Vandaag hebben we een interessant interview voor jullie. Dennis van Eersel, bekend van de wedstrijdverslagen op Radio Rijnmond, vertelt hoe hij met Feyenoord in aanraking is gekomen, zijn dromen voor de toekomst en het huidige Feyenoord.


Het eerste wat ik wil vragen is hoe je in aanraking bent gekomen met Feyenoord en hoe de band met de club is. En hoe ben je uiteindelijk bij Rijnmond terechtgekomen?

Ik ben pas redelijk laat met voetbal in aanraking gekomen, en dat komt mede doordat mijn ouders er niets mee hadden. Het is midden jaren ’90 via mijn neef bij mij binnen gekomen. Hij was voor Feyenoord en zo ben ik dat ook geworden. Het was wel apart, want ik had niks met voetbal. Maar midden jaren ’90 was het natuurlijk de periode dat een andere club heel succesvol was, dus iedereen uit de klas was voor die club. We moesten ook met die wereldbeker verplicht luisteren van de meester. Ik vond dat raar, want dat was Amsterdam. Als je hier uit de buurt komt dat je dan voor een andere club moest zijn. Daarnaast waren dat de jaren waarin Feyenoord structureel vernederd werd. Maar toch bleef ik Feyenoorder, omdat er een klein groepje was, mijn vriendengroepje, die daar ook allemaal voor waren.
En op een gegeven moment gingen we ook met dat groepje voor het eerst naar het stadion. Demedia_xll_1549303 eerste wedstrijd was tegen Sturm Graz, voor de voorronde Champions League, dus ik was redelijk laat voordat ik daadwerkelijk voor het eerst het stadion binnen ging.
Je hebt veel van die verhalen dat mensen op hele jonge leeftijd, aan de hand van hun vader, naar het stadion gaan, maar als je dat al zo vroeg doet dan kun je jezelf dat vaak niet meer herinneren. En ik weet nog precies hoe ik dat stadion binnenkwam en dat was zo groot en zo overweldigend. Dat blijft je de rest van je leven bij.
Ik zit nu ook voor mijn eigen zoon, die is nu twee, te bedenken wanneer het beste moment is om met hem naar de Kuip te gaan. Wanneer hij de leeftijd heeft waarop hij dat bewust kan onthouden. Ik weet dat nog van mezelf, en dat wil ik graag ook bij mijn zoon hebben. Ik weet het nog, we stonden op vak Z aan de lange zijde, maar ik weet wel dat we heel de wedstrijd naar de korte zijde stonden te kijken waar ze aan het zingen waren met vlaggen en vuurwerk. Vanaf het seizoen daarna heb ik meteen een seizoenskaart genomen en altijd achter de goal gezeten. Dat zijn de leukste vakken. Daar wordt gezongen en daar wordt de sfeer gemaakt. Dat vind ik het mooiste aan de voetbalwereld. Niet eens het voetbal an sich, maar alles eromheen. Bij Feyenoord heb je dat in Nederland het meeste, het bijna religieuze aspect. Dat vind ik zo interessant, hoe mensen dat beleven.

Op een gegeven moment maak je een keuze in je carrière en kom je bij Rijnmond terecht.

Ja, ik begon bij de lokale omroep, bij radio Schiedam. Daar deed ik een beetje het amateurvoetbal, maar ik merkte al snel dat de reacties van luisteraars positief waren. Ik bracht de sfeer volgens de mensen leuk over. Ik merkte dus als snel dat dit iets was wat ik goed kon. Dat was precies in een fase waarin ik niet zo goed wist wat ik wilde gaan doen later. Toen hebradio-schiedam ik de gok maar gewaagd. Ik ben journalistiek gaan doen en ik zou kijken wat ik kon doen, met als droom om bij Rijnmond kon gaan werken. Ik luisterde altijd naar Hans van Vliet en dat was heel gaaf. Bij het Nederlands elftal was dat altijd al een beetje gemeen goed. In zo’n radioverslag mocht je juichen en laten merken voor wie je was. Maar bij clubvoetbal had je dat nog niet echt, en in dat opzicht was Hans een pionier. Hij deed dat als eerste.
Toen ik de eerste paar keer Feyenoord deed, stond ik er wel bij stil. Daar luisterde ik vroeger als klein ventje naar en nu mocht ik het zelf doen. En nu zit er misschien wel iemand van twaalf te luisteren en het heel gaaf te vinden. Bij zoiets sta je niet dagelijks stil, maar de momenten dat ik dat wel doe, vind ik het erg bijzonder. Natuurlijk komt er geluk bij kijken, maar ik denk ook heel veel hard werken. Want op het moment dat ik bij de lokale omroep begon, ben ik ook niet meer elke Feyenoord wedstrijd gegaan, omdat ik gewoon heel veel tijd in het amateurvoetbal stak. Toen ik bij Rijnmond begon was ik in eerste instantie bureauredacteur. Ik was een timide jongen en ze vroegen zich af of ik bijvoorbeeld wel op een trainer af durfde te stappen. En toen ben ik bijna vrijwillig twee maanden lang bureaudiensten gaan doen, omdat ik zó graag bij Rijnmond wilde werken. En toen ik eenmaal de kans kreeg om achter die microfoon te gaan zitten, ging het lopen. Ik vind het ook makkelijker. Bij sommige mensen, je ziet het meer in de radio wereld, is het zo dat, wanneer ze een microfoon voor zich krijgen, ze dan wel leeglopen. Dan lullen ze het wel vol.

