De beoogde opzet is nog niet helemaal duidelijk maar mij lijkt het een prima idee. Als je realistisch bent, weet je dat Feyenoord niet elk seizoen om de titel meestrijdt. Een nieuwe competitieopzet zou daar verandering in kunnen brengen.

Eigenlijk gruwde ik altijd van de play-offs omdat ik eigenlijk vind dat je aan het eind van het seizoen op de plek staat waar je hoort te staan. En het dus niet eerlijk is om die plek, waar je het hele seizoen voor hebt gestreden, in twee wedstrijden te kunnen verliezen. Maar als je iets wilt doorbreken, zul je open moeten staan voor veranderingen en dus ook aan tradities moeten tornen.

We kunnen nu eenmaal niet opboksen tegen het geld van de grote competities dus zullen we in eerste instantie zelf beter moeten worden. Een competitie met play-offs zorgt ervoor dat je meer topwedstrijden kunt spelen. Meer topwedstrijden spelen zorgt voor meer weerstand, een andere benadering van de laatste wedstrijden van het seizoen en meer reclame inkomsten. Geen salonremises, opstellingen met B-elftallen meer en/of wedstrijden die helemaal nergens meer om gaan. En er bestaat een grotere kans dat je tot het einde mee kunt doen om het kampioenschap.

Maar ik zou nog een stap verder gaan. Ik zou, los van het eigen bekertoernooi, een Belgisch/Nederlands bekertoernooi organiseren. Een toernooi als de League Cup in Engeland. Waar in elke ronde clubs van bepaalde divisies, en/of clubs die nog wel of niet in Europa actief zijn, instromen. Maar in ons geval dus uit 2 landen. Dat zorgt er wel voor dat je meer wedstrijden in een seizoen moet spelen maar dat moeten we toch ook willen als we beter willen worden? In Engeland malen ze totaal niet om die intensiteit. Bovendien kom je weer eens ergens anders en als je doordeweeks tegen één van de topclubs uit België mag spelen zorgt dat ook weer voor een Europese benadering van wedstrijden wat mij voor de ontwikkeling van een elftal alleen maar goed lijkt.

Voor Feyenoord lijken play-offs om het kampioenschap mij sowieso een zegen. Het zorgt ervoor dat je niet, zoals reeds in veel seizoenen van Feyenoord is voorgekomen, al in maart bent uitgespeeld. Het zal uiteraard ook weerstand opleveren van supporters die liever alles bij het oude houden. Maar we raken steeds verder achterop. Uitschakelingen tegen opponenten uit ‘kleinere’ voetballanden is meer structureel dan incidenteel. Willen we dat doorbreken en aanhaken bij de Europese subtop zullen we iets moeten proberen. De eredivisie 2.0 zou wel eens de eerste stap kunnen zijn in die richting.

Met rood/witte groet,

Julian Heel
@FeyenoordJuul