Met nog 3 wedstrijden te gaan begint de “Coolsingelkoorts” bij een hoop supporters te stijgen. Met nog 1 punt voor op de nr. 2 uit de hoofdstad en een beter doelsaldo van +9 zijn we voor het eerst sinds 1999 heel dichtbij de landstitel. Wij peilen de komende weken de stemming onder de supporters.

De Coolsingelkoorts van @Robert_Schroer, 27 jaar uit Alphen aan den Rijn. Hij schrijft wel vaker stukjes voor ons.

Heb je al last van Coolsingelkoorts en hoe uit dat zich bij je?

Ja, maar dat begon al toen we met 0-1 bij PSV wonnen, na die overwinning op Man United. Toen had ik al een idee van ‘dit kan weleens ons jaar worden’.

De koorts is hoger geworden nadat we de maanden januari en februari goed doorkwamen. Het échte geloof kwam toen. En de koorts dus ook.

Leef je nu anders naar wedstrijden toe dan anders?

Nee, eigenlijk niet. Wellicht is er iets meer spanning, dus je merkt wel dat je eerder in de week met de wedstrijd van komend weekend bezig gaat zijn. Gaat denk ik automatisch. Maar de spanning rondom wedstrijden is redelijk gelijk.

Heeft het alleen effect tijdens wedstrijden of merk je het ook in je dagelijkse leven?

Soms. Je merkt dat de Coolsingel, die ene droom, je steeds meer bezighoudt. Ik betrap mezelf weleens dagdromend op de Coolsingel, of het moment dat het laatste fluitsignaal klinkt en ik mijn eerste kampioenschap bewust meemaak. Ik heb geen idee hoe ik ga reageren. Maar kijk er enorm naar uit.

Heb je een bepaald bijgeloof tijdens/voor wedstrijden?

Nee eigenlijk niet. Heb wel dit jaar de vaste traditie om op zondagavond, na een wedstrijdweekend, met m’n beste vriend in een vaste bar in Alphen aan den Rijn hetzelfde biertje te drinken. Noem het bijgeloof, noem het traditie of een ritueel, dat is er onbewust wel ingeslopen dit jaar. En tot nu toe heeft het aardig geholpen.

Wat was voor jou het hoogtepunt van dit seizoen?

Naast de overwinning op Man United, wat op zich knap was, denk ik toch de thuisoverwinning op PSV. Dat was een beetje de beslissende zege die denk ik voor velen met mij het besef gaf van ‘dit jaar wordt óns jaar’. Soort van bevestiging dat dit jaar eindeljik alles anders is.

Wie vind je de absolute uitblinker in dit elftal? 

Ik kies denk ik toch voor El Ahmadi. Ik heb een enorm zwak voor de passie van Botteghin, en de rol die Jørgensen als nieuwe aanvalsleider in ons team heeft. Maar als je kijkt naar de belangrijkste zeges dit jaar, dan is King Karim voor mij de meest cruciale speler geweest.

Vind je dit team te vergelijken met het elftal dat in 1999 kampioen werd?

Ja, wel als een team met veel uitersten. Technische spelers, harde werkers, slimme spelers en spelers die als het moet, snoeihard kunnen zijn. Het is geen team met één bepaalde speelstijl zoals Barcelona de afgelopen jaren was, we hebben van alles wat en ik denk dat dat in 99, maar ook in 93, hetzelfde was.

Was je er in 1999 bij in de Kuip of op de Coolsingel en wat herinner je daar nog van?

Ik was 9 toen. Ik was al wel ‘supporter’, maar nee ik heb het niet bewust meegemaakt. Uiteraard de beelden vaak teruggezien. Dit kampioenschap, als het dit jaar gebeurt, wordt voor mij de eerste keer dat ik het écht meemaak.

Hoe groot schat je de kansen in dat Feyenoord kampioen wordt?

Enorm. Na de overwinning op Utrecht: 90%. Ik zie Vitesse onder leiding van oer-Feyenoorder Fraser niet teveel moeite doen tegen Feyenoord met de bekerfinale in het verschiet, en Excelsior is al zo goed als veilig. Die gaan niet volle bak tegen Feyenoord spelen. Hopelijk helpt PSV ons een handje door een puntje te pakken zondag. Dan komt het niet op de laatste speeldag aan.

Hoe gaat de titelrace nu volgens jou verlopen?

Ik denk dat ajax uit tegen Schalke zoveel energie moet verbruiken dat ze niet gaan winnen in Eindhoven. Daar wordt het gelijk. Als Feyenoord dan wint van Vitesse kun je in theorie kampioen worden op Woudestein. Of we moeten dan nog een weekje wachten omdat het puntenverschil 3 is, maar ons doelsaldo beter is. Dan maar thuis tegen Heracles. Maar lijkt mij toch mooist als Feyenoord in speelronde 33 kampioen wordt, kun je die laatste als kampioen spelen. Moet PSV wel winnen zondag!

Hoe groot is volgens jou het aandeel van Gio?

Tactisch denk ik niet eens zo groot, ik denk sowieso op dat gebied dat Van Gastel en Wouters een groter aandeel hebben. Als we kampioen worden heeft Gio wel een groot aandeel in de sfeer in de groep gehad en de rust die heel Feyenoord uitstraalt. Kramer heeft weleens aangegeven meer te willen spelen, maar verder zijn er niet/nauwelijks wanklanken vanuit De Kuip gekomen. En dat is denk ik wel op het conto van Gio te zetten. Daarnaast blijft hij, nu heel Rotterdam eo. helemaal gek wordt van de stress, heel rustig. Vind ik razendknap. Houdt zich ook niet bezig met sneren naar ajax of andere clubs. Want andersom wel gebeurt, dat valt te prijzen dat hij zo relaxt blijft.

Hoe ben je van plan het eventuele kampioenschap te gaan vieren? Ga je bijv. de hofpleinfontein in? 

In Rotterdam uiteraard. Ik moet daar bij zijn. Zeker als die schaal op het bordes wordt vertoond. Als er plek is in de fontein ga ik er zeker in, alleen die zal redelijk vol zitten denk ik zo.

Wil je meedoen aan dit stuk? Mail dan naar: wzfeijenoord@gmail.com. Je krijgt dan een vragenlijst opgestuurd. Zodra wij deze terughebben wordt hij gepubliceerd op onze site. Vergeet je (twitter)naam, leeftijd en evt. vak in de Kuip niet te vermelden.