En het werpt volgens mij ook z’n vruchten af. Even over de overwinning tegen Luhansk, met de bizarre ontknoping. Samen met Jan-Dirk gingen jullie helemaal uit je dak. En dat is het authentieke. Zo hoort een radiocommentaar ook te zijn. Hebben jullie veel positieve reacties gehad, op jullie verslag van die wedstrijd?

Ja, heel veel. Ik hoorde zelfs mensen de vergelijking maken met Jack van Gelder, bij ’de goal’ van Dennis Bergkamp. Dat is natuurlijk erg leuk om te horen.
Ik heb ook wat reacties gehad van mensen die het overdreven vonden. Dan denk ik óf dat die mensen het Feyenoord gevoel minder hebben óf niet doorhadden dat we met 3-0 voorstonden! De wedstrijd hadden we in de knip, we gaan eindelijk weer Europees spelen en dan geef je het weg op een Feyenoord manier. Feyenoord moet niet teveel willen voetballen.
Feyenoorders zijn niet zo van het voetballen. Die komen voor Feyenoord. Dus dan moet je geen balletjes doodleggen of hakballetjes gaan geven.
Maar, het paste wel helemaal in het beeld van de afgelopen jaren, dat alles werd weggegeven. Dus ik zag het ook niet meer goed komen. Ja, dit was zo geniaal. Ik kan alleen maar zeggen dat het absoluut oprechte blijdschap was.

Heb je het ons interview met Hans van Vliet gelezen? Daar stond een behoorlijke sneer in richting Rijnmond. Wat vond je daarvan?

Ja, dat is jammer. Dat is hoe hij ernaar kijkt nu hij weg is. De cijfers gaan achteruit, daar heeft hij gelijk in. Maar als je het afzet tegenover andere regionale omroepen, het gaat overigens in heel de radio markt omlaag, doen wij echt goed mee. Als je kijkt naar andere zenders, die storten helemaal in. En Rijnmond doet het gewoon goed.
Het gekke is, wat ik ervan meekrijg, dat steeds méér mensen naar ons luisteren als wij verslag doen van Feyenoord.

Je hoort ook vaak dat wanneer mensen een wedstrijd op FOX kijken, dat het geluid uit wordt gezet en dat radio Rijnmond aangaat. In de optiek van velen wordt Rijnmond dus alleen maar populairder.

Ja, zo ervaar ik het ook. Maar, de dingen die Hans van Vliet zegt, neem ik wel serieus. Ik kijk dan wel wat we ermee zouden kunnen. Als hij zegt dat ik iets beter kan doen, dan neem ik dat direct mee. Ik neem het mee, maar ik probeer ’m niet na te doen. Ik probeer wel bij mezelf te blijven en oprecht te zijn. De enige overeenkomst die ik kan bedenken, maar dat is niet gek, is dat ik ook
enthousiast ben als Feyenoord heeft gescoord. Maar dat komt voort uit het gevoel dat je wel met elkaar deelt.

De wisselwerking met Jan-Dirk gaat ook steeds beter, toch? Was het in het begin nog enigszins onwennig?

