Aangezien er maandagmiddag nog steeds geen besluit was genomen over het wel of niet toestaan van Feyenoord supporters bij FC Porto tegen Feyenoord dacht ik dat dat misschien een poging waard was om een Nederlandse bondsbestuurder via twitter om hulp te vragen.

De betreffende Nederlander maakt ook nog eens deel uit van het UEFA bestuur dus je zou kunnen zeggen dat deze persoon redelijk dicht bij het vuur zit. Hij zou zich vast wel hard willen maken voor duizenden gedupeerde Nederlandse voetbalsupporters. Dat leek mij in ieder geval een logische gedachte, aangezien dit soort instanties ook bestaan bij de gratie van het voetbal en de vele miljoenen supporters die het voetbal maken tot wat het is.

Maar ik, en daarmee duizenden voetbalfans, kwamen bedrogen uit. De persoon in kwestie, de heer van Praag, blijkt een nogal rancuneus persoon te zijn. Door al die rancune is de grens die tussen privé en werk ligt een beetje vertroebeld. Nou is twitter natuurlijk een soort open riool geworden waar veel, soms anonieme, accounts bestaan die fatsoen niet erg hoog in het vaandel hebben staan. Maar woorden zijn ook niets meer dan woorden. Het is maar in hoeverre je het jezelf aantrekt. Bovendien bestaat er nog altijd zoiets als een negeer- of blokkeerfunctie waardoor je helemaal niets meer van de betreffende personen hoeft te zien.

De reactie van Michael van Praag luidde als volgt: ‘Ik wordt op twitter het meest door Feyenoord supporters beledigd en uitgescholden. En dan nu wat voor ze doen?’ Dat klinkt een beetje alsof de ambulancebroeder zegt: ‘Ik word het meest uitgescholden door burgers met rood haar dus de volgende rooie die dood ligt te bloeden op straat bekijkt het maar.’

Meneer van Praag, als bondsvoorzitter heeft U een publieke functie in de voetbalwereld. Dan hoor je voor alle supporters op te komen. Dan past een reactie als de uwe niet, tenzij U tweet op persoonlijke titel. De bio van Uw twitteraccount vermeldt o.a.: bondsvoorzitter KNVB, lid UEFA bestuur. Dan moet je daar voor staan en niet zo kleinzielig reageren alsof je niet op ons feestje mocht komen en wij daarom allemaal niet welkom zijn op jouw feestje. U scheert met uw reactie ook maar even duizenden Feyenoord supporters over één kam, waarvan er velen waarschijnlijk niet eens op twitter zitten. Het was een reactie waar de rancune vanaf droop.

Het antwoord op mijn dringende verzoek geeft aan tot welk type bondsvoorzitter en UEFA bestuurder U behoort: de bobo. De zichzelf boven alles verheven voelende bobo die de afstand tussen voetbalsupporters en zichzelf graag in stand houdt. Die niet weet wat er onder voetbalsupporters leeft. Die alleen preekt voor eigen parochie. Ik kijk er niets eens van op eigenlijk.

Het allerbelangrijkst is zakken vullen in Zwitserland. Als een club weer eens gestraft wordt voor het afsteken van vuurwerk door supporters, wordt niet de dialoog gezocht en naar supporters geluisterd om nader tot elkaar te komen, maar gewoon iedereen gestraft. En als een handvol Feyenoord supporters zijn tong uitsteekt gaan we geen enkele Feyenoord supporter meer helpen. Een Nederlandse club met duizenden supporters in de problemen. U bent per slot van rekening ook maar een Nederlandse bondsvoorzitter in dienst van de UEFA.

U moet zich diep schamen.

Met rood/witte niet-rancuneuze groet,

Julian Heel

@FeyenoordJuul

Inmiddels is bekend geworden dat Feyenoord supporters gewoon welkom zijn bij FC Porto. Dat vindt de heer van Praag dan wel weer mooi…