Na de zeperd tegen Ajax mocht Feyenoord vier dagen later proberen de nare nasmaak weg te spoelen tegen ADO. Na een chaotische openingsfase werd er dik verdiend gewonnen: 5-1.

Gelukkig konden we snel herkansen, nog eens thuis ook. Je moet er niet aan denken dat we nu op dat kunstgras in Den Haag hadden moeten spelen. Gio koos voor veel vaste namen. Larsson weer terug op links en Nieuwkoop mocht de plek van de geschorste St. Juste innemen. Daarnaast startte Vermeer in de basis, evenals tegen Gemert, de vorige tegenstander in de beker. Ook Malacia mocht weer eens beginnen, gelukkig is hij weer fit!

De eerste helft

Het eerste kwartier was eigenlijk te bizar voor woorden. Feyenoord wilde direct het initiatief nemen, dit zag je gelijk vanaf de aftrap. Clasie zakte in balbezit terug naast Botteghin en Van der Heijden, waardoor Malacia en Nieuwkoop hoog konden spelen. En met hoog, bedoel ik ook echt hoog, ze hebben de gehele wedstrijd gemiddeld een meter of twintig over de middenlijn gespeeld. Wat ervoor zorgde dat Larsson en Berghuis vanaf het begin met veel vrijheid tussen de linies konden opereren.

Het opportunisme van Feyenoord wierp direct zijn vruchten af. Jørgensen kreeg na nauwelijks twee minuten een opgelegde kans en nog eens een paar minuten daarna mocht hij opnieuw vrij aanleggen. Als hij er daarvan één had gemaakt, was het begin een stuk makkelijker geweest. Gelukkig maakte hij het later goed…

ADO was enigszins ondersteboven door het sterke begin van Feyenoord, maar kwam uit het niks op een 0-1 voorsprong. Vilhena verloor op de rand van het strafschopgebied met een zeer laconieke houding een ogenschijnlijk simpel duel van Immers, waarna de bal bij El Khayati terecht kwam. Die schoot de bal verrassend met zijn chocoladebeen langs Botteghin en ook langs Vermeer. Ontzettend vermoeiend dat ik op Twitter alweer mensen zag bashen op Kenneth. Deze bal was onhoudbaar, een bal die zo hard van zo’n korte afstand onderkant lat wordt geschoten is simpelweg niet te pareren. Gewoon een hele knappe en verrassende goal.

Feyenoord was niet van slag door deze tegenslag. Na een kwartier waren we, inclusief de twee grote kansen van Jørgensen, al vijf keer enorm gevaarlijk geweest. Na El Khayati’s goal kwam Berghuis één op één voor de ADO-doelman en kopte Botteghin vanuit een hoekschop gevaarlijk in op Zwinkels.

Door ons snelle druk zetten en hoog blijven spelen gaf ADO-back Troupée een uitgelezen kans aan Jørgensen, door zijn keeper te kort aan te spelen. Ook in Denemarken is drie keer scheepsrecht: 1-1.

Dit zorgde voor meer rust in de ploeg, en Feyenoord zakte iets verder terug. Vlak voordat het team een meter of vijftien terug zakte werd ADO nog wel gevaarlijk uit een counter, gelukkig kon Vermeer de inzet van Hooi keren. Dit was dan ook de laatste kans van Haagse kant. In de hele wedstrijd.

Het laatste kwartier voor rust speelde Feyenoord op de automatische piloot en bleven behalve wat losse flodders, grote kansen verder uit. Toch kopte Botteghin op slag van rust opnieuw op goal uit een corner, dit keer wel onhoudbaar: 2-1. Lekker, zo vlak voor rust. Dit was dan ook een terechte voorsprong. ADO creëerde niks meer na de kans van Hooi en Feyenoord had het duel eigenlijk al op slot moeten gooien.

Ik hoorde presentator Van Gangelen zeggen dat Gio’s nieuwe assistent Landzaat veel aandacht steekt in de dode spelmomenten. Wist ik niet. Maar dat Feyenoord daar inderdaad veel gevaarlijker in is dan voorheen, dat is een feit. Opnieuw werd een dood punt in de wedstrijd afgesloten door uit het niks een corner binnen te werken. Bij FOX werd gemeld dat van de laatste acht Feyenoordgoals, er zes uit een dood spelmoment kwamen. Ik weet niet of dit klopt, maar volgens mij lijkt dit wel op waarheid te berusten. Dit is een goede ontwikkeling, waar we nog vaak dit seizoen baat bij zullen hebben.

De tweede helft

Feyenoord voetbalde rustig verder na rust en ADO speelde een systeem wat iets weg had van twijfelen tussen countervoetbal en druk willen zetten: net niks. We kwamen geen moment meer in de problemen en na goed doorzetten van Nieuwkoop kon tien minuten na de pauze Jørgensen van dichtbij de wedstrijd in het slot gooien.