Ja, klopt. Toen wij de rechten kwijtraakten aan Megastad, was dat voor ons erg vervelend. Maar er waren ook dingen die zij goed deden, heel goed zelfs. Zij pakten heel groots uit, niet alleen in de aankondiging, maar ook tijdens de wedstrijden. Een klein voorbeeld, toen wij de rechten nog
hadden, draaiden wij plaatjes tijdens de wedstrijden. En zij gingen integraal 90 minuten langmedia_xl_1049539 met twee mensen aan de slag, waar veel positieve respons op kwam. Toen we dat hier in de gaten kregen, hebben we met elkaar afgesproken dat, móchten we de rechten nog terugkrijgen, we daar anders mee om zouden moeten gaan. En toen we die rechten inderdaad terugkregen, zijn we daar direct mee aan de slag gegaan. Natuurlijk moet je dan wennen aan elkaar en je moet elkaars stijl naar elkaar toe laten groeien. In het begin deden we allebei anderhalve minuut, waar we tegenwoordig allebei vaak maar een halve minuut praten. Dat maakt het volgens mij veel lekkerder om naar te luisteren. En af en toe luisteren we dingen terug en kijken we wat er beter kan en waar aan gewerkt kan worden. Ook hebben we een keer met Jack van Gelder gezeten, die we toen fragmenten van ons hebben laten horen. Van hem kregen we toen ook tips en trucs over hoe het beter zou kunnen.
Dit seizoen wordt het derde seizoen dat we samen verslag doen en op een gegeven moment ben je ingespeeld op elkaar. Je weet van de ander wanneer je het over kan pakken en je gaat in
elkaars ritme zitten. Je gaat dus bijvoorbeeld niet, wanneer er een steekpass wordt gegeven en Jan Dirk geeft het woord aan mij, beginnen over het resultaat van vorig seizoen. We blijven dan in het tempo van de ander. En dat werkt volgens mij prima.

Jan-Dirk zei inderdaad hetzelfde. 90 Minuten volpraten in je eentje is een karwei en met z’n tweeën gaat dat makkelijker.

Europese uitwedstrijden doet Jan-Dirk nog wel in z’n eentje en dat gaat prima. Dat is een dikke voldoende. Toch denk ik dat het voor de luisteraars fijner te beluisteren is, met twee stemmen, omdat de aandacht er dan beter bij blijft. En daarnaast zien vier ogen meer dan twee.

Het is leuk om te weten dat je er niet alleen als verslaggever zit, maar ook als supporter. Ik denk dat het ook wel af te horen is aan het verslag zelf, en voor Jan-Dirk geldt hetzelfde.

Ik moet wel zeggen dat het verandert, in de zin dat je ook mensen achter de schermen kent. Als supporter is het natuurlijk makkelijk schieten op directie-leden of spelers, maar in de tussentijd spreek je deze mensen wel. Je weet ook dat deze mensen dag in dag uit keihard werken en ook fouten maken. Maar die maken jij en ik ook. Natuurlijk moeten wij het dan kritisch volgen, wat we volgens mij ook wel doen, maar het verandert dus wel.
Je mag niet meer zomaar alles roepen. En ik vind dat ik ook niet echt verslag doe als supporter, behalve bij doelpunten.
Ik vind het dus geweldig dat ik dit nu al heb mogen bereiken. Dat ik mijn droom al zo vroeg al werkelijkheid heb zien worden. Ik ben pas 30. Ik heb al langere tijd een lijstje met dingen die ik nog wil doen. Er staat er nu nog maar één op, en dat is verslag doen als Feyenoord wint in de ArenA.

De transferperiode is natuurlijk redelijk hectisch geweest. Er worden, vooral op social media, veel kritieken geleverd aan het adres van de directie. Danwel gefundeerd, danwel ongefundeerd. Hoe vind jij dat Feyenoord het gedurende deze transferperiode heeft gedaan op de markt?

In de breedte vind ik dat Feyenoord goed heeft gehandeld. Feyenoord heeft nu namelijk wisselmogelijkheden waar je sterker van wordt in plaats van zwakker. En dat kenmerktKazim42512000 ploegen die vrij lang bovenin mee hebben gespeeld en kampioen kunnen worden. Het grootste alleen zit in het vertrek van Pelle. Toen werd gezegd dat de eerste prioriteit een nieuwe spits was. Maar het enige wat voor die positie is gehaald, is een rechtsbuiten, waar ik opzicht vertrouwen in heb dat hij het zal kunnen gaan maken. Het zijn natuurlijk slechts woorden, maar aan zijn uitspraken kun je merken dat het een winnaar is. Dat hij de winnaarsmentaliteit heeft. Als hij doorheeft dat dit waarschijnlijk de laatste kans is om iets van zijn carrière te maken, kan hij hier zeker opbloeien.
Het zou echter wel wéér een nieuwe toevalstreffer zijn, terwijl ik juist nu hoopte dat, met het geld wat binnen is gekomen, Feyenoord in zou zetten op een zekerheid.
Dat is de afweging die Van Geel heeft moeten maken. Óf de versterking in de breedte, óf minder in de breedte en een echte spits halen.

