Elke zomer moet ik weer even die periode zonder voetbal door. Nou scheelt het wel dat er om de twee jaar een belangrijk landentournooi plaats vindt. Engeland en Italië volg ik al jaren, mijn wereld vergaat niet als het Nederlands XI-tal voortijdig de koffers moet pakken. Ik geef verder geen ene rotmoer om wegraces of wielrennen. Dus als de eerste training van Feyenoord begint kan ik de competitiestart al haast weer ruiken. En komen langzaamaan de kriebels weer naar boven.


Nieuwe ronden met dito kansen. Een nieuwe start met die eeuwige liefde die niet altijd wederzijds blijkt te zijn, maar waar je toch maar weer voor bezwijkt. Misschien is het de zomerzon, je trapt er elke keer weer in. En je vergeeft haar, tegen beter weten in. In de hoop dat er nu wel een periode van langdurig succes aanbreekt. Maar nee, de bitch laat je elk voorjaar (deze keer in april) als een baksteen vallen.

Fred Rutten bleek niet de wonderdokter die Feyenoord naar een hoger plan kon tillen. Vóór de Kerst konden de titelaspiraties de kliko in. De lente was nog niet begonnen toen ook plek twee onhaalbaar bleek. En ondanks een voetbalshow in Alkmaar werd zelfs een vrijwel zekere derde plek doodleuk weggegeven aan de concurrent. Gio kreeg uiteindelijk de schade niet meer gerepareerd in het tweeluik met Heerenveen, en in diverse Europese steden klonk er een zucht van verlichting. In ieder geval één seizoen het slopen van de binnenstad nog in eigen beheer. En de willekeur van de UEFA werd weer eens bevestigd met de strafuitspraak naar aanleiding van de gestaakte thuismatch tegen AS Roma.

Gio begint dit seizoen met behoorlijk veel krediet. Ik geloof niet dat hij z’n spelers met 10 goals om de oren het veld af laat stappen. Hij heeft samen met JeePee z’n ogen goed de kost gegeven in de afgelopen jaren. En Jan Wouters zal het team de gogme bijbrengen. Want jongens zoals Kongolo en van Beek kunnen voetballen, maar mogen best nog wat harder worden. Even de achillespees of enkel aantikken van de tegenstander als je langsloopt, knijpen in de ballen voordat er een corner het strafschopgebied in komt, of een welgemikte elleboogstoot in de dode hoek van de scheidsrechter. Liefst ook nog op een plek waar geen enkele grensrechter het kan zien.

Inmiddels is ook bekend dat Clasie naar Engeland gaat, supertalent Gustafson in De Kuip komt spelen, Vejinovic onze nieuwe ster op het middenveld wordt en Vilhena niet wil bijtekenen, omdat hij ook bij Gio niet het absolute vertrouwen voelt. Blijf je vooral als een kind gedragen, Tonny. Doe dat ook bij je volgende clubs als je daar geen basisplaats krijgt, dan ben je vóór je dertigste uitgevoetbald. Of eindig je als Jerson Cabral. Wil je dat erg graag? Tóón ballen en knok er voor! Of wil je een roemloos afscheid? Door de achterdeur De Kuip uit?

Gio brengt Feyenoord weer terug naar de top. Ik voel het. Of is dat tegen beter weten in? Liefde maakt kennelijk blind. Voor even is dat best lekker.

Joop Broekman @joopb68lfc