We hebben dit seizoen in al flink wat uitpotjes kansloos punten verspeeld en de hoop was er nu toch echt dat dit in Groningen eens omgedraaid kon worden. Weer een rood-witte illusie armer… Want ik zag vandaag het slechtste Feyenoord van dit Eredivisie-seizoen: 1-0.

Via via via had ik thuiskaarten bemachtigd, dus zat ik vanmiddag schuin onder het uitvak, tussen de FC Groningen supporters. De mensen om me heen hadden na een kwartiertje denk ik wel door dat ik daar niet geheel neutraal zat maar alles werd gedoogd, top. Leven en laten leven.

Twee vakken verderop werden onder luid gejuich van de harde kern, die daar naast zat, wat Feyenoorders uit een thuisvak gehaald en afgevoerd. Geen idee wat er zich daar had afgespeeld, maar in zijn geheel gezien was het een heel gemoedelijk sfeertje.

Ok, nu Feyenoord. Feyenoord was bedroevend. Echt bedroevend. En voordat ik inhoudelijk in ga op de wedstrijd, eerst even dit: de afgelopen week plaatste de WZF-redactie op Twitter een poll over Jørgensen. Dit was misschien ietwat negatief neergezet, maar men was bij WZF oprecht benieuwd naar hoe het Legioen daar over dacht. En, ik schaar me daar volledig achter. Want onze Jørgensen is een lopende schande in het Feyenoordshirt. There, I said it. Nicolai is de belichaming van dit wanstaltige Feyenoord en laat zich alleen zien door middel van gezeik tegen ploeggenoten en de scheidsrechter. Verder loopt hij in de weg, levert ballen in, brengt ploeggenoten in problemen, en boven alles: geeft daar de rest de schuld van.

En ach, je mag dit niet zeggen, ‘want Nicolai was zo goed in het kampioensjaar’. Ja. Zal best. Botteghin was dat ook. Van der Heijden ook. Toornstra haalde dat jaar ook altijd een voldoende en ga zo maar door. Zelfs Jones, wat een hele middelmatige keeper is gebleken, steeg dat seizoen boven zichzelf uit. En natuurlijk is dat prima! Want we werden verdorie terecht kampioen van Nederland. Maar dat eeuwige ophemelen van ‘oud-helden’ omdat ze ooit eens een paar goede potjes speelden… Onze club gaat kapot aan sentiment. Jørgensen is dit seizoen het Feyenoordshirt niet waard. Verder ben ik niet degene die het Twitteraccount van WZF beheert, maar dat die poll werd geplaatst: volkomen logisch. Ik ben echt klaar met het adoreren van dravers die zonder enig aantoonbaar inzicht vooral het spel uit balans brengen maar die wel zo geliefd worden ‘omdat ze hard werken’.

Naast Jørgensen is Clasie ook zo’n speler die maar aanbeden blijft worden, maar echt krankzinnig slecht voetbalt. Vandaag speelden we met tien man, dankzij de aanwezigheid van Clasie. En misschien mag je dat allemaal wel niet zeggen, ‘want het is een jongen van Varkenoord’. Prima, dan gaan we lekker door met middelmaat aantrekken en wens ik eenieder een prachtige toekomst met Feyenoord wat structureel derde zal worden. Maximaal.

Want, om op dat laatste terug te komen. Ik riep al heel vaak dat Feyenoord in een niemandsland zat, stevig op de derde plaats. Ik heb ook geroepen dat dit niet zou veranderen en dat die derde plek wel zeker was. Nou, daar kom ik bij deze op terug. Na de nederlaag van vandaag is AZ tot op twee punten genaderd. AZ heeft daarnaast ook nog eens een beter doelsaldo. Als we zo doorgaan is de kans dus groot dat we met play-offs het seizoen af moeten sluiten. Óf we winnen de beker en ontlopen dat scenario.

