De aanloop

Meestal volgde er na een gewonnen topper een draak van een match. Maar deze keer niet bij Feyenoord. Het was bij vlagen zelfs genieten tegen VVV op een doordeweekse inhaalavond. Even voor de oudere lezers: steeds minder het niveau van NCRV’s Mini-voetbalshow. Sam Larsson mocht er twee inschieten, niet zijn allermoeilijkste, maar ze staan toch maar weer op zijn lijst. Hij komt er aan.

En dan de derde wedstrijd in 8 dagen. Die mocht ook wel gewonnen worden. Ho, die moest ook gewonnen worden. Bij een degradatiekandidaat. Maar daar begon het gezeik al.

Feyenoord op bezoek bij de laaggeplaatsten of promovendi, dat was en is meestal niet zo’n groot succes. Halen we het fenomeen kunstgras er bij, dan worden de stats nóg lelijker. En dan mag je ook nog eens afreizen zonder je geblesseerde spits. Zou Robin van Persie nu ook thuisblijven? Hallo! Het is maar Emmen! Normaal doen, hoor!

De wedstrijd

Het kleinste uitvak in de Eredivisie was uiteraard volgeboekt. Een old school stadionnetje in een uithoek van het land. Dat heeft altijd wel wat. Net als gastvrij ontvangen worden, na een autorit van twee uur. En dan ook goed uitzicht hebben op het veld. Maar die paal midden in het vak blijft wel een dingetje.

Feyenoord begon goed, maar de goals bleven uit. En ook bij Emmen wisten ze dat er tegen de Rotterdammers altijd wat te halen valt, als je de druk opvoert. De thuisploeg speelde beslist niet met de intentie om alleen maar de nul te houden voor eigen publiek. Het mazzelde best wel toen Larsson (schoot over), Jens Toornstra (op de paal) en vooral Tonny Vilhena (had hoek voor het uitkiezen) mooie kansen lieten liggen. Tussendoor raakte een voorzet van Cavlan al dan niet bedoeld de paal. En moest Justin Bijlow reddend optreden bij een inzet van Bannink. Helaas was er ook nieuw blessureleed te melden. Want Jeremiah St. Juste en Toornstra haalden de thee niet. De laatste werd vlak voor het rustsignaal vervangen door Orkun Kökcü. Een wissel met gevolgen.

Na een goed uur spelen werd eindelijk de weerstand van de dapper spelende thuisploeg gebroken. Steven Berghuis, de hele middag al lekker aan het ballen, haalde vanaf de zijkant uit, maar zijn schot ging via het rechter binnenbeen van de gedekt staande Jan-Arie van der Heijden in het doel. Berghuis schoot vlak daarna een penalty tegen de binnenkant van de paal, en met nog een kleine twintig minuten te gaan tikte hij de 0-2 binnen, nadat hij de bal meekreeg van KöKcü.

De wedstrijd was beslist, dacht iedereen. Maar een vrije trap van Jansen hobbelt zomaar het doel in. De bezoekers zijn niet onder de indruk, Berghuis gaat gewoon door met acties en daardoor kan Kökcü zijn goede invalbeurt bekronen met het intikken van Feyenoords derde treffer van de middag. Vlak voor het einde levert een overtreding op Vilhena alwéér een penalty op. De Maassluizer weet dit buitenkansje vanaf elf meter wél te verzilveren. De 1-4 eindstand is meer dan terecht, maar het had ook 3-7 kunnen zijn.

Het oordeel

Daar aan de Meerdijk viel Feyenoord zeker niet tegen, deze middag. De ploeg profiteerde op de juiste momenten van de geboden ruimtes, al had er wat meer gescoord kunnen en moeten worden. Jordy Clasie was eindelijk weer nadrukkelijker aanwezig op het middenveld dan tijdens het begin van de competitie. Het was duidelijk niet de middag van Vente. Trouwens, Bart Nieuwkoop viel ook aardig in. En het wordt waarschijnlijk snel zichtbaar waarom Kökcü de voorkeur krijgt boven een paar andere middenvelders. Benieuwd of de boel ook zo zal swingen tegen een ploeg die zich echt goed ingraaft.

@joopb68lfc