Denk jij dat ze, ondanks de uitspraken van Van Geel dat ze meerdere spelers geprobeerd hebben te halen, te lang bij Dost zijn blijven hangen? Als buitenstaander horen mensen vooral de geruchten over Bas Dost. We konden in het interview horen dat er wel degelijk andere spelers in beeld waren bij Feyenoord, maar de naam van Bas Dost was telkens de naam die naar voren kwam.

Ja, dat klopt. En daardoor hebben veel mensen, waaronder ik, gedacht dat die transfer op het laatste moment nog rond zou komen. Pelle was natuurlijk heel bepalend voor het elftal, dat je daar wel een echt grote vervanger voor moet halen. Maar als zoiets qua salarisbudget niet kan, dan zul je verder moeten kijken. Dat is dan de kritiek die je terecht kunt hebben. Waar was dan dat schaduwlijstje waar ze het over hadden. Want als je daar inderdaad Dost, Guidetti en Zapata op had staan, dan heb je drie namen. Als je dan niet de inventieve mogelijkheden hebt om, als die er écht is, bijvoorbeeld voor een jaartje over dat salarisplafond te gaan, dan was het denk ik geen goed schaduwlijstje. Want daar is een schaduwlijstje voor, daar moeten ook namen op staan die haalbaar zijn. We kunnen hier heel kunstig een schaduwlijst in elkaar gaan zetten, maar als die namen niet haalbaar zijn, houdt het op. Neem als voorbeeld Kazim. Die is, volgens mij, vanwege een tip van Van Hooijdonk naar Feyenoord gehaald. Dus er is geen spits gekomen die op dat lijstje stond. Dus op het vertrek van Pelle is niet goed ingesprongen. En dat was zo’n belangrijke speler, daar ben ik sceptisch over.
Daarentegen is het middenveld op een fantastische manier versterkt, dat vind ik heel goed gedaan.

Natuurlijk blijft Vermeer dan ook nog over. Zijn transfer heeft heel veel reacties losgemaakt, terecht of onterecht. Mulder die nu kapot thuis zit. Wat vind je daarvan?

Ja, daar sta ik hetzelfde in. Als je prioriteit een spits is en je haalt de tweede doelman van Ajax, dan roept dat vraagtekens op. Wat ik er positief aan vind, is dat er wordt uitgesproken dat er een topsportcultuur is. Die twijfel was er. Terwijl er heel veel kritiek was op Mulder, al dan niet terecht. Dus dat je die concurrentiestrijd aanscherpt vind ik een goede zaak. De grote vraag blijft natuurlijk of Vermeer wel beter ís dan Mulder. Statistieken kun je altijd draaien natuurlijk, maar het blijft een vraag. Waar het bij mij aan ligt is de vraag of dit nou echt een transfer was op een positie waar de prioriteit lag. Dan had ik misschien dit salaris van Vermeer bovenop een leegstaande salaris gelegd en had een spits gekocht. Ik snap ook wel dat ze zeggen dat ze niet meer willen gokken en dat er een salarisplafond is. Ze zijn er ook een keer bijna kapot aan gegaan, dat snap ik ook. Maar dat was met vijf spelers, met langdurige contracten tegen een heel hoog salaris. En als het dan misgaat, dan ben je de sjaak. Dit zou een gokje zijn, met één speler op een cruciale positie. Als het inderdaad bij Dost om het te hoge salaris ging, had dan het salaris van Vermeer daarbovenop gedaan, dan was je er misschien geweest.
Uiteraard heb je dan nog Warner Hahn. Bij Feyenoord waren ze heel ontevreden over hem, maar ik had het wel willen zien, hoe hij het had gedaan.

Maar het leek erop alsof hij al Kuipvrees had toen hij nog bij Dordrecht speelde, en nu blijkt het er niet helemaal goed uit te zijn gekomen. Denk je dat het nu een goeie stap voor hem is om een jaar naar PEC Zwolle te gaan?

Ja, máár daarachter zit dan weer dat Kenneth Vermeer een 4-jarig contract heeft getekend. Dus wanneer komt die kans? Komt die er wel?

Dan maar hopen dat hij het zo goed doet bij Zwolle dat Feyenoord niet meer om hem heen kan.

