Het seizoen is klaar. Gio behaalt voor het eerst géén prijs in een seizoen als hoofdtrainer en Robin Van Persie zal De Kuip verlaten zonder zilverwerk. Feyenoord kon de 6-2 van een maand geleden geen vervolg geven en verloor kansloos van een overtuigender Ajax: 0-3.

Vooraf

Ik weet niet hoe het met jullie zat, maar ik had voor het eerst dit seizoen écht spanning voor een wedstrijd. De eerste topper dit seizoen was in Eindhoven, toen we tegen PSV speelden en de Johan Cruijff Schaal wonnen. Een wedstrijd die nergens om ging. Vervolgens hadden we in de eerste seizoenshelft Ajax-uit en PSV-thuis. De laatste werd knap gewonnen maar beide potjes gingen nergens om, de afstand met de plekken één en twee was al veel te groot.

De 6-2 tegen Ajax, een maand terug, was fenomenaal. Los van het feit dat we zelden van Ajax winnen, met zo’n overwicht de aartsrivaal verslaan was een overwinning die niet snel vergeten zal worden. Neemt niet weg dat die zege qua punten en daadwerkelijk effect, los van die grote marge, geen moer heeft voorgesteld. Ajax staat mijlenver voor op de ranglijst en die 6-2 brengt daar geen verandering in. We moeten dat echt in perspectief blijven zien.

Het gelijkspel van afgelopen weekend in Eindhoven was overtuigend, maar dat was meer positief omdat we hoopten dat er daarmee een goed gevoel mee kon worden genomen naar de wedstrijd van gisteravond. Ook voor de ranglijst maakte die 1-1 tegen PSV niks uit. Behalve dat we vanaf een enorme afstand kunnen toekijken hoe Ajax en PSV het elkaar moeilijk gaan maken in de titelstrijd.

Jens Toornstra zei het gisteren direct na de wedstrijd: ‘Het is een seizoen om snel te vergeten’. Veel raker kon hij het niet zeggen. Want gisteren was dé wedstrijd van het seizoen en eindelijk een topper die wel ergens om ging. Los van het feit dat we Ajax nog een keer konden verslaan, in eigen huis, een maand na die 6-2, was het de uitgelezen kans om de mogelijke bekerwinst die erop zou kunnen volgen meer glans te geven.

Nicolai Jørgensen speelde afgelopen weekend in Eindhoven één van zijn sterkste wedstrijden in dienst van Feyenoord. Het was logisch geweest als Gio hem gisteravond een nieuwe kans in de basis had gegeven. Omdat Van Persie tegen PSV rust kreeg en waarschijnlijk al was toegezegd dat hij tegen Ajax zou starten, stond de technische staf voor een dilemma. Toornstra is namelijk een speler die in dit soort wedstrijd altijd top speelt en van enorm belang is. Wie te slachtofferen?

Ik ben als voorzitter van de Larsson-fanclub geen voorstander van Sam op de bank, maar in dit geval was het denk ik wel de beste oplossing geweest. De uitwedstrijd, eerder dit seizoen in Amsterdam, startte Gio ook met Jørgensen hangend op links. Omdat St. Juste toen snel rood kreeg kon dat strijdplan gauw de prullenbak in, maar dat leek best aardig te staan. Alleen voor het verrassingseffect had dit al een leuke en interessante zet kunnen zijn. Gio koos echter voor de gebruikelijke patronen en zette Sam op links, Berghuis op rechts, Van Persie daar tussen in en Toornstra mocht op ’10’ starten.

Achterin was een gat ontstaan door de schorsing van Sven van Beek. Martina mocht daarom naast Van der Heijden starten en St. Juste speelde op de vertrouwde rechtsbackpositie. Bij Ajax waren er ook wat aanpassingen t.o.v. de 6-2 wedstrijd. Ten Hag koos voor Tadić als (valse) spits i.p.v. een meer statische Dolberg of Huntelaar. Slim, want als onze verdediging iets niet kan, dan is het wel omgaan met lopende tegenstanders.

