Een volle Kuip weet het altijd beter! Soms…

Toch? Afgelopen zondag was dat fluitconcert, net voor de rust, wellicht wel beter op zijn plaats geweest na de 1-1 tegen Trenčín. Want uitgeschakeld worden door een niet bijzonder elftal uit Slowakije, waarvan de oudste speler 24 jaar oud is, en ooit te licht bevonden om blijvend indruk te mogen maken in het shirt van Feyenoord, tsja. Daar vind ik nog steeds wat van. Een heleboel, eigenlijk. Het is zeker niet iets om trots op te zijn. Pleurt effe op, zeg.

Toen Joey Sleegers te horen kreeg dat men het definitief niet in hem zag zitten, wist niemand dat hij een paar jaar later op deze manier wraak zou nemen. Keuzes. Goed of slecht. Het blijft gokken. Net als die aankopen. Ja, ook in Eindhoven en in de hoofdstad kleunen ze wel eens mis. Maar hun recente boodschappen rondjes in Latijns-Amerika waren niet onaardig. En de daar opgehaalde spelers lijken niet zoveel aanpassing nodig te hebben. Hoe anders gaat dat bij Feyenoord. Een nieuwe speler wordt aangekondigd, en meteen er achteraan komen de termen “wennen”, “voorzichtig brengen” en “periode van aanpassen”. En dit wordt tegenwoordig ook geroepen na een binnenlandse transfer. Mijn collega’s die voor FC Utrecht zijn, vragen zich steeds vaker af of de Rotterdamse scouting maar met een halve tankpas op pad mag.

Ik vond, en vind nog steeds, “trots” een verkeerde woordkeuze. Want van al die kansen ging er maar eentje in. Tegen zo’n ploeg er uit vliegen, dan moet je je kapot schamen! Echt! En hiermee roep ik niets nieuws. Net als Willem van Hanegem in zijn columns. Of zijn ghostwriter. Want roepen dat Gio spelers niet beter maakt, terwijl dat zelf ook niet echt je sterkste kant was?

Je schijnt geen kritiek op Willem te mogen hebben. Want dan toon je geen respect voor de man en zijn imposante voetbalverleden. Nou, leg dan maar eerst eens uit wat respect is, als je jouw medesupporters geen fatsoenlijk weerwoord gunt in een normale discussie, en daarbij ook met enge ziektes gaat smijten. En trouwens, iets vinden van Willem’s mening én denken dat je geen respect voor hem hebt, zijn toch echt twee verschillende dingen. Overigens vind ik dat hij best een aardige carrière heeft gehad. Maar hij is kritisch omdat hij zo begaan is met de club? Normaal doen, hoor.

Supporters die vinden dat Willem maar wat aan azijnzeiken doet, zijn dan minder begaan, zeker. Tuurlijk, joh. Willem roept vooral wat anderen ook wel zien. Net als al die andere ex-voetballers op tv. Niks nieuws, eerder open deuren intrappen, omdat hij zijn naam ook wel mee heeft. Maar voor een aantal fanatiekelingen is Willem heilig. Geen kwaad woord, want je wordt online bekogeld of zelfs bedreigd met kanker, of uitgemaakt voor aanhanger van hunnie. Van verbazing vraag je je af wat erger is. Diezelfde fanatiekelingen die vinden dat ze monddood worden gemaakt door het bestuur, bepalen wel even wat andere supporters mogen denken en zeggen.

Natuurlijk dragen de resultaten niet echt bij aan de gezelligheid. En is alles vergeven en vergeten als Feyenoord met de kerst bovenaan staat? Neuh. Dat gebeurt nooit. Misschien als het plan voor Feyenoord City alsnog afgeschoten wordt? Ook niet. Maar er wordt dan vast wel een feestje gebouwd. Misschien dat we dan toch voor even wat meningsverschillen opzij kunnen zetten, met een paar biertjes?

@joopb68lfc