Ja, of dat Vermeer het zo goed doet dat die €700.000,- wordt omgezet in €2,3 miljoen.
Ik begrijp de transfer niet zo goed, maar dat wil niet zeggen dat hij het niet goed kan gaanVermeer doen. Want als er één goede drijfveer is in de sport, is het rancune. En dat moet hij hebben. Er zit een risico aan vast, maar ik denk dat hij het goed gaat doen. Danwel om revanche te nemen op zichzelf, danwel om revanche te nemen tegen Ajax.
Maar die fouten die hij maakte bij Ajax, zullen terug gaan komen. Die kunnen niet ineens verdwenen zijn. Hij is al 28, een leeftijd waarop een keeper alleen maar beter moet worden, maar ik heb ook dingen gezien waarvan ik het mijne dacht.
Ik heb een aantal dingen opgezocht, wat er over hem werd geschreven, en die gaan van het ene uiterste tot het andere uiterste. Zó optimistisch over zijn kwaliteiten ben ik niet.

Hij is destijds compleet door het slijk gehaald bij Ajax en moet nu ineens de reddende keeper van Feyenoord gaan worden. De tijd zal het leren. Is het sneu voor Mulder dat het op deze manier heeft moeten gebeuren?

Ja, tuurlijk. Heel sneu, maar ook dat is topsport. En dat vind ik het mooie eraan dat Feyenoord dat uitspreekt. Dat ze zichzelf niet meer ingraven en er geen excuses meer zijn. Feyenoord moet gewoon voor het hoogste gaan.

Waren de vier spelers die zijn vertrokken, denk je, gebleven als Van Geel de uitspraken over het kampioenschap eerder had gedaan?

Nee, die waren onhoudbaar. Je kunt bij sommige spelers de vraag stellen of daar maar meer geld verhaald had kunnen worden, maar wat ik begrijp was er heel weinig interesse in deze spelers, wat mij heel erg heeft verrast. De clubs waar ze naartoe zijn gegaan, waren de enige clubs die interesse hadden in deze jongens.
Als je kijkt wat Wolfsburg deed met Dost, die hielden hem net zo lang totdat ze een vervanger voor hem hadden. Ik heb mezelf altijd afgevraagd waarom Feyenoord dat niet ook met Pelle heeft gedaan. Dan had je hem drie weken langer, had je misschien Besiktas wel uitgeschakeld met Pelle in de spits en dan had je daar ook weer extra geld voor kunnen krijgen. En dan doe je Pelle weg als je een vervanger binnen hebt. Achteraf snap ik waarom ze dat niet hebben gedaan, want die vervangers bleken allemaal niet haalbaar te zijn.

Als je het terugkijkt, natuurlijk hebben we een aantal hele mooie Europese wedstrijden voor de boeg, maar het had natuurlijk meer kunnen zijn. We hadden natuurlijk na Besiktas Arsenal geloot, en dan wordt het een ander verhaal. Maar het had meer kunnen zijn.

Ja, dat klopt. Maar ik denk dat als je toch ergens Dost vandaan had kunnen halen, je er in de tweede ronde ook uit was gevlogen, tegen Leverkusen, Zenith of Arsenal. Dus in die zin is het goed dat je de gok niet hebt genomen.
Maar als je nóg iets verder terugkijkt, had je allang in die groepsfase Champions League moeten staan, omdat Feyenoord het kampioenschap gewoon heeft laten liggen. Feyenoord had écht kampioen moeten worden. En ik denk dat het mede komt doordat je van het begin af aan niet hebt uitgesproken dat je mee gaat doen om het kampioenschap. De doelstelling was een plaats bij de eerste vier of rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal.
Wat je daarmee indirect zegt is dat je niet alle wedstrijden hoeft te winnen. Simpel. Je kan eenfeyenoord-stelt-meestrijden-om-titel-als-doel-voor-seizoen keer verliezen bij PEC, je kan een keer verliezen bij RKC, want we hoeven geen kampioen te worden. Als we derde worden is het ook goed.
Dus indirect geef je een excuus om niet te presteren. Ik denk dat het onbewust, niet bewust, doorwerkt op zo’n groep spelers. Eigenlijk geef je daarmee af dat je er niet het volste vertrouwen in hebt.
En toen is later gezegd dat ze het vanaf het begin af aan wél intern hebben uitgesproken. Liegen is een groot woord, maar dat vind ik een heel raar verhaal.
Beeld je die situatie even in. Koeman staat met Van Geel in de kleedkamer: ’Jordy, Bruno, Stefan, we gaan voor het kampioenschap. Maar als we zometeen naar buiten gaan, zeggen we tegen RTV Rijnmond dat we voor een plek bij de top 4 gaan.’ Dan voel je jezelf toch in de maling genomen? Dan denk je: ’Ze zeggen het wel, maar jullie menen het niet, want naar buiten toe wordt iets anders gezegd.’ Ik heb het altijd een raar verhaal gevonden.

