De 21e moeten wij uit spelen in het altijd mooie en veilige Kiev. Kiev, de hoofdstad van de Oekraine, waar, volgens de Uefa, helemaal niets aan de hand is. Wij verheugen ons al op het voetbalfeest wat daar plaats gaat vinden.


Feyenoord kon een zwaardere loting hebben, maar eerlijkheid dient te zeggen dat een club uit de Oekraine nooit een makkelijke opgave is. Het geld is er nu eenmaal aanwezig, en middelmatige spelers uit vooral Zuid Amerika verdienen er een hele dikke boterham. Alleen zijn deze spelers altijd nog wel iets beter als diegenen die op de Nederlandse velden rond lopen.

Gelijk na de loting blijkt de directie van Feyenoord een verzoek ingediend te hebben bij de Uefa om te vragen of ze de heenwedstrijd niet ergens in een ander deel van Europa mochten gaan spelen. De Uefa heeft erover nagedacht, en uiteraard kwamen ze weer met een uitspraak die eigenlijk nergens in de wereld begrepen word. Feyenoord moet uit gaan spelen in Kiev. En voor de makkelijkheid moeten zij eerst daarheen.

De Uefa slaat de plank volledig mis. Dit is niet voor de eerste keer zo. De Uefa stuurt dus doelbewust een voetbalteam naar een regio waar veel onrust heerst. Een stad waar deze week nog een paar bommen in hebben geslagen. Een stad waar die piefjes van de Uefa echt niet heenkomen. Zij kijken wel uit.

De ramp met de MH17 en de spanningen die dat met zich mee heeft gebracht? Daar heeft de Uefa namelijk geen boodschap aan. Want zij doen niet aan politiek. Ja, behalve als er ergens een EK georganiseerd moet worden, want dan moet de politiek van het desbetreffende land wetswijzigingen door gaan voeren zodat de Uefa zoveel mogelijk vrijheid krijgt en zoveel mogelijk geld in het zakje kan steken.

De directie van Feyenoord zegt terecht dat zij de situatie in de gaten gaan houden. Wat kunnen zij anders? Als ze nu al zeggen daar niet te gaan spelen, dan hebben wij gewoon helemaal geen Europees voetbal. En dat boeit de Uefa echt helemaal niks. Zij zullen juist blij zijn als probleemkind Feyenoord niet meer meedoet. De directie geeft ook terecht aan dat zij geen kaarten beschikbaar stellen voor de wedstrijd. De reden die ze geven is een beetje vaag alleen, maar zij kunnen uiteraard niet verkopen dat ze supporters voorzien hebben van een kaartje ergens in een oorlogsgebied.

Uiteraard weten zij ook wel dat Feyenoord supporters voor weinig zaken terug deinzen en er waarschijnlijk gewoon zullen zijn. Zoals gewoonlijk. Want Feyenoord is overal, en dat zal nooit veranderen.

De ITF (Internationale tennis federatie) verplaatst gewoon de wedstrijden omdat zij vinden dat tennissers en aanhang niet veilig zijn in die regio. De Uefa stuurt voetbalteams en aanhang gewoon de oorlog in. De Uefa heeft bloed aan zijn handen.