De eerste helft

Iedereen heeft de wedstrijd en/of samenvatting gezien dus spoilen kan ik niet meer: dit was voor mijn gevoel een exact tegenovergestelde eerste helft van die in de wedstrijd van een maand terug. Toen begon Ajax ijzersterk en mochten we blij zijn dat we na een kwartier niet met 0-2 achter stonden. Daarna kantelde de wedstrijd, mede door een goal van Toornstra, en kwam Ajax nooit meer in de wedstrijd.

Gisteravond begon Feyenoord geweldig. Ajax begon bewust wat terughoudender dan we van ze gewend zijn en liet Feyenoord even uitrazen. Hopende op een fout in de opbouw waarvandaan snel kon worden omgeschakeld. De thuisploeg maakte, ondersteund door de fantastische sfeeractie voorafgaande aan de wedstrijd, dankbaar gebruik van de ruimte en De Kuip stond er direct vol achter. Van Persie zette na een paar minuten Larsson alleen voor Onana, Sam reageerde te gehaast en had volgens mij niet door dat hij nog een meter of vijf door had kunnen lopen, en ramde de bal op de paal. Ik weet duizend procent zeker dat als die bal erin was gevlogen, het opnieuw een walk over was geworden. Dat zou een klap zijn die Ajax niet te boven was gekomen.

Even later kreeg Van Persie, na een werkelijk schitterende aanval over meerdere schijven, voor half open doel ook een opgelegde kans. Hij schoot tegen De Ligt op en kans twee was verkeken. De effectiviteit die Feyenoord had in de vorige ontmoeting, waarbij elk schot op doel een goal was, kon niet worden hervonden. Na een minuut of vijftien was de rood-witte storm gedaald en werd Feyenoord slordiger, Ajax kwam hierdoor in de wedstrijd. Natuurlijk ging Ajax zelf beter spelen, maar ik vond echt dat Feyenoord deze kentering zelf veroorzaakte. Ballen werden simpel ingeleverd en waar Feyenoord in de eerste paar minuten gevaarlijk om schakelde, werd met name de lopende Toornstra niet meer gevonden.

Het is onwaarschijnlijk als je ziet hoeveel momenten er waren waarop we Ajax pijn hadden kunnen doen in die fase. Het middenveld kwam, omdat Frenkie de Jong hoger speelde dan normaal, vaak in een man meer situatie. Hier werd door Clasie en Vilhena geen gebruik van gemaakt, ontzettend zonde.

Van Persie was de aanvoerder en had ook de leiding in het druk zetten. Feyenoord koos er na de sterke openingsfase steeds vaker voor om Ajax rond de middenlijn op te wachten, in plaats van het centrale duo en Onana op te jagen. Logisch, in een bekerwedstrijd moet je rekening houden met zwaardere belasting (mogelijke verlenging) en zo’n eerste helft als in die 6-2 wedstrijd doe je zelden na. Dat Feyenoord zonder bal temporiseerde was dus best begrijpelijk. Helaas heb je dan met Ajax wel een tegenstander die daar gebruik van kan maken. Ik vind De Jong een aardige speler, al vind ik die 80 miljoen die Barça voor hem neerlegde wat overdreven. Gisteren was Frenkie de Jong echter wel de plaag van Feyenoord en liet even zien waarom hij zo’n bedrag oplevert.

Onder aanvoering van De Jong en de lopende Van de Beek werd Ajax gevaarlijker zonder kansen te creëren. Maar het balbezit van de Amsterdammers nam toe en na een minuut of twintig kwam ons centrale duo steeds vaker in directe duels tegen de Ajax-aanvallers. St. Juste en Verdonk hadden vaker overtredingen nodig en zo kwam Ajax terug in de wedstrijd. Overtredingen werden steeds vaker gemaakt en het tempo was eruit.