De 1e helft

Wie graaft in zijn/haar geheugen en de vorige ontmoeting met Groningen voor de geest haalt, zal herinneren dat die wedstrijd ook niet zo lekker verliep. Eind november kwamen de Noorderlingen naar Rotterdam en verloren nipt met 1-0. Toornstra opende al vroeg de score in die pot, maar Groningen was grote delen van de wedstrijd heer en meester. Dus, Feyenoord was gewaarschuwd.

Gio zou Gio niet zijn als hij de wedstrijd niet tactisch volledig verkeerd aangepakt heeft. Hij begon met St. Juste in het centrum en Martina op de rechtsbackpositie. Apart. Velen roepen al maanden dat St. Juste eens in het centrum zou moeten staan, maar voor deze pot had ik toch echt niet voor zo’n experiment gekozen. Doe dat lekker in thuiswedstrijden tegen laagvliegers.

Het idee was op zich wel logisch, Groningen speelt namelijk met vier middenvelders en St. Juste en Martina zouden afwisselend moeten gaan doordekken. Om op deze manier de man minder situatie op het middenveld te compenseren. Dit werkte voor geen meter. St. Juste was heel onwennig naast Van Beek in het centrum. Iemand die zelden centraal speelt daar nu opeens neerzetten náást een speler die met het verkeerde been op de verkeerde plek staat, het was vragen om problemen. Onbegrijpelijk dat Gio daar dan niet Van der Heijden neerzet, dan heb je in ieder geval enige zekerheid in je achterhoede.

Daarnaast speelde Toornstra op de plek van Larsson, maar dat was volgens mij vooral omdat Larsson niet alles heeft getraind deze week. Van Persie nam daardoor de ’10’-positie in en Nicolai mocht in de punt starten.

Feyenoord startte paniekerig en onrustig. Van Beek gaf een verkeerde terugspeelpass op z’n keeper, dat liep net goed af, en zo kwam Feyenoord direct al heel goed weg. Gelukkig maakte Van Beek dat later alsnog goed… Het eerste kwartier was slaapverwekkend met een Feyenoord wat niet durfde en een Groningen wat op de juiste momenten heel goed druk zette, maar zodra het de bal veroverde erg slordig was.

De rechterkant van Feyenoord was het zwakst. Martina en Berghuis moesten overduidelijk nog aan elkaar wennen en zodra Jørgensen in de buurt van Berghuis kwam liep men elkaar daar alleen maar in de weg. Onze rechterkant was dus zwak, onze linkerkant was er gewoon niet. Toornstra werd niet bereikt en Verdonk heeft voor rust enkel ballen richting zijn medespelers op de bank gegeven.

Vilhena en Clasie kwamen overal een stap te laat en zodra Groningen een beetje gas gaf, was er paniek in de Rotterdamse achterhoede. Het was bij vlagen gênant om te zien. En de oorzaak was doodeenvoudig. Groningen speelde met vier middenvelders en met name Doan en Bruns konden overal heen zwerven zonder lastiggevallen te worden. Dan zou je toch zeggen dat de technische staf van ons in zou grijpen na pak ‘m beet een kwartier. Maar nee, er werd maar aangemodderd en fantasieloos heen en weer gerend. Omdat Toornstra vanaf zijn positie linksvoor ook nauwelijks het middenveld ondersteunde en Van Persie het vermogen niet (meer) heeft om structureel met zijn man mee te lopen, verzoop het Feyenoord middenveld. De 1-0 die in de rust op het scorebord stond, viel nog mee. Het had met gemak 4-0 kunnen staan als Groningen écht had doorgedrukt.

De 1-0 viel na een klein half uur spelen. Bruns had vrije doortocht over links, gaf voor, en Van Beek zou Sven Van Beek niet zijn als hij deze bal, volledig onnodig, in eigen doel zou werken. Ik ga daar verder geen woorden aan vuil maken. Mahi, Bruns, Doan en Sierhuis kregen per persoon halve en soms hele kansen en we mochten oprecht blij zijn dat het ‘maar’ 1-0 was.

