Het uur U komt met rasse schreden dichterbij. Deze maand zou de beslissing moeten vallen over het wel of niet doorgaan van Feyenoord City. Nou was FC al het nodige voer voor discussie, maar die discussie is nu toch wel op zijn hoogtepunt, of liever gezegd dieptepunt, aanbeland.

Waar de voorstanders en de grote grijze meerderheid zich redelijk op de vlakte houden, gaan tegenstanders tot in het extreme om hun gelijk te halen. Want FC is slecht voor de club, wat de club ook beweert. Een andere mening doet er niet toe. En als je die wel hebt, wordt dat steevast afgedaan met: je snapt er niets van. Een regelmatig terugkerend ‘argument’. De enige ‘echte’ Feyenoorder is diegene die aan hun criteria voldoet en hun mening deelt. Anders moet je maar wegblijven is de boodschap.

Die redelijk grote groep tegenstanders vindt elkaar op diverse fora, op social media en een aantal websites. Mooie platforms om elkaar voortdurend te wijzen en complimenteren op het eigen collectieve gelijk. Voor deze fans geldt maar één waarheid, en dat is die van hen. Als je in een discussie vraagt naar argumenten worden aannames gepresenteerd als feiten. Vraag je bij een bepaalde stelling om een concreet voorbeeld blijft het antwoord uit.

Zo wordt het FC stadion nu al een gedrocht genoemd, maar ik heb nog geen definitief ontwerp gezien. Ja, hier en daar wat impressies maar die zijn doorgaans behoorlijk aan verandering onderhevig. Overigens neemt men het Feyenoord wel kwalijk dat het Feyenoord Museum niet in datzelfde ‘gedrocht’ gevestigd wordt maar in de Kuip. Die heilige Kuip, die in dit geval dan weer wordt neergezet als ‘oud stadion’. Een tikkeltje hypocriet als je het mij vraagt.

Vooropgesteld, ik vind de Kuip een geweldig stadion en voor mij hoeft dat hele Feyenoord City ook niet. Maar ik vind ook dat de club verder moet. Ook ik maak me zorgen om de toekomst van Feyenoord. Ik sta nog steeds negatief tegenover FC want ik vind een sprongetje van 25 miljoen niet bijster veel voor een project van bijna een half miljard. Maar wat ik me niet kan voorstellen is dat de directie de toekomst van Feyenoord bewust op het spel zet. Dat gaat er bij mij gewoon niet in. Maar een ‘ja’ van Feyenoord tegen FC zal toch wel vergezeld moeten worden van een heel goed verhaal met dito onderbouwing. Anders zal het nodige draagvlak, in welke mate dat er al is blijft een vraagteken, nooit ontstaan. Desondanks ben ik er van overtuigd dat de zwijgende meerderheid zich wel kan vinden in de stap naar een nieuw stadion. Feyenoorder ben je niet voor even, maar voor het leven.

Dat laatste is niet van toepassing op een aantal uit de groep tegenstanders van FC. Dat zegt nu al toe Feyenoord de rug toe te keren als FC doorgaat. Nou prima, dat is jullie keus, doeidoei. Ik zal altijd naar Feyenoord gaan, al zouden ze bij wijze van spreken gaan spelen in een oude fietsenstalling. Bij mij zit Feyenoord niet in de Kuip maar in mijn bloed. Feyenoord is een gevoel, een beleving, een liefde die verder gaat dan alleen de Kuip. Een nieuw stadion gaat daar niets aan veranderen. Bovendien, mocht FC toch een succes worden en daar goede prestaties mee gepaard gaan, zal men toch gaan komen. Ook naar Feyenoord City, daar ben ik van overtuigd. Overigens durf ik te betwijfelen of al die verstokte tegenstanders ook daadwerkelijk weg gaan blijven. Het rood/witte bloed kruipt toch waar het niet gaan kan.

Maar of je het nou wel of niet ziet zitten in FC, zullen we de discussie een beetje netjes houden? In alle redelijkheid, met respect voor andere meningen. Het is niet nodig meteen te gaan smijten met krachttermen of tegen andersdenkenden te zeggen dat ze er niets van snappen. Dan verlies je je geloofwaardigheid en daarmee de discussie. Kom met goede argumenten en onderbouwingen in plaats van aannames die als waarheden worden gepresenteerd. Of is dat teveel gevraagd? Door de manier waarop nu gediscussieerd wordt bepaalt de vorm de uitslag, niet de inhoud. En uiteindelijk staan we toch allemaal voor hetzelfde belang, dat van Feyenoord. Niet om het grote eigen gelijk.

Met rood/witte groet,

Julian Heel

@FeyenoordJuul