Fred Rutten houdt, zoals jullie de laatste week hebben kunnen lezen, de gemoederen onder de supporters behoorlijk bezig. Tom laat in zijn gastblog het licht schijnen op de hand van Fred Rutten. Onze gastblogger is op Twitter te vinden @tom_selten.


Halverwege februari is het al weer tijd om terug te blikken op het huidige seizoen. Beetje vreemd aangezien het seizoen nog in volle gang is, maar in mijn ogen kan het seizoen al bestempeld worden als tussenjaar…

Realistisch gezien konden er geen wonderen verwacht worden. Verschillende, dragende spelers vertrokken en ook de trainer zocht zijn heil ergens anders. Over de nieuwe aankopen heerste verdeeldheid, net zoals over de nieuwe trainer.

Fred Rutten staat niet bekend als prijzenpakker, maar wel als een trainer die zijn elftal verzorgd laat voetballen en talenten kan ontwikkelen. Echter vallen deze twee aspecten mij persoonlijk behoorlijk tegen.

Op het gebied van talentontwikkeling valt er genoeg aan te merken. Hoewel de achterhoede wordt gevormd door eigen talent, vraag ik me af in hoeverre dit de verdienste van Fred is. Kongolo werd vorig seizoen al regelmatig verkozen boven Mathijsen en/of Martins Indi en van Beek stond klaar als opvolger van de Vrij. Positief in deze is dat hij van Beek heeft laten staan ten faveure van Boulahrouz. Wat voor mij de grootste tegenvaller is, is de stilstand of achteruitgang in de ontwikkeling van talenten als Boëtius, Vilhena en Bilal. De twee eerstgenoemden zaten zo’n 9 maanden geleden nog tegen Oranje aan. Bilal werd als talent (en smaakmaker van Heerenveen) binnengehaald, maar heeft nog geen kans gehad. Blijkbaar is hij momenteel nog slechter dan Boëtius, die nog geen lantaarnpaal voorbij komt.

Ook op het voetbaltechnische vlak valt genoeg aan te merken. Na de winterstop heeft Feyenoord slechts één fatsoenlijke wedstrijd op de mat gelegd, namelijk in de hoofdstad. Overige wedstrijden werden met moeite gewonnen (Twente, ADO en Cambuur) of zelfs kansloos verloren (Heerenveen en Heracles). Het één en ander valt of staat natuurlijk met de speelwijze. Fred heeft na een moeizame start het foefje bedacht om Toornstra als rechtsbuiten op te stellen. Dit pakte aanvankelijk goed uit en leverde veel punten op, maar nu Toornstra uit vorm is en tegenstanders zich erop in kunnen stellen lijkt er een andere tactiek nodig.

Welke tactiek? Daar ga ik misschien de volgende keer op in.

Tom Selten