Na de pijnlijke nederlaag tegen Ajax van afgelopen woensdag rest Feyenoord de strijd om de derde plaats. Emmen kwam naar De Kuip en in de wetenschap dat concurrent AZ tegen andere promovendus Fortuna waarschijnlijk wel zou winnen, waren de drie punten in De Kuip houden van groot belang. Dit lukte relatief eenvoudig: 4-0.

De eerste helft

Gio startte met Jørgensen én Van Persie, wat betekende dat Toornstra op de bank mocht plaatsnemen. Achterin verving de weer fitte Haps zijn tijdelijke back-up Verdonk. Emmen startte in een 5-4-1 formatie, logisch, die wilden natuurlijk zo lang mogelijk de nul houden.

Gio zou Gio niet zijn als hij daar totaal niks mee zou doen en startte dus met zijn vertrouwde 4-3-3 groepje. Zonde, want tegen een enkele spits van Emmen plus twee relatief aanvallende middenvelders hoef je never nooit vier verdedigers op te stellen.

Natuurlijk zijn St. Juste en Haps hoog spelende en vaak opkomende backs, maar die brengen weinig verrassing in het aanvalsspel. Was nou gewoon met een extra middenvelder gestart…

Het eerste half uur kon schriftelijk worden afgedaan. Kort samengevat: een breiend Feyenoord kon behalve wat kansjes voor Berghuis en Van Persie weinig creëren en Emmen was al lang blij dat het zo lang de nul kon houden. Vlak na dat half uur kwam Emmen-speler Braken alleen voor Vermeer te staan, gelukkig was zijn aanname zwak en kon hij niet afronden. Dit resulteerde wel in een ziekenhuisbal waardoor Vermeer geblesseerd raakte.

‘Nooit meer Vermeer’ kwam weer naar voren en ook op social media reageerden mensen lacherig. Deze onbenullen beseffen niet dat Vermeer de beste Feyenoord keeper van de laatste tien jaar is en dat je de komende weken het met Delle moet stellen. Sneu voor Kenneth!

Vlak voor rust maakte Van Persie de 1-0. Na een mooie actie van Larsson kon hij bij de eerste paal de bal binnenschuiven. Dit was al met al een terechte ruststand in een saaie eerste helft. Bovenstaande is een korte samenvatting van de eerste periode, veel meer is er niet over te zeggen. We weten dat we met Gio een coach hebben die dit soort wedstrijden niet gebruikt om bankzitters/jeugdspelers op te stellen of om wat nieuwe tactische trucjes uit te proberen. Dit zouden we allemaal wel willen, Burger of Kökcü in de basis, maar ik vrees dat onze hoofdcoach dat dit seizoen niet gaat doen.

Feyenoord speelde voor rust het aloude spel met weinig (lees: geen) diepte en het hopen op een opwelling van Van Persie en/of Larsson. De verdedigers hielden een veilige afstand van de voorhoede en Van der Heijden & Martina maakten geen gebruik van de ruimte op het middenveld. Tactisch valt er dus weinig over te zeggen, het was zeer armoedig en bovendien voorspelbaar. En als Emmen wat scherper en overtuigender kon counteren, had het zomaar twee goals kunnen maken.

De tweede helft

Berghuis en Larsson gingen na rust ten hoogte van Jørgensen spelen en bleven daar ook staan. Omdat de 1-0 vlak voor rust was gevallen, hadden de Emmen-spelers er zichtbaar weinig vertrouwen in. Omdat de spelers uit Drenthe het niet meer konden opbrengen enig initiatief te tonen, kwam er op het middenveld veel ruimte vrij voor met name Van Persie.

De afscheidstournee van Robin werd versierd met een hattrick, want voordat de tweede helft halverwege was, had hij al drie goals te pakken. De tweede ontstond na een prachtige loopactie van hem en een dito pass van Berghuis, de derde nadat de bal werd verlengd en een Emmen-speler de buitenspelval ophief en Robin vrij in mocht tikken.

Met nog een klein half uur op de klok hield Gio vast aan zijn elftal en kregen andere (jeugd)spelers niet gelijk een kans. Ik kan nu wel weer schrijven dat ik dat belachelijk vind, maar ik denk dat iedereen dat wel vindt en daar nog woorden aan vuil maken is zinloos. Samengevat: ook met twee of drie jeugdspelers vanaf Varkenoord had je vandaag met minimaal 4-0 gewonnen.

Toch viel Van Bronckhorst even van zijn geloof en bracht twintig minuten voor tijd Kökcü binnen de lijnen, op de plek van Larsson. Vilhena ging daarna hangend op links spelen en Orkun mocht in de as naast Van Persie zijn positie innemen. Emmen was enkel nog bezig de schade te beperken en Feyenoord had geen zin om er een monsterscore van te maken, wat resulteerde in een saaie slotfase. Deze laatste fase werd opgeleukt door een prachtige vrije trap van Berghuis, welke de eindstand op 4-0 bepaalde. Sinisterra viel nog even in, maar dit was volgens mij meer omdat Gio aan Van Persie een (terechte) publiekswissel gunde.

Conclusie

Feyenoord moest winnen en deed dat, zonder weinig moeite. In een matig gevulde Kuip was de 4-0 overwinning uiteindelijk terecht. De lege stoeltjes waren mijns inziens wel begrijpelijk. Het waardeloze tijdstip, het natte weer en de misschien toch wel onverwachte kansloze nederlaag tegen Ajax hadden allemaal zo hun invloed.

Ik hoop toch dat Gio de komende weken en maanden wat andere spelers de tijd gaat geven om zich te laten zien en te ontwikkelen. Hij vertrekt over drie maanden, maar die spelers vertegenwoordigen nog een materiële waarde, benieuwd hoe de directie daarover denkt. Daarover gesproken, onze vriend Jan de Jong zit vanavond bij Studio Voetbal! Ik ben heel benieuwd. Ik verwacht dat hij over Feyenoord City en een nieuwe hoofdtrainer nog niks kan en mag zeggen.

De cijfers

Vermeer/Delle: Een zeven.

Keepten allebei foutloos en kregen weinig te doen.

St. Juste: Een acht.

Vond ik na Van Persie de beste Feyenoorder vandaag.

Martina & Van der Heijden: Een zes.

Verdedigend prima. Aan de bal ontzettend matig vandaag en onderscheiden zich echt te weinig.

Haps: Een zeven.

Heerlijk dat hij weer fit is en wat een drive brengt hij in de ploeg. Hopelijk nu een blessurevrije periode!

Clasie: Een zes.

Tja, tegen het middenveld van Emmen kon hij weinig fout doen.

Vilhena: Een vijf.

Liep veel maar vooral onnodig. In de kleine ruimte komen Tony’s beperkte voetballende kwaliteiten pijnlijk naar voren.

Van Persie: Een negen.

Grijs lichtpunt in donkere tijden.

Larsson: Een zes.

Mooie assist! Maar scoort opnieuw niet… Moet tegen dit soort tegenstanders echt meer tonen.

Berghuis: Een zeven.

Fraaie goal maar verder te weinig aanwezig vandaag, zwierf ook niet zoveel over het veld als in de laatste wedstrijden, kwam daardoor beduidend minder in balbezit.

Jørgensen: Een vier.

De geweldige wedstrijd van vorige week in Eindhoven was kennelijk een opleving.

Sinisterra en Kökcü: geen cijfer.

Laten we vooral hopen dat deze gasten de komende weken meer speeltijd krijgen!