Ik schrijf wel eens vaker een stukje voor dit forum. Meestal ging dat over wedstrijden of over spelers die zich positief of negatief lieten zien. Nog nooit liet ik me uit over Feyenoord City, maar na het nieuws van gisteren voel ik me daar nu toch toe geroepen.

Het nieuws met als kop ‘Feyenoord en Goldman Sachs sluiten akkoord over krediet’ kwam gistermiddag via verschillende media naar buiten. Een bericht dat we eigenlijk allang verwachtten en slechts een bevestiging blijkt van een naar onderbuik gevoel.

Ik zal eerlijk zijn. Ik ben nooit specifiek tegen een nieuw stadion geweest. Simpelweg omdat ik me nog niet echt had verdiept in de noodzaak daarvan. Ik kende de feiten niet en kon daarom geen duidelijke mening vormen. Dat er met name vanwege financiële redenen iets moest worden gedaan met de huidige Kuip, staat buiten kijf. Sponsoren en andere zakelijke contacten, daar kan veel meer uitgehaald worden en dat is (helaas) nou eenmaal nodig in het moderne voetbal. Dat we vorig jaar kampioen werden was geweldig, eerlijkheid gebied toe te geven dat dat ook een incident was. Dat laat dit voetbalseizoen gelijk weer pijnlijk zien. Ajax en PSV (ja, ik noem de beestjes gewoon bij hun naam) cirkelen begrotingstechnisch meerdere dampkringen buiten ons stelsel.

Ik las gisteren het bericht over het akkoord met Goldman Sachs, een specifieke zin deed me echter ontzettend schrikken. Zoals ik al zei, een echte mening had ik nog niet en ik wist ook niet of ik nou specifiek voor- of tegen het hele plan was. Los van dat, verbaast het me tot op heden enorm dat de plannen van onder andere ‘Red de Kuip’ niet of nauwelijks serieus zijn meegenomen in de overwegingen die werden gemaakt door de Gemeente Rotterdam en Feyenoord. Ik denk ook dat daar de crux ligt; als er daadwerkelijk een nieuw stadion zou moeten komen, een beslissing die dan goed onderbouwd zou zijn en waarin keiharde feiten aangeven dat er geen andere uitweg is, ik denk dat een merendeel van het Legioen daar mee akkoord zou gaan. Maar daar ligt dus het probleem, die feiten zijn er niet, laat staan een fatsoenlijke onderbouwing. Ik heb nog nooit ergens een duidelijke verklaring gezien waarom de huidige Kuip niet meer voldoet, waarom een verbouwing geen zin zou hebben en waarom een achterlijk dure constructie, waar absurd veel risico aan zit, beter is voor alle partijen.

Terug naar die ene zin, ik las ‘Stadion Feijenoord N.V. staat garant bij de lening, waarbij de Kuip en de exploitatie als onderpand dienen’. Onze Kuip, het stadion dat al ruim 80 jaar(!) onze thuisbasis is, wordt gedegradeerd tot onderdeel voor een immens louche deal waarbij onze club en de Gemeente Rotterdam een gigantisch risico nemen en waarbij niemand exact aan kan geven wat daar de juiste uiteindelijke uitkomst van wordt.

Het feit dat het onderwerp waar dit alles om draait, onze Kuip, als weggeschoven vuil wordt betrokken in een ‘samenwerking’ met Goldman Sachs, die enkel en alleen gericht zijn op winstbejag en wars zijn van welke emotie dan ook, is een messteek recht in het hart van het Legioen.

En nee ik wil nu niet die sentimentele schrijver uit gaan hangen, die overtrokken metaforen gebruikt om aan te dikken hoe ernstig dit wel niet is. Het gaat verdorie om onze Kuip! Het stadion waar generaties lange emoties en mentale verbintenissen doorheen gieren. Het stadion waar ik als 8-jarig jochie, 20 jaar geleden, voor het eerst binnen kwam, en na 1 minuut wist dat ik daar nooit meer weg wilde en er nooit meer een ander stadion zou zijn dat me meer zou raken. Het stadion waar ik tijdens verschillende fases van mijn leven altijd naar toe kon vluchten. Als basisschool-jochie, als middelbare scholier, toen ik studeerde en in alles fases die daarop volgden. Met mijn vader, met mijn vriendin, met vrienden en met zelfs mijn opa deelde ik daar momenten die letterlijk met geen pen te beschrijven zijn. Seizoenskaarten heb ik eraan versleten en ook al zat Feyenoord in weer een rampzalig seizoen, de ochtend dat je wakker werd en wist dat je weer naar Rotterdam-Zuid ging, nooit ging ik met tegenzin.Afgelopen zondag, tegen Heracles zat ik op vak BB, op de lange zijde waar je een prachtig overzicht hebt over het hele stadion. Zelfs in zo’n matige wedstrijd, waar de Kuip lang niet zo kolkte als wij weten dat het kan, blijft het indrukwekkend om daar een paar keer tijdens de wedstrijd even om je heen te kijken. Ik gaf een paar voorbeelden van momenten die ik daar meemaakte, die staan nog in schril contrast met momenten die velen van jullie meemaakten. Ik ken mensen van 60+ die al een leven lang in de Kuip komen. Mijn opa van bijna 84 heeft er Coen Moulijn nog zien spelen. Zoveel levens en generaties zijn voor altijd verbonden met die prachtige stalen constructie op Zuid.

En nogmaals, als het stadion echt aan vervanging toe zou zijn, en als we met z’n allen zouden zien dat een nieuw stadion de enige uitweg is: dan zou ik schoorvoetend toestaan dat ze afstand nemen van mijn vertrouwde Kuip. Echter, dit is niet het geval. Red de Kuip, en alle andere initiatieven zijn niet of nauwelijks serieus overwogen of met eurotekens in de ogen snel van tafel geveegd.

Ik hou van Feyenoord, en zal dat altijd blijven doen. Maar ik hou minstens zoveel van onze Kuip. Dit is een pijnlijke constatering, want een ieder verbindt deze 2 tot op heden automatisch met elkaar: Feyenoord is de Kuip, de Kuip is Feyenoord, en het Legioen is het fundament van beiden. We moeten nu gaan wennen aan het idee dat een deel van ons, de stalen emotie die al decennialang onze houvast is, een kleine paragraaf is geworden in een document dat honderden miljoenen gaat kosten. Onze Kuip, het symbool van ons Legioen, is binnenkort niet meer.

En nee ik ben niet tegen Feyenoord City omdat ik tegen vernieuwing ben, of verandering, want dat hoort nou eenmaal zo in de moderne voetbalgekte. Maar ik ben wel tegen Feyenoord City, omdat het Legioen op deze manier op een zakelijke en kille manier naar de achtergrond wordt verplaatst.

Feyenoord blijft voor altijd mijn club, maar het nieuwe stadion zal nooit mijn nieuwe thuishaven worden.

Stop Feyenoord City!

@Robert_Schroer