Sinds een aantal weken beseft de enigszins nuchtere Feyenoord supporter dat Feyenoord uitgespeeld is in de competitie. Daar doet een overwinning tegen de koploper echt niets aan af.

De hoop op aanhaken deed wat mij betreft pathetisch aan. Ja, we moeten het nou eenmaal zeggen omdat we een topclub zijn. Maar de top-2 is verder weg dan ooit vrees ik. Als je ziet met welk gemak dat hun wedstrijden winnen en als je daar de wedstrijden naast legt waarin Feyenoord zich naar een (soms late) magere overwinning worstelde, mag je gerust aannemen dat er niets meer in zit dan de derde plek. En aangezien de teams die onder ons staan ook niet constant zijn en nu al op redelijke afstand staan zie ik die derde plek ook niet echt in gevaar komen.

De roep voor meer eigen jeugd is altijd aanwezig. Aan het begin van het seizoen moest en zou Bijlow de eerste keeper worden, terwijl je op dat moment een betere, completere en meer ervaren keeper in huis had. Op dit moment is er weinig op die beslissing aan te merken, aangezien Bijlow het, na een niet echt overtuigend begin, prima doet. Dit pakte uiteindelijk dus goed uit, maar laten we niet gaan overdrijven met zelf opgeleide spelers.

We kunnen net zo goed het seizoen met de jeugd afmaken klinkt het her en der. Maar de wedstrijd van afgelopen zondag tegen Fortuna Sittard bewees dat het vervangen van ervaren krachten door jeugdspelers punten kost. Feyenoord zakte, met een aantal jeugdspelers in de basis, door de ondergrens en verloor van een promovendus, in de onneembare vesting die de Kuip pleegt te zijn nota bene.

Jeugd zou wat mij betreft altijd de voorkeur moeten krijgen, mits goed genoeg. Maar de stap van Varkenoord naar de Kuip blijkt een reuzensprong te zijn. En er komen is één, er blijven is een tweede. Kökcü debuteerde veelbelovend, en die jongen gaat er echt wel komen, maar hij zakte afgelopen zondag ook ver weg. Malacia idem dito. Het rijtje Vente, Nieuwkoop, El Hankouri, Verdonk is simpelweg niet goed genoeg voor het eerste van Feyenoord, anders hadden ze toch wel meer minuten en een betere ontwikkeling doorgemaakt dan tot dusver.

Van Geertruida, Burger, Hansson en Wehrmann moeten we nog afwachten of ze de stap kunnen maken. Daar kom je alleen maar achter door ze te laten spelen in Feyenoord 1, of bij een andere club door hen uit te lenen. Alleen zo maken spelers stappen in hun ontwikkeling. Maar dan moeten ze wel goed genoeg zijn. De heiligverklaring van de jeugd moet gestoeld zijn op realisme en dat is vaak niet het geval. Of de verwachtingen zullen moeten worden bijgesteld.

Er is al veel over gezegd en geschreven, deelname van jong-Feyenoord aan de voetbalpiramide. Of, beter gezegd, die deelname die niet doorging. Gemiste kans, blijkt achteraf. Feyenoord kon of wilde er niet genoeg geld voor vrijmaken en dat breekt de jeugd nu op. Niet alleen in ontwikkeling, maar ook in perspectief. Het aanhaken bij het eerste elftal lijkt steeds moeilijker te worden. Hopelijk komt er snel een verandering in deze situatie door de deelname aan de kampioenspoule van beloftenteams. Let wel, dan moet je eerst nog maar kampioen worden en dan nog ben je afhankelijk van anderen. We gaan het zien.

Tot slot, laten we aanstaande donderdag weer met zijn allen achter die ploeg gaan staan. De beker is de kortste weg naar Europa, en een tastbare prijs. Die winnen is een must om dit nu al kleurloze seizoen nog van enige glans te kunnen voorzien. Tegen FC Utrecht zal er sowieso een ander Feyenoord staan, en hopelijk ook een goed legioen dat de Kuip zal laten kolken en schudden. Leve Feyenoord 1!

Met rood/witte groet,

Julian Heel
@FeyenoordJuul