Feyenoord zette daar verder ook niks tegenover. De rust en overzicht die het in de openingsfase had werd eigenhandig verstoord en zonder dat Ajax al te veel druk zette werd Feyenoord zenuwachtig van zichzelf. Wellicht dat die twee enorme gemiste kansen van Larsson en Van Persie hierin een rol speelde. Kwam nog eens bij dat Ajax op slag van rust vollédig onterecht een corner kreeg. Als je dan na de wedstrijd ook nog eens hoort dat scheidsrechter Blom op dat moment van de VAR kreeg ingefluisterd dat het geen corner was, maar hij vanwege de regels niet in mag grijpen… Ik dacht dat ik gek werd, en met mij nog vele duizenden mensen.

Natuurlijk is de VAR een positieve toevoeging aan het voetbal, maar de regels moeten echt herzien worden. Wanneer het om wel of geen corner gaat, moet er kunnen worden ingegrepen. In dit geval heeft het namelijk een enorme uitwerking op de wedstrijd gehad. De onterechte corner werd door De Ligt heel fraai en hard binnen gekopt. Na een eerste helft waar voor Feyenoord weinig aan de hand was, als het om kansen gaat, ging Ajax onverdiend met een voorsprong de kleedkamer in.

Nog een vergelijking met die 6-2: toen het rust was en we met 3-2 voor stonden, liep Van Persie naar de tunnel en gebaarde nog een keer naar Het Legioen. Iedereen die dat zag wist: ‘dit zit goed, deze gaan we winnen’. Ik had gisteravond het tegenovergestelde gevoel, Van Persie had daar verder niks mee te maken, maar mijn vertrouwen was geknakt na die 0-1.

Ben je dan gelijk een nepsupporter? Ik merkte dat meer mensen het hadden. Ajax werd een maand geleden gesloopt in De Kuip, na een eerste helft waarin voor Feyenoord veel mee zat. Dit was deze keer niet het geval, Van de Beek had wellicht na een minuutje of tien rood moeten krijgen (kijk maar terug), de tegengoal die niet had mogen vallen en er waren nog wat momenten waarin Feyenoord pech had. Het zat er gewoon niet in.

De tweede helft

Ik was benieuwd wat Gio ging veranderen. Want Feyenoord liet in de eerste helft op tactisch gebied heel wat mogelijkheden onbenut om Ajax pijn te doen. Neem bijvoorbeeld Verdonk. De linksback speelde verdedigend best aardig, maar dit kwam ook omdat hij niet lastig werd gevallen. Ziyech zwierf vaak de as in en met name in balbezit werd Verdonk vrijgelaten. Hij kon vaak met en zonder bal tot de helft van Ajax’ speelhelft opstomen. Hier werd geen moment gebruik van gemaakt.

Gio had bijvoorbeeld gelijk Haps kunnen brengen in de rust. Wat zou zorgen voor een meer gebalanceerde ploeg omdat Ajax dan aan twee kanten de vleugels moest af gaan dekken, met Haps zijn diepgang creëer je veel meer afwisseling in je spel. Wat hij ook had kunnen doen, en dat had mij wel leuk had geleken: de afgelopen twee wedstrijden bracht Gio Ayoub in de ploeg en schoof Vilhena naar de linksback positie. Dát had ik nu graag gezien.

Waar Feyenoord dit jaar sterk is tijdens dode spelmoment van de tegenstander, en daar volgens mij voor de wedstrijd van gisteren nog geen goal uit tegen heeft gekregen, was het gisteren onzekerheid troef. Een paar minuten na rust was het namelijk opnieuw raak, ook weer uit een corner. Feyenoord verloor drie(!) luchtduels op rij waar vrij laf in werd gegrepen, en via via kon Tagliafico vrij inschieten. Slecht verdedigd, en de doodsteek voor Feyenoord. Want in een tijdsbestek van vijf minuten (met de rust er tussen) twee goals tegen krijgen tegen Ajax, is dodelijk.

