverde 50% van zijn passes in.

Larsson: Een 6.

Was voor rust bij vlagen zeer dreigend maar had na rust hetzelfde als Toornstra, hij kan dan niet opstaan en met een actie weer voor nieuw elan zorgen, wat Elia in zijn tijd bij ons wel kon.

Vente en Ayoub: Geen cijfer.

@Robert_Schroer