Dat is duidelijk. Maar had Feyenoord het jaar ervoor ook mee kunnen doen om het kampioenschap, of gewoon kampioen moeten worden?

Dat is een lastiger verhaal, toen werd je gedeeld tweede, maar toch derde. Toen kwam Pelle namelijk. En daar was iedereen net zo sceptisch over Pelle dan dat we nu over Kazim zijn. Wat gaat dat worden? Misschien zijn de meningen nog wel erger verdeeld dan toen. Toen was het echt nog de vraag of het haalbaar was om mee te doen om het kampioenschap. De hele as was toen vertrokken en het was een verzwakt team. El Ahmadi en Bakkal, die beiden een uitstekend seizoen speelden. Vlaar, die enorm vooruit was gegaan. Guidetti niet te vergeten.
En toen Bakkal en Armenteros vorig seizoen kwamen, dacht ik in eerste instantie dat ze allebei absoluut een versterking hadden kunnen zijn. En dat viel enorm tegen. Maar, dat waren gewoon geen gekke aankopen van Van Geel. Ze stonden goed bekend en vooral Bakkal, kenden ze nog uit zijn eerste periode.

Terugkijkend op de afgelopen transferperiode, wat is de beste aankoop op dit moment?

Toornstra. Toen Toornstra bij ADO liep, dacht ik meteen dat het best een versterking voor Feyenoord zou kunnen zijn. Jaren terug dacht ik hetzelfde van Theo Janssen. Je zou het nu haast niet meer kunnen bedenken, maar ik dacht echt dat Theo Janssen een versterking voor Feyenoord zou zijn geweest. Je zag het ooit een keer bij Janssen en Nicky Hofs, tijdens Feyenoord – Vitesse. Die hadden een opstootje bij de cornervlag, maar je zag er duidelijk aan af dat het ingestudeerd was en dat de transfer, een soort van, in de maak was.

Toornstra drukte natuurlijk zijn stempel op de wedstrijd bij FC Utrecht. Lekker brutaal, die vrije trap was voor hem. Hij gaat er altijd voor.
En wat verwacht je van El Ahmadi? Die is voor Feyenoord, vooral in zijn laatste seizoen, weergaloos geweest. Bij Aston Villa speelde hij aanzienlijk minder, maar was het, zeker gedurende zijn eerste seizoen, zeker wel oké.

Ik denk dat het voor de Eredivisie gewoon een hele goede middenvelder is, die bij een team speelt die minstens bij de bovenste drie eindigt. Ik ben alleen wel heel benieuwd hoe Rutten het gaat inpassen, want Vilhena, die nog heel jong is, mag best een keer op de bank zitten. Maar je moet er tegelijkertijd wel voor zorgen dat die jongen zich door ontwikkelt, want dat zou heel zonde zijn als dat niet gebeurt. Dan heb je uiteraard nog Lex Immers. Ik heb nog nóóit meegemaakt dat er zo veel over een speler werd gediscussieerd en dat de meningen zo ver uit elkaar liggen. Maar hij heeft, zeker als je naar de cijfers kijkt, absoluut zijn waarde voor Feyenoord. Maar, ik zie ook zeker wel de beperkingen in zijn kwaliteiten.
Maar met zo’n stabiel middenveld, met Immers en dan weer Toornstra en dan weer Clasie die bijsluiten bij de spits, is het verrekt moeilijk te verdedigen, omdat je gewoon niet weet wie er nu weer uit het middenveld komt aansluiten.

Denk je nu dat Clasie, nu hij weer echt goede middenvelders om hem heen heeft staan, weer wat meer zijn stempel kan gaan drukken?