Ook de minuten na de 0-2, waarin je dan gelijk terug moet slaan om nog iets van de wedstrijd te kunnen maken, was Ajax heer en meester en verloor Feyenoord letterlijk alle duels op het veld. Zonder dat Ajax goed speelde, want dat deden ze echt niet, werd Feyenoord uit de wedstrijd gezet. Het was vrij pijnlijk om te zien. Natuurlijk heeft Ajax een paar hele goede voetballers en met name hun as is in goede doen een klasse beter dan die van ons, maar Feyenoord liet zich na de 0-2 wel erg makkelijk in de luren leggen.

Gio zou Gio niet zijn om heel laf niet te wisselen na de 0-2. Als je dan nog iets wilt doen, in een wedstrijd waarin het letterlijk alles of niets is, moet je dan gelijk ingrijpen. Allereerst om een signaal af te geven naar jezelf én de tegenstander, maar ook naar De Kuip. Had bijvoorbeeld Verdonk gewisseld, was achterin één op één gaan spelen, en had Ayoub gebracht om het middenveld te versterken. Ook had hij Toornstra tussen Clasie en Vilhena kunnen zetten en Nicolai Jørgensen kunnen brengen.

Pas halverwege de tweede helft, toen het geloof uit de ploeg en uit de Kuip was, bracht Gio de Deense spits. In plaats van een speler uit een andere linie op te offeren, werd Van Persie naar de kant gehaald. Alleen wanneer Van Persie geblesseerd was en zelf zou hebben aangegeven gewisseld te willen worden, kan ik die wissel snappen. Anders is het de meest kansloze wissel in de geschiedenis van Giovanni Van Bronckhorst bij Feyenoord. Een spits voor een spits wisselen, twintig minuten tijd, bij een 0-3 achterstand tegen je aartsrivaal in een wedstrijd waarin het alles of niets is, ik kan er met m’n kop niet bij. Die 0-3 was inmiddels gemaakt door Donny van de Beek, weliswaar na een prachtige aanval, maar Vermeer ging bij deze treffer absoluut niet vrijuit.

Even later werd Haps gebracht, voor Verdonk. Weer zo’n doelloze wissel. Een linksback voor een linksback. Dit had alleen een ommekeer kunnen inleiden als je die wissel twintig minuten eerder plaats had laten vinden. Rare keuzes van onze hoofdcoach die ongetwijfeld ook besefte dat dit zijn laatste Klassieker was en laatste kans op een hoofdprijs, bizar dat hij qua wissels er niet alles aan deed om het noodlot om te draaien.

Het laatste gedeelte van de tweede helft bestond uit een Ajax wat het wel prima vond en met een Feyenoord wat twijfelde tussen direct opgeven of nog even voor de show zijn best doen. Had schriftelijk kunnen worden afgedaan. Behalve een volledige mispeer van Toornstra creëerde Feyenoord helemaal niks meer. Vermeer had nog een aardige redding na een actie van Dolberg, maar ook de Amsterdammers lieten nog weinig zien. Die 0-3 was daarom extra pijnlijk, het doet ogen als een uitslag waarin Feyenoord de hele wedstrijd kansloos is geweest, wat niet zo is. Maar na de sterke openingsfase heeft Feyenoord geen vuist meer kunnen maken en zonder dat Ajax geweldig speelde heel eenvoudig de finale van dit toernooi weggegeven.

De conclusie

Waar we allemaal bang voor waren, is helaas gebeurd: het moet nog maart worden maar het seizoen is al volledig gespeeld. In de competitie rest ons het verdedigen van plek drie, anders wacht er een uitgestelde vakantie vanwege die wanstaltige play-offs. Natuurlijk is het geen schande om van Ajax te verliezen, maar dat Feyenoord zich met name na rust zo gemakkelijk liet piepelen was pijnlijk om te zien. Ik zag geen ploeg die vocht voor zijn laatste kans.

Met dat laatste bedoel ik niet alleen duels winnen en de verbetenheid tonen die een De Ligt wel negentig minuten over zich heen heeft, maar ook een ploeg waarin de bepalende spelers geen moment thuis gaven. Daarnaast heb je ook nog eens een coach die met zijn wissels openlijk de handdoek in de ring gooide. En dan heb ik het nog niet eens over de VAR gehad. Het op de scheids gooien zou echter makkelijk en goedkoop zijn, Feyenoord heeft het zelf laten liggen gisteren.