De tweede helft

Na rust veranderde er weinig. De backs van Feyenoord werden zodra ze in balbezit kwamen, direct onder druk gezet door twee of soms wel drie Groningers. Ook Van Beek had het zwaar. Sven stond daar natuurlijk al met zijn verkeerde been en hij werd continu gedwongen om Vermeer aan te spelen. Omdat Vermeer in het begin van de wedstrijd hier bijna de fout mee in ging leverde dat zowel voor als na rust heel wat hachelijke momenten op. De lange bal durfde Feyenoord simpelweg niet te hanteren. Jørgensen verloor bijna al zijn duels en als hij of Van Persie eens een duel won, werd de tweede bal vervolgens verloren op het middenveld. De verdedigers waren hier overduidelijk van op de hoogte en probeerden dus van begin tot eind onder de Groningse druk uit te voetballen, iets wat zelden lukte.

Voor Groningen was het recept eenvoudig: ‘De backs of Van Beek onder druk zetten en zodra Vermeer wordt aangespeeld schuiven we dertig meter naar voren’. Groningen deed dit heel consequent en hield de linies dicht op elkaar, Feyenoord is hierdoor geen moment in de wedstrijd gekomen. Is dan alles wat er gebeurde ten verdienste van Groningen te noemen? Nee. Denk ik niet. Want Feyenoord heeft wel de voetballers om dit op te kunnen lossen, en heeft ook een plan B met Jørgensen en Van Persie die door de lucht aangespeeld konden worden. Maar omdat Clasie en Vilhena al druk genoeg waren met hun eigen problemen kon Feyenoord geen moment aansluiten zodra er voorin een bal werd vastgehouden. Gio had maar één ding hoeven doen: zijn middenveld versterken. Hij had St. Juste in balbezit door kunnen laten schuiven, maar nog makkelijker was geweest om Toornstra twintig meter naar achteren te positioneren. Want achter Toornstra, en later Larsson, stond Doan. En Doan heeft de wedstrijd van zijn leven kunnen voetballen. Met name na de zeventigste minuut kan de Japanner overal op het veld de bal vogeltje vrij aannemen en gevaar stichten. Feyenoord deed hier niks aan. Helemaal niks.

Het leek even omgegooid te worden, toen Gio Verdonk eraf haalde, Vilhena zijn plek over liet nemen en Ayoub in het midden neer zette. Op zich een aardig idee. Maar Vilhena speelde letterlijk in dezelfde rol als Verdonk had en heeft zich geen moment in het midden laten zien. Het was dus lood om oud ijzer, de wissel die Gio uitvoerde. Hoe meer Feyenoord (positioneel) wisselde, hoe beter Groningen in de wedstrijd kwam. Dieptepunt was voor mij toen na ongeveer zestig minuten voetballen Jørgensen, Verdonk en Vilhena achter elkaar balverlies leden door middel van een hakballetje. Ik zag het voor m’n ogen gebeuren. De arrogantie droop er vanaf. Feyenoord had op dat moment nog geen kans gecreëerd en stond achter, maar de heren uit Rotterdam vonden het wel een mooi moment om gallery play te gaan spelen. Om je kapot te schamen.

Groningen creëerde nog wat halve mogelijkheden. De verdediging had naast het beweeglijke middenveld ook veel moeite met Ajax-huurling Sierhuis. Hij was Van Beek meerdere keren de baas en ik was blij dat Buijs hem relatief vroeg wisselde, die jongen zat uitstekend in de wedstrijd.

De conclusie

Het was een regelrechte schande. En in de Eredivisie heb ik Feyenoord dit seizoen niet slechter zien spelen. Ik heb behalve een halve kopbal van Jørgensen, geen kans kunnen noteren. En dat is zorgelijk. Als je met Van Persie, Berghuis én Larsson speelt, moet je meer creëren in balbezit.

Feyenoord kwam er geen moment aan te pas en Gio werd tactisch op alle fronten afgetroefd door Danny Buijs.

