Kameraadjes

Afgelopen weekend was het weer eens kameraadjes dag in de Kuip. Op zo’n dag worden de kleinste fans klaargestoomd voor het grote werk zeg maar. Hartstikke leuk voor die kids natuurlijk.

Voetbalspelletjes doen met Feyenoord trainers, spandoeken maken met de supportersvereniging, een kids persconferentie en nog een handvol leuke activiteiten. Als kers op de taart traden er ook nog diverse artiesten op wier muziek (nou ja, muziek) mateloos populair is bij de jeugd. Mij niet gezien maar als die kids het maar leuk vinden joh. Maar ik zou vooral willen zeggen tegen al die kinderen: Geniet ervan zolang het nog kan.

De Kuip

Zodra je volwassen supporters leven gaat beginnen zal je wereld er iets anders uitzien dan de hosanna van afgelopen weekend. Een training bezoeken zal bijvoorbeeld geen sinecure zijn als er 9 van de 10 keer besloten wordt getraind. Naar een uitwedstrijd? Nutteloze buscombi’s en veel te dure kaarten, als je er al één kunt bemachtigen. Een wedstrijd bezoeken in de Kuip, als die er dan nog is, zal anders zijn dan je je had voorgesteld. Je wordt in ieder geval niet meer geschminkt, ja misschien een paar keer afgeschminkt door de tegenstander. Zeker bij voortzetting van het huidige sportieve beleid. Je spandoek mag mee, mits er iets positiefs op staat. En als de huidige neerwaartse spiraal niet doorbroken wordt houd ik mijn hart vast voor wat komen gaat voor de nieuwe generatie supporters. Gelukkig wordt alles anders met Feyenoord City!

Eerste en laatste training

De eerste training bijwonen zal een stuk makkelijker zijn dan voorheen. Er komt toch geen hond meer op af, nu al niet meer. Voorheen moesten er tribunes worden opgebouwd om alle supporters te kunnen huisvesten. Het was een groot feest, met fakkels, vlaggen en supportersgezang. Maar dat is allemaal verleden tijd. Feyenoord wil dat niet meer.

De laatste training voor de Klassieker is ook zo’n treurige bedoening geworden. Waar ze in 020 met succes onze traditie hebben overgenomen kunnen onze fans slechts plaatsnemen op een dijk, op afstand. Alleen voor hoe lang nog? Sinds vorige week zijn ineens de hekken van trainingscomplex 1908 aan die kant verhoogd. Misschien om ballen te vangen, misschien om er straks toch doeken voor te hangen. In het laatste geval wordt er een recent ontstane traditie de nek omgedraaid. Je kunt er nog niet van uitgaan maar met deze directie zie je het al aankomen.

Robin van Persie

Ik kon het niet geloven dat hij naar Feyenoord kwam. Wat moest hij nou nog bij ons? Had weinig gespeeld bij Fenerbahçe en ik kon me niet voorstellen dat hij nog van waarde kon zijn met zijn fysiek en blessuregevoeligheid. Toch kwam hij en de fans konden niet wachten om een glimp van hem op te vangen bij de eerste training waaraan hij mee zou doen. Maar Feyenoord zou Feyenoord niet zijn als uitgerekend die training besloten was. Je gelooft het niet.

Gelukkig deed hij ons allemaal versteld staan in het halve seizoen dat volgde en nu nog bijna wekelijks. Wàt een speler was en is hij nog steeds op zijn leeftijd. Ik heb wel eens medelijden met Robin. Dat je zo’n grandioze carrière met een seizoen als het huidige moet afsluiten. Sportief helemaal niets, de sfeer in de Kuip is doods, de toeschouwers aantallen dalen en het voetbal en de resultaten worden met de week slechter. Ik hoop dat we nog een paar wedstrijden echt kunnen genieten van de klasse van de topscorer van Oranje. En dat hij, en tevens Gio, een waardig afscheid krijgt.

Laten we hopen dat Feyenoord dat in ieder geval wèl wil.

Met rood/witte groet,

Julian Heel
@FeyenoordJuul