De Feyenoord supporter is op dit moment niet te benijden. Zijn of haar club is al zo goed als uitgespeeld in de competitie, dramatisch voetbal en een troebele sportieve toekomst. Tel daarbij op het stadiondossier en het gebrek aan leiding en de malaise is compleet.

Want uitzicht op betere tijden? Ik zie het niet. Eerder een neerwaartse spiraal die nauwelijks te stoppen is. Nadat we vorige week de zoveelste teleurstellende competitieronde mochten beleven, werd er afgelopen donderdag een volgende duit in het zakje van sportieve neergang gedaan. Tegen een behoorlijk matig Young Boys mocht een ontluisterende 2-0 worden genoteerd. De oorzaken? ‘Haben Sie eine Stunde?’ zou Leo zeggen als je het hem op de man af zou vragen.

Na het kampioenschap van 2017 ging ik er goed voor zitten. We gingen Champions League spelen en de miljoenen zouden binnen gaan stromen. Spelers gingen zich op het hoogste podium laten zien en zouden daardoor meer waard worden. Aan ons was de glorie, het dal was voorbij. Maar niets was minder waar. De Champions League bleek sportief een kansloze expeditie en Feyenoord overleefde de poulefase niet. Als pleister op de wonde werden er wel vele miljoenen binnengeharkt en steeg de begroting in 2017 naar ongeveer 100 miljoen.

Aangezien de club nooit Europees voetbal begroot en de inkomsten uit de CL een slordige 30 miljoen bedroegen mochten supporters gaan dromen van top-aankopen. Die middels sportief succes op hun beurt weer zouden zorgen voor financieel succes. De weg naar boven kon worden ingeslagen en het gat naar wat in de loop der jaren de top-2 is geworden, verkleind. Eindelijk, er was weer eens geld. We konden de topclub Feyenoord weer gaan brengen naar waar ze hoort.

Gebouwd werd er zeker, maar niet aan kapitaal op het veld. Voor de selectie van de bvo werd trainingscomplex 1908 gerealiseerd en inmiddels is het nieuwe Varkenoord, gebouwd voor de academy en de sportclub ook in gebruik genomen. Vele Champions League miljoenen zijn voor deze accommodaties gebruikt. En dat in een tijd waarin geld lenen nog nooit zo goedkoop is geweest. Daarnaast werd ook een deel van de aandelen van de Vrienden Van Feyenoord teruggekocht. Geen spectaculaire aankopen derhalve, het geld was op. En daarmee konden de ambities weer naar beneden worden bijgesteld. Door de niet of nauwelijks versterkte selectie werd de daad bij het woord gevoegd. Europese uitschakeling door een klein Slowaaks clubje, een bijrol in de competitie en door de aartsrivaal uit het bekertoernooi geknikkerd worden waren de logische gevolgen van het niet doorselecteren en niet investeren in de spelersgroep.

De sportieve malaise kostte Martin van Geel de kop en algemeen directeur Jan de Jong pakte korte tijd later zijn biezen na een verschil van inzicht met de RvC. Dit ging over het aantrekken van extern geld met behulp van investeerders. De topkandidaat voor het algemeen directeurschap, Robert Eenhoorn, een oer-Feyenoorder nota bene, bedankte voor de eer en de zoektocht naar een technisch directeur verloopt moeizaam. Tja, wie wil er nog werken bij deze club?

Onze club, die als los zand aan elkaar hangt en intern verscheurd wordt door belangenverstrengelingen. De club waar het geld altijd op is en iedereen zijn eigen koers vaart. De club waar het potentieel op een of andere manier maar niet verzilverd kan worden. Door keer op keer de verkeerde keuzes te maken. Je praat begrotingstechnisch over de derde club club van Nederland, op korte afstand van PSV. Daar moet toch meer van te maken zijn?

Het gevolg van dit alles zie je terug op het veld en in het stadion. Transfervrije en gehuurde spelers waarvan de helft nog steeds niet 100% fit is, aankopen die de bank warm houden. Jeugd die, op een enkeling na, mondjesmaat de kans krijgt en een topaankoop die weifelend de weg omhoog probeert te vinden. Een ploeg die geen twee keer achter elkaar in dezelfde samenstelling kan spelen. Een trainer die elke wedstrijd laat zien over een beperkt tactisch vermogen te beschikken en niet in staat is om zijn ploeg herkenbaar voetbal te laten spelen.

Talenten die de stap naar het eerste maar niet kunnen maken omdat die simpelweg te groot is geworden door het gemis van deelname van Jong-Feyenoord aan de voetbalpiramide. De Kuip lijkt steeds slechter gevuld en de sfeer holt achteruit. Veel supporters gaan al een kwartier voor het einde van de wedstrijd naar huis. Ze hebben het wel gehad met het vertoonde spel. Oh ja, en we zijn inmiddels lijstaanvoerder. Van het rechter rijtje welteverstaan. Hoe je het ook wendt of keert, zelfs met deze selectie is dat ongekend.

Alle focus bij Feyenoord ligt op dit moment bij Feyenoord City. Dat veel te dure stadion dat niet van Feyenoord wordt en waarin we geen flinke gegarandeerde financiële sprong vooruit gaan maken. Waarvoor we de heilige Kuip moeten gaan verlaten. In FC zijn inmiddels tientallen miljoenen gepompt die voor kosten van de Kuip zijn mocht het allemaal niet doorgaan.

Mocht dit megalomane plan wèl doorgaan, komen er appartementen in de Kuip. Onze Kuip, onze rauwe voetbaltempel, in de toekomst bewoond door quinoa vretende en tofuburger barbecueënde bakfiets hipsters. De gruwel. Maar dan speelt Feyenoord wel jaarlijks voor de landstitel in een uitverkocht Feyenoord City en wordt er overwinterd in de Champions League. Geloof jij het? Ik niet.

Het valt niet mee om positief te blijven als het om Feyenoord gaat. Er staat nauwelijks kapitaal op het veld, we zijn bezig aan tussenjaar nummer zoveel, het voetbal is abominabel slecht, geld is er niet en de toekomst ongewis. Er is maar één manier om dit te keren. Schoon schip maken, het roer omgooien, dit riep ik in januari ook al. Maar het is echt de enige manier. Jong Feyenoord zo snel mogelijk laten instromen in de voetbalpiramide, de bezem door het bestuur, de bezem door de technische staf en een dikke streep door Feyenoord City en vol gas inzetten op renovatie van de Kuip.

Kapitaal maak je op het veld, door een breed gedragen voetbalvisie in alle geledingen, in een topsportklimaat. Met herkenbaar voetbal, dat vanaf de jeugd tot aan het eerste elftal wordt gespeeld. Feyenoord heeft een nieuwe directie nodig die dit allemaal in gang gaat zetten en het belang van Feyenoord boven alles stelt. Anders zal het altijd bij dromen blijven.

Met rood/witte groet,

Julian Heel,

@FeyenoordJuul