De eerste Europese uitwedstrijd van het seizoen was naar Leeuwarden, in Friesland. Na de overwinning van vorige week met 10 tegen Utreg en de aankopen midweeks werd er al gesproken, in de media en de voetbal praatprogramma’s, dat Feyenoord wel voor het kampioenschap moet gaan. We zijn in de breedte absoluut sterker, maar hebben nog steeds een onervaren coach. We zullen wel zien waar het schip strand en waar we staan zo rond half april.


De eerste helft leek veel op het eind van vorig seizoen, er was geen lijn te ontdekken in het spel van Feyenoord, ook niet in dat van Cambuur trouwens. Misschien lag het aan het fantastische KUnsTgras, maar ik denk dat iedereen blij was dat het rust was. Gelukkig had Gio wel de linksback positie aangepast door aankoop Jan Arie van der Heijden te laten beginnen in het centrum, en Kongolo door te schuiven naar de linksback plek. En hij deed het zeer verdienstelijk want volgens de app Who Scores was hij de beste van het veld met een waardering van 7.5.

In de 2e helft zag het er al stukken beter uit. Feyenoord was duidelijk de bovenliggende partij, met wat kleine mogelijkheden, totdat Hakim Kazim alleen op de keeper kon afgaan in de 60e minuut en hij op een prachtige sublieme manier miste. Dat was ook het sein voor Gio om Michiel Kramer te brengen. Hakim Kazim zorgde bij die wissel dat er in ieder geval weer over hem werd gesproken, zonder dat ie wat fatsoenlijks had laten zien op het veld. Waar hij vorige keer juichte als een Isis terrorist, schopte hij vandaag een krat met sportdrank de dugout in. Meneer was teleurgesteld over het missen van de kans, yeah right, wij ook, en hopelijk krabt PiAir zich ook eens achter zijn horen over wat hij heeft aangedragen bij Feyenoord. Maar exit Kazim betekende hallo Michiel, de spits die eerst niet goed genoeg was en toch maar gehaald werd, en hij betaalde dat vol uit. In de 77e minuut een uitstekende pass van Karsdorp op Bilal, die een klote voorzet aflevert, maar een touche van een Cambuur speler bracht de bal richting het hoofd van Michiel en hoppa 0-1. Feyenoord had in die periode ook nog een pingel moeten krijgen na een duidelijke handsbal. Maar Kenneth Vermeer mag Sven van Beek wel dankbaar zijn want na wederom een blunder haalde Sven de bal net voor of achter de lijn weg en bleef het 0-1. De Kenneth van de eerste seizoenshelft is er niet meer, de roep om Warner Hahn wordt steeds groter en zijn debuut is niet ver meer.

In de blessuretijd kregen we weer een cadeau, een pingel die er geen was, maar gezien de eerder niet gegeven pingel noem ik het gerechtigheid. En die kans laat Dirkie niet onbenut.

Al met al een terechte overwinning, die na een moeizame eerste helft en een stuk betere 2de + de juiste wissels van Gio wederom 3 punten opleverde. En als straks iedereen fit is kan het alleen nog maar beter gaan.

De statistieken komen nu van de who scored app:

Vermeer: Wederom onzeker, waar is de man gebleven die vorig seizoen voor de winterstop nog wel eens zekere doelpunten wist te voorkomen? 2 redding en 52% van zijn voortzettingen waren goed.

Karsdorp: Wisselde goede momenten met minder goede momenten af, had gelukkig een beslissende pass op Bilal waar de 0-1 uit voortkwam. Zal ook lezen dat Gio nog een rechtsback wil. En terecht, want na het vertrek van Big Mac lover Wilkshire is er voor die plek geen echte back-up. 75% van zijn passes waren goed.

Van Beek: Wordt niet echt koud van concurrentie. Vorige week weer een uitstekende pot en vandaag ook. Denk dat Botteghin het bankie nog even warm moet houden. 79% van de passes oké.

Jan Arie van der Heijden: Zijn eerste volledige wedstrijd voor Feyenoord en dat was niet aan te zien, alsof hij al een langere tijd bij ons is. 78% goede passes.

Kongolo: Op links, nog even wennen, maar het was absoluut minder erg dan met Nelom, goede keuze van Gio. 63% van zijn passes kwamen aan, dat kan beter.

Toornstra: Kon weer zijn stempel niet drukken, gaf zelf al aan dat hij weer moest wennen op de 10 positie. Voelt de adem van sexy Lexie al in de nek. 78% van de passes goed. 1 schot op doel.

Vejinovic: Viel niet echt op maar deed wat hij moest doen, als verdedigende middenvelder. 75% van de passes oké.

El Ahmadi: Was vandaag net zo onopvallend als Vejinovic, echter zal zijn accuratesse met betrekking tot de passing omhoog moeten. 64% kwam maar aan.

Kuyt: Speelde vandaag ook niet zijn allerbeste wedstrijd. Dirk is sowieso niet van het kunstgras maar de pingel zat er weer onberispelijk in. Maar 68% van zijn passes waren goed.

Hakim Kazim: Je zou zeggen een flutpartij maar de statistieken wijzen erop dat hij 83% van zijn passes bij de juiste kleur terecht kwamen. Maar miste ook de makkelijkste kans. Heeft één poging op de goal geschoten maar dat rolletje had mijn moeder van 69 jaar nog klem gepakt. Zijn misser en gedrag zal nog wel wat ronddwalen de komende tijd.

Bilal: Zal denk ik snel zijn plaats moeten afstaan aan Elia. Kwam wederom geen tegenstander voorbij en had geluk dat zijn slechte voorzet van richting werd veranderd zodat Kramer kon scoren. Ik ben bang dat de 3.5 miljoen wel eens weggegooid geld kan zijn. Maar 44% van de passes kwamen aan.

Kramer: Kwam, zag en overwon. Simpele prima goal en daar is hij voor gehaald. Verder nog geen oordeel, deed maar half uurtje mee.

De teamstatistieken: Cambuur  –  Feyenoord

Schoten totaal:              7                    10

Schoten op doel:           2                     2

Balbezit:                       48%               52%

De WZF cijfers:

Gewoon 3 punten opgehaald zonder briljant te spelen. Er komen nu 2 vroege examens aan. Vitesse thuis en PSV uit. Dan zal er toch iets beter gespeeld moeten gaan worden. We zullen het gaan zien. Vooralsnog kunnen we met de borst vooruit aan het koffiezetapparaat staan op het werk.

Bless,

@CorMteS