Natuurlijk, ook de duels werden stuk voor stuk verloren en met name Vilhena en Clasie durfden geen duel voor 100% aan te gaan. Maar als je overal op het veld een mannetje te kort komt, kun je niet eens fatsoenlijk in duels komen. Ik vond het stuitend om te zien dat de technische staf de ploeg maar wat aan liet modderen en geen enkele verandering probeerde te forceren.

Meest pijnlijke was, een minuutje of vijf voor het einde, toen ik Groningen-supporters om mij heen hoorde zeggen ‘we gaan minimaal gelijkspelen! Gelukkig!’. Die sfeer hing er echt. Ondanks dat hun ploeg vele malen beter was, waren ze opgelucht geweest met een gelijkspelletje. Het ontzag voor ‘het grote Feyenoord’ is er dus nog steeds en het volksfeest was daar dus compleet toen dat gelijkspel er niet kwam, maar het 1-0 bleef.

Over een week gaan we naar Eindhoven. Zul je zien dat Feyenoord daar weer goed voor de dag komt en het de koploper moeilijk kan maken. Ik maak me vooralsnog meer zorgen over de wedstrijd die drie dagen daarna plaatsvindt. Ajax-thuis wordt nog meer cruciaal dan het al was, omdat ook plek drie niet meer zeker is. Die beker móeten we winnen.

De cijfers:

Vermeer: Een zes.

Werd door zijn medespelers vaak in de problemen gebracht, en heeft ook een keer of vijf dom balverlies geleden, maar was bij vlagen cruciaal met zijn reddingen.

Verdonk: Een vijf.

Vond ik de minst slechte verdediger aan onze kant. Bleef verdedigend nog aardig overeind, maar was aan de bal een bron van onzekerheid.

Van Beek: Een twee.

Het laatste kwartier ging het nog wel, daarom toch maar een twee, en niet een puntje lager. Verder was Sven dramatisch. Kan echt niet in dit shirt.

Martina: Een vier.

Raar dat Gio hem opeens op de back positie zette, hij deed ‘t prima tegen De Graafschap vorige week en was toen met name in balbezit heel zeker. Vandaag was dat een stuk minder, fysiek wel echt een beest.

St. Juste: Een drie.

Moet met zijn kwaliteiten echt veel meer brengen, zonder en met bal. Loopt nog steeds met arrogantie rond die niet bij Feyenoord past.

Vilhena en Clasie: Een één.

Doe ik voor het gemak maar even tegelijk, scheelt typwerk. Ze speelden beiden schandalig slecht en de verdediging en de aanval konden geen moment op hun middenveld bouwen. Ik vind dit ook Gio’s schuld, door zijn toedoen verzopen Tony en Jordy op het middenveld.

Van Persie: Een vier.

Robin kwam er niet aan te pas vandaag. Achteraf had hij gewoon in de spits moeten spelen en Toornstra op tien. Tegen een Groningen wat zo fel erop klapt en de mogelijkheid heeft met twee of drie spelers te dekken, heeft hij ook weinig kans.

Toornstra: Een vier.

Jens kwam na rust beter in zijn spel maar werd toen vervangen door Larsson. Voor rust speelde hij niet eens zo heel beroerd, maar hij werd simpelweg niet bereikt. Had vandaag op het middenveld moeten spelen, Tony en Jordy hebben hem enorm gemist.

Jørgensen: Geen cijfer.

Ik ga mijn energie daar niet aan verspillen. Verdient op basis van zijn geschutter van vandaag niet eens beoordeling. Weg ermee.

Berghuis: Een drie.

Steven moet in dit soort wedstrijden meer brengen. Verzoop ook een beetje aan die rechterkant want kreeg bar weinig ondersteuning van de back achter hem.

Larsson & Ayoub: geen cijfer.

Eerlijk is eerlijk, Sam bracht even wat nieuw elan na zijn invalbeurt. Maar zakte na tien minuten ook weg naar het niveau wat zijn ploeggenoten hadden. Ayoub viel aardig in en bracht meer diepte in het spel en zorgt in balbezit voor meer passing vooruit. Oogt soms nog wel laconiek, maar toch vind ik dat dat ventje een basisplaats verdient.