Gisteren op 14 januari had Feyenoord zijn nieuwjaarsreceptie. Eric Gudde gaf zijn nieuwjaarsspeech en sprak daarna met Jan Dirk Stouten.Onderwerp van dit gesprek was de vernieuwbouw van de Kuip en welke grote het vernieuwde stadion moet krijgen.Gudde was gepikeerd over het feit dan Projectdirecteur Hans Vervat in de media had gezegd dat als niet gekozen zou worden voor worden voor de variant van 76000, dat dat een brevet van onvermogen zou zijn voor de beleidsbepalers.


Tot zover best nog wel te volgen, het meest schrijnende aan het hele stadiontraject vind ik beleidsbepalers die hand in hand zouden moeten optrekken constant rollend met elkaar over straat gaan.Iedereen heeft recht op een mening en een discussie is prima maar als de Feyenoord “familie” in gesprek gaat met elkaar lijkt het inmiddels meer op een loopgravenoorlog dan op een inhoudelijke discussie.Ironisch was ook dat Eric Gudde die zich tegenover JD opwond over het feit dat dit zo in de media was verschenen antwoord gaf via….juist ja diezelfde media.Kijk ik kan vaak om dit soort dingen lachen maar niet als het gaat over de toekomst van ONZE club.Schrijnend dat is het laatste woord wat ik hier aan vuil wil maken.

Maar goed terug naar het interview van JD Stouten met Eric Gudde zoals hier boven weergegeven.De Feyenoord directeur gaf aan dat hij een stadion met plaats voor 76000 mensen in zijn ogen een brug te ver was.Hij wil gaan naar een situatie waar schaarste een belangrijk element is, het stadion moet altijd vol.En dan niet alleen tegen Ajax maar ook tegen Excelsior en Zwolle.Hij kwam ook met prachtige voorbeelden: Arsenal,Juventus,Bayern München en ook nog onze tegenstander in de Europa League AS Roma kwam aan bod. Allemaal gekozen voor een model waar schaarste een belangrijk element van de exploitatie. Het idee erachter is dat het dan zo is dat mensen zo bang zijn wedstrijden te missen dat ze eerder een seizoenkaart nemen,of wel 2 keer nadenken of ze hun seizoenkaarten opzeggen.Klinkt allemaal heel erg logisch maar toch vind ik dat Dhr Gudde aan een aantal zaken voorbij gaat.

Ten eerste is het zo dat als de maximum te bezetten plaatsen altijd zijn uitverkocht er nog maar 1 manier is om de inkomen te vergroten en dit is om de prijzen te verhogen, daar komt het eerste voorbeeld om de hoek namelijk Arsenal. Arsenal in 1886 opgericht als trotse arbeidersclub, laat duidelijk zien hoe dat dan gaat. Omdat alle seizoenkaarten toch wel worden verkocht rijzen de prijzen bij Arsenal de pan uit.Liefst 1235 euro kost de goedkoopste seizoenskaart van de Gunners oplopend naar 2400.Ik mag toch hopen dat Feyenoord niet dit soort praktijken uit wil gaan halen bij Het Legioen.Daarbuiten is het zo dat er in het Emirates Stadion behalve de wedstrijden van Arsenal amper andere wedstrijden organiseert .Engeland heeft namelijk een nationaal stadion voor al zijn interlands en ook de halve finales en finale van de FA Cup en de finale van de League Cup zijn allemaal op Wembley.

Het volgende voorbeelden Gudde is FC Bayern, toegegeven een grotere speler in het mondiale voetbal dan ons aller Feyenoord! En het klopt ook dat daar de stadion capaciteit minder is dan 76000. Maar hier moet je ook even kijken naar de historie van Bayern München,zij kwamen namelijk al uit een Stadion (het Olympiastadion) met een zelfde capaciteit als de nieuw gebouwde Allianz Arena. Alleen in die tijd speelde Bayern meestal ook maar voor ongeveer 50.000 man. Nu is Bayern met 71000 plaatsen en dat is inderdaad nagenoeg uitverkocht niet voor niets in Bayern bezig met een uitbreiding van het stadion naar 75000plaatsen.Alweer de derde uitbreiding in 10 jaar! Een stuk kostbaarder dan de capaciteit in 1 keer te vergroten ,Misschien wel het signaal voor Feyenoord om toch ook niet al te klein te moeten denken.

Ten slotte wilden ik nog kijken naar Juventus en AS Roma. De 1 heeft al een gloednieuw onderkomen de ander is er hard mee bezig.Toeschouwers aantallen, een groot probleem in Italië Clubs met erg grote stadion die ze nauwelijks uitverkopen.Juve had plek voor 69000 maar in het laatste jaar voor de verplichte degradatie naar de Serie B, een jaar waarin Juventus nota bene kampioen werd kwamen er gemiddeld maar 30.000 naar het Della Alpi ook in de jaren tussen het Della Alpi en de Nieuwe Juventus Arena, toen er in het het Stadio Grande Torino van stadsgenoot Torino FC werd gespeeld kwamen er slechts 22.000 man gemiddeld, bij Roma zijn er wat dat betreft ook veel gelijkenissen. Een stadion van 72000 man dat zelfs afgelopen weekend zelfs tijdens de derby tegen Lazio bij lange na niet is uitverkocht (iets meer dan 51.000) Zelfs de topwedstrijden zouden dus in het nieuwe onderkomen passen.

Het vergelijken van het Kuip dossier met deze clubs gaat dus keer op keer mank, zoals ik sowiezo vind dat je niet te veel miet vergelijken maar vooral naar de eigen situatie moet kijken. Spelen in een half leeg stadion, lijkt mij eerlijk is eerlijk echt verschrikkelijk .maar ik denk dat je daar ook niet te verlegen in moet zijn. Als de resultaten beter worden zal de belangstelling stijgen en schaarste zou hoewel het publiek dus vaak trouwer aan je bind, toch op langere termijn ook natuurlijke groei in de weg kunnen staan. Zaak is dus om te kijken of er direct meer onder de streep overblijft als men gaat voor de grote variant, als dit volgens de prognose direct een plus is tegenover de kleinere variant, lijkt het het mij waard om het risico te lopen om voor een gedeeltelijk leeg stadion speelt zodat je als club ook op een gezonde en natuurlijke manier door kan groeien.

Rood-Witte groet Leon Heijdra