Ik hoorde en zag daarna op social media weer de meest vreselijke teksten voorbij komen die in het stadion werden geroepen. ‘Tadić in een massagraf’ was nieuw voor mij. Ik ga me hier maar niet uitlaten over hoe ontzettend laag en kansloos dat gedrag is en hoe purper ik me schaam voor mede-supporters die zich zo gedragen. Ook eerder vertrekkende supporters ‘kankerjood’ noemen, waar zijn we nou toch mee bezig?

Feyenoord is bezig aan tussenjaar dertig en er moet een hoop gebeuren om de hele meute na de zomer weer één kant op te krijgen. Van Maasgebouw tot op de tribunes, verdeeldheid heerst. En nee, ik ga me verder niet negatief uitlaten over de supporters of het bestuur, daar zijn anderen voor om stukjes over te schrijven. Ik wil alleen nog wel even noemen dat de sfeeractie voor de wedstrijd geweldig was, hulde!

Zondag Emmen-thuis. Zelden zo niet uitgekeken naar een Feyenoord wedstrijd.

De cijfers:

Vermeer: Een vijf.

Had een voldoende gekregen als hij die derde goal niet had laten lopen. Keepte verder best ok en aan de bal een stuk zekerder dan voorgaande weken.

Verdonk: Een vier.

Komt misschien ook door de instructies van de technische staf, maar als je als linksback met zo veel ruimte zó weinig doet… Zonde!

Van der Heijden: Een vijf.

Verloor wel erg veel duels van spelers die fysiek een stuk minder zijn dan hij. Bracht bij vlagen aan de bal wel rust en moet ook absoluut blijven staan in de basiself.

Martina: Een zes.

Vond ik helemaal niet zo onaardig spelen, speelde met name in de eerste helft ook alles vooruit, wat op zich al een verademing is. Ik denk dat Martina-Van der Heijden naar omstandigheden het beste Feyenoordcentrum is in de huidige selectie

St. Juste: Een zes.

Haalde Neres uit de wedstrijd, kwam ook veel vaker in de duels dan zijn collega-back aan de andere kant. Het enige wat me bij Jeremiah tegen staat is dat roekeloze wat hij heeft, ook gisteren balanceerde hij op het randje van een rode kaart, met geel op zak.

Clasie: Een vijf.

Heel simpel: eerste helft een zeven, tweede helft een drie. Is als hij onder druk staat wel echt heel makkelijk uit zijn spel te halen.

Vilhena: Een vier.

Als Tony niet in de duels kan komen, heb je er vrij weinig aan.

Toornstra: Een drie.

Zo goed als Jens speelde tijdens de 6-2 overwinning en zelfs man of the match was, zo slecht speelde hij nu. Het moment na rust dat hij volledig vrij kon uithalen maar de bal vak KK op schoot, was tekenend voor hem en heel Feyenoord gisteren.

Larsson: Een vijf.

Was als één van de weinige spelers balvast maar kon verder het verschil niet maken. Had natuurlijk absoluut die 1-0 moeten maken.

Berghuis: Een vier.

Steven kwam geen moment in de wedstrijd. Probeerde zich daarnaast op hele rare momenten te onderscheiden, bijvoorbeeld het moment voor rust toen hij in zijn eentje in de as van het veld de volledige Ajax-selectie ging uitkappen. Met alle mogelijk gevolgen van dien.

Van Persie: Een vijf.

Kwam na de pracht pass voorafgaande aan de kans van Larsson en zijn eigen grote kans eigenlijk niet eens zo veel in het spel voor, maar oogde aan de bal wel sterk. Statistieken laten echter zien dat hij van alle Feyenoorders in verhouding het meeste balverlies leed.

Jørgensen & Haps: geen cijfer.

Hadden allebei in de rust gebracht moeten worden, of in ieder geval eerder dan nu het geval was. Konden het verschil niet maken, logisch.