Ik vond dat hij tegen FC Utrecht erg sterk speelde. Als Clasie eenmaal die vorm te pakken heeft, raakt hij die niet snel meer kwijt. Ik hoor heel veel dat Clasie en El Ahmadi twee dezelfde types zijn, maar in het eerste seizoen onder Koeman hebben ze een heel seizoen samenPortret-Clasie_CF2DC62BB632F1C0C1257D27004CBD4B_29 gespeeld. Toornstra en Immers is hetzelfde verhaal, die hebben in dat fantastische seizoen van ADO ook heel lang samen gespeeld. Dus ik denk echt dat Rutten ons op termijn een ander Feyenoord gaat laten zien, met een andere tactiek. Dat zal misschien niet van het ene op het andere moment zijn, want zoiets heeft tijd nodig, en ik hoop dat er nu niet meer teveel punten gemorsd gaan worden. maar dat zou echt wel eens kunnen gaan werken.
Het kampioenschap is uitgesproken als doelstelling, en dat vind ik goed, maar als we na dit seizoen weer tweede of derde staan, denk ik dat er nog steeds veel mensen mee kunnen leven. Vierde zou ik problematisch vinden. Maar wat ik ook vind, is dat je niet te vroeg conclusies moet trekken. Zeker niet in de Eredivisie, met al die gekke uitslagen die nog gaan komen. Maar als je, buiten de scepsis rondom Feyenoord, nu AZ, Vitesse of FC Twente ziet, dan hoef je daar toch niet structureel onder te eindigen? PSV lijkt een stuk verder te zijn, maar ook daar moet ik zien hoe daar omgegaan wordt met tegenslagen, want die hebben nagenoeg dezelfde verdediging als vorig jaar en die klapten in elkaar bij tegenslagen. Ajax is wel verzwakt, maar die doen altijd mee.
Als die laatste twee verder blijken te zijn, is dat geen schande. Maar die anderen zijn geen clubs waar je voor onder doet.

Ga je verder nog Europa in? Ga je de uitwedstrijden verslaan?

Ja, allemaal. Ik ben ook al eens in Rejika geweest, en het is echt een prachtige locatie. En daarnaast moet je zo ook niet onderschatten. Ik lees op Twitter voornamelijk dat mensen Rejika het zwakkere kindje van de groep vinden, maar dat is echt niet waar hoor. Ik denk eerder dat Feyenoord het zwakke kind is. Het klinkt gek, maar zo zie ik het wel.
En dan inderdaad Standaard Luik. Nederlandse ploegen die tegen Belgen spelen, het zijn altijd hele gevaarlijke en nare wedstrijden. Denk ook aan Gent, waar we eruit werden geknikkerd voor de Europa League.
Maar die Kroaten zijn echt goed hoor. Ik heb het opgezocht, sinds april hebben ze twee officiële wedstrijden verloren, met een veel scorende spits.

Nu gaan we een klein stukje terug in de tijd. Het verhaal rond het nieuwe stadion. We horen nu ook weer via verschillende media, dat er toch nog groepen zijn die een ander soort oplossing proberen te vinden voor een nieuwe stadion. Wat vond je van die hele situatie, die compleet uit de hand is gelopen? Hoe vind je dat Feyenoord hierin heeft gehandeld?

Wat ik niet begrijp is de communicatie van Feyenoord. Hoe ze het naar buiten brachten. We begonnen dit interview over mijn verhaal over de eerste keer in De Kuip, en hoe dat op mijn netvlies gegrift staat. Ik denk dat iedereen die iets met Feyenoord heeft, dat verhaal herkent en zichzelf erin kan verplaatsen. Maar naarmate je er vaker komt, kun je dat moment gaan vergeten, of het ebt weg. Maar wat je denk ik had moeten doen, ook al ben ik geen bestuurder, is het volgende. Je had uit moeten spreken dat je altijd voor De Kuip zal gaan. De Kuip moet het eerste zijn waar je naar moet kijken, want dit stadion is heilig. Voor jullie, voor mij, maar ook voor de club. We hebben er punten gepakt die we anders niet hadden gepakt. Dat had altijd de eerste zin moeten zijn. Altijd zeggen dat je achter de eigen Kuip staat. Vervolgens had je moet zeggen dat je toch door moet pakken. Iedereen wil de club zien groeien en we ziennacht-640x380
allemaal de gebreken die het stadion met zich meebrengt. Kijken of dat opgelost kan worden en kijken wat de club dat oplevert. Ondertussen moet je ook inventariseren wat de mogelijkheden zijn voor een eventueel nieuw stadion. Stel je voor dat een nieuw stadion Feyenoord veel meer zou opleveren, dan wat een renovatie ook zou kunnen doen. Ik denk dat wanneer het op die manier was gebracht, voor de eerste keer, het grootste deel van de criticasters er op een andere manier in had gestaan. Dan heb je begrip voor de supporters en is het een logisch verhaal. Ik zou er op die manier ook begrip voor hebben. Als daar echt uitkomt dat nieuwbouw veel meer op zou leveren en als het ook nog opweegt tegen de hogere kosten die eraan verbonden zijn, dan zou ik er het volste begrip voor hebben.
Nu is het zo verkeerd gecommuniceerd, dat bij een hele grote groep de hakken in het zand staan, waar je het er sowieso niet meer doorheen krijgt. Of dat nou in economisch opzicht slim is, weet ik niet, ik betwijfel het. Maar ik snap de emoties.
En ik denk ook nog steeds dat, als je dit onderzoek echt transparant doet, het te betwisten valt of er uit de huidige Kuip niet meer te halen is. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de horeca voorzieningen, daar schort het een en ander aan. Maar als je dan kijkt naar de Verenigde Staten, daar komt het eten en drinken naar jou toe, als je op de tribune zit.
Maar, ik snap ook wel dat het een moeilijke beslissing blijft. Iedereen heeft er een mening over en eigent zich de Kuip toe. Het is heilig grondgebied. Maar dat geeft ook aan wat een fantastisch ’merk’ De Kuip is is, om maar in hun termen te blijven.

