De aanloop
In een midweeks duel, waarvan het tijdstip ook nog eens even fijn twee uur opgeschoven was, moest Feyenoord de derde plek definitief veiligstellen. Vier dagen eerder was directe concurrent AZ verslagen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Robin van Persie was niet helemaal okselfris uit dat duel gekomen, en Steven Berghuis pakte een gele kaart met een schorsing als gevolg. Daarbij kwam ook nog dat Nicolai Jørgensen nog een duel moest toekijken. Coach Giovanni van Bronckhorst miste dus een complete voorhoede in de bus naar Breda, waarin ook niet de zaterdag geblesseerd uitgevallen Cuco Martina zat.

In het Rat Verleghstadion had Feyenoord het altijd moeilijk. Vorig seizoen werd op een bitterkoude zaterdagavond nog een ogenschijnlijk simpele voorsprong weggegeven. Of het nu weer zo zou gaan? NAC had de punten keihard nodig om directe degradatie af te wenden.

De wedstrijd
Het werd al vrij snel duidelijk welke ploeg er ging winnen, en dat was niet die in het geelzwart. Feyenoord mocht in de regen vanaf het begin naar hartelust combineren, dook alle ruimtes in die er waren. En de thuisploeg had niets in te brengen. Tonny Vilhena knalde op de lat, en even later krulde de mee opgekomen Jeremiah St. Juste de bal in de verre hoek. Toen wist het meegereisde Legioen wel dat het een zorgeloze avond ging worden, en werd de sfeer in het uitvak alleen maar beter.

NAC was rijp voor de slacht. Moest soms minuten lang toekijken hoe de gasten de bal rondspeelden, en kwamen een paar keer goed weg wanneer een aanvallende combinatie net iets teveel doorgezet werd. Het thuispubliek geloofde er al niet meer in. Behalve een keer het bekende over-en-weer gezang van de tribunes achter de goals, kwam het meeste geluid toch echt uit het gastenvak. Waar de liedjes over de naderende degradatie de overhand hadden. Net voor rust viel dan eindelijk de tweede Rotterdamse treffer. Dylan Vente schoot recht op Van Leer, maar de huurling uit de hoofdstad liet de bal glippen. En kon de rest van de wedstrijd op de genadeloze hoon van het Bredase publiek rekenen.

In de tweede helft was het spelbeeld niet anders. Zelfs een dubbele wissel hielp niet voor de ploeterende geelzwarten. Feyenoord gaf amper gas bij en bleef de wedstrijd met het simpelste gemak controleren. Na een goed uur was het weer tijd voor een doelpunt. Een mooie pass van Sam Larsson (ook deze avond weer niet erg zichtbaar) op Vilhena, en een voorzet waar Jens Toornstra alleen maar zijn hoofd tegenaan hoefde te zetten. Vijf minuten later schoot diezelfde Toornstra een vrije trap prachtig binnen, en hij mikte in de slotfase nog op de paal. Het meegereisde Legioen vond het allemaal best, en zelfs de trainer werd toegezongen.

Het oordeel
Met vier doelpunten waren de Rotterdammers nog best wel genadig voor NAC, dat geen moment liet zien ook maar een beetje tegen degradatie te willen vechten. Dit had gewoon 0-10 moeten zijn. Orkun Kökcü deed het niet onaardig in de basis, en werd onder een dankbaar applaus van Het Legioen gewisseld. Benieuwd of hij op 12 mei ook mag starten van Gio. Het zou een mooi gebaar zijn in de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. Net als Van Persie in de spits.

@joopb68lfc