De meest opvallende man in de tweede helft was Larsson. Ik vond Sam voor rust al één van de sterksten, maar dit gehele seizoen viel hij na rust altijd ver terug. Dit keer trok hij zijn sterkte lijn door, en nog eens omhoog ook. Je zag aan alles dat hij goed in zijn vel zat, Clasie en Vilhena leverden bijna alle ballen bij hem in. In plaats van Van Persie in te spelen werd vaak de ruimte bij Larsson benut.

Hij zorgde er met een strakke dieptepass voor dat tien minuten voor het einde Jørgensen zijn hattrick kon completeren. Overigens een mooi en subtiel overstapje van Van Persie bij deze goal!

Nicolai mocht na zijn drie goals ruimte maken voor Vente, en even later mocht Ayoub nog wat minuten maken door Van Persie te vervangen.

Het slotakkoord was voor man of the match Sam Larsson. Die na goed doorzetten van Botteghin vanaf de rand van de zestien raak poeierde. Prachtig voor hem. Ik ga mijn gelijk niet halen, want Larsson liet het veel vaak niet zien. Maar de laatste weken behaalt hij steeds vaker zijn vorm die hij ook in Friesland had en dit keer had hij die vorm ook nog eens een hele wedstrijd lang. Houden zo!

De conclusie

Een zeer eenvoudige zege. Na een rommelig begin had Feyenoord verder de hele wedstrijd onder controle. Je kunt dus stellen dat Gio en zijn mannen de nederlaag in Amsterdam prima hebben verwerkt.

Het enige wat me verbaasde is dat na de 3-1 van Jørgensen, met nog ruim een half uur op de klok, Gio niet wat speeltijd gunde aan Ayoub of Toornstra (laatstgenoemde speelt los van Ajax-uit nauwelijks de laatste tijd). Ook Burger of Geertruida, of één van de andere Varkenoord-exponenten hadden wellicht wat minuten kunnen maken.

Wellicht dat Gio aanstaande zondag, thuis tegen VVV, wat andere namen de kans geeft. Al is dat geen tegenstander om te onderschatten als je kijkt naar hun resultaten en de positie op de ranglijst. Laten we nou, na eindelijk weer eens een goede wedstrijd, niet naast onze schoenen gaan lopen.

Het opportunistische spelsysteem van Gio wierp vandaag zijn vruchten af. Chapeau. Alle spelers haalden een voldoende, dat is ook lang geleden.

De cijfers:

Vermeer: Een 7.

Kon naar mijn mening niks doen aan de tegengoal en was vlak daarna belangrijk met zijn redding op de inzet van Hooi. Verder aan de bal erg sterk, dat is ook weleens anders geweest.

Nieuwkoop: Een 7,5

Is in mijn analyses vaak het zwarte schaap geweest. Maar ere wie ere toekomt: hij speelde ijzersterk vandaag. Met name voorafgaande aan de 3-1 van Jørgensen zagen we eindelijk weer de felle Bart uit het kampioensjaar.

Botteghin: Een 7.

Startte twijfelachtig maar herstelde zich sterk. Opnieuw gescoord uit een corner. Lekker bezig!

Van der Heijden: Een 7,5.

Foutloze pot en was met name na rust aan de bal ijzersterk.

Malacia: Een 7.

Speelde goed. En gelukkig niet zo onbezonnen als eerder dit seizoen. Hopelijk blijft hij staan, want is echt beduidend beter dan Verdonk.

Clasie: Een 6,5.

Was aan de bal weer de Clasie die vooruit voetbalde. Ik blijf erbij dat hij nog veel meer moet brengen, maar kwam vandaag tegen het statische ADO gelukkig zonder bal niet in de problemen.

Vilhena: Een 5,5.

Speelde niet heel sterk, maar was wel fysiek aanwezig en zocht met name de tweede helft vaak diepte zonder bal. Alleen het moment vlak voor de 1-1… Dat hij zich zo weg laat zetten. Zonde!

Van Persie: Een 6.

Voor Robin’s doen een hele grijze pot. Speelde foutloos, maar kon zich niet onderscheiden.

Berghuis: Een 6.

Zelfde verhaal als bij Van Persie. Aan de bal niks bijzonders gebracht vandaag maar werkte hard en deed verdedigend veel vuil werk.

Larsson: Een 9.

Man of the match. Eiste ballen op, zocht de combinatie en speelde mannetjes uit. Soms mislukte een actie maar dat gebeurde Berghuis en Elia ook in het kampioensjaar. Hij was de hele wedstrijd dreigend en de volle negentig minuten maximaal aanwezig.

Jørgensen: Een 8.

Aan de bal niet eens zo heel goed vandaag, was niet de kapstok die hij normaal gesproken moet zijn. Maar, maakt een hattrick, en uiteindelijk staat hij in de ploeg om die ballen erin te schieten. Miste wel twee enorme kansen in het begin. Het zij hem vergeven…

Ayoub & Vente: Geen cijfer.

@Robert_Schroer