Je zou dus te makkelijk afstand hebben gedaan van deze factoren. Natuurlijk zijn er supporters die het vervloeken als ze weer eens in de stromende regen of in de vrieskou zitten. Die zitten dan liever ergens anders.

Ja, maar er is ook een groep die daar zelf voor kiest. Ik heb heel lang op Vak X gezeten als jong guppie, maar ik vond het ook echt heel tof dat ik voor mijn club in de regen stond te supporten.
Wat dat betreft is Feyenoord gewoon een aparte club. Het is wat ik net zeg, en ik wil ze niet allemaal over een kam scheren, maar Feyenoorders hebben gewoon niet zo veel met voetbal. Die komen voor Feyenoord. Die hoeven geen hakkies of kunstjes te zien.

Maar over De Kuip is het nog steeds niet duidelijk wat het gaat worden en hoe het eruit gaat zien.

Ik heb niet alle cijfers en statistiekjes, ik heb ze wel gezien, en ik ga het ook maar gewoon toegeven, wat de meesten journalisten niet durven te zeggen: Het is voor mij heel moeilijk om te zien wie de waarheid spreekt, wat de waarheid is en hoe het te checken is. Ik ben natuurlijk geen bouwkundige of bestuurder en een journalist moet ook niet doen of ze dat zijn, want op een gegeven moment moet je uitgaan van wat je wordt verteld, waar is. Maar als je al zoveel verhalen hebt gehoord die niet waar blijken te zijn, ben je op een gegeven moment de weg kwijt. Het eerste streven van Feyenoord moet ALTIJD zijn, is kijken op welke manier ze de huidige Kuip kunnen behouden en meer uit kunnen halen. En als dan inderdaad blijkt dat het niet lukt en dat nieuwbouw meer oplevert, dan had het gekund. Maar ik denk dat juist dat punt inmiddels gepasseerd is. Dat je dat er bij heel veel mensen er niet meer doorheen gaat krijgen.

Laatste vraag dan, je bent snel Rijnmond binnengekomen en je hebt je doelen verwezenlijkt. Maar ik kan me niet voorstellen dat je niet nog een paar doelen hebt. Voor dit seizoen is het doel dat je wint in de ArenA en dat je daar verslag van mag doen, wat een prachtig streven is, maar waar zie jij jezelf over tien jaar? Werk je dan nog bij Rijnmond?

Dat hoop ik wel. Kampioenschappen die ik heb mee mogen maken. Maar ook op televisie zou ik een toonaangevende rol willen hebben, zoals ik die op de radio nu heb. Ook daarom wil ik graag stappen maken. Ik doe sportblokken op televisie, maar dit ziet niet iedereen en af en toe zit ik ook bij FC Rijnmond. Ik hoop dus dat die frequentie tegen die tijd is opgeschroefd._Voetbal_D_F_auto_auto_c651_c370_q95_feyenoord

Het liefst blijf ik bij Rijnmond werken. Ik kom uit deze regio, ik heb iets met de clubs uit deze regio en het was mijn doel om dat te halen. We hebben hier veel over Feyenoord gesproken, maar ook na de eerste degradatie van Spart heb ik ook daar een seizoenskaart genomen. Dan zat ik op vrijdag daar en in het weekend bij Feyenoord. Ook bij Excelsior koop ik voor de nacompetitie een los kaartje. Ik heb iets met Rijnmondse clubs. Ik kom er vandaan en volgens mij hoor je dat ligt aan mijn accent. Dus wat dat betreft is dit mijn droomstation en ik wil hier over tien jaar nog steeds heel graag werken. Binnen dit bedrijf zou ik graag stappen willen maken en meer dingen doen en belangrijk zijn.