De  aanloop

Het afscheid van 2 clubiconen in een volle Kuip werd een sof. En dan moest er nog één wedstrijd gespeeld worden. Met dank aan de voetbalbond konden de supporters een vrije woensdagmiddag opnemen en afreizen naar Sittard. Waar hun favoriete team aantrad in het nieuwe uittenue.

De  wedstrijd

Tot grote vreugde van het meegereisde Legioen mocht Orkun Kökcü in de basis beginnen. En al in de zesde minuut vond hij het net met een schot dat net genoeg van richting werd veranderd om de Fortuna-doelman kansloos te laten. Vanaf het eerste fluitsignaal was er maar één voetballende ploeg, en dat was Feyenoord. Na de openingstreffer kwamen er nog goede kansen voor de gasten. Het herinnerde allemaal aan de wedstrijd in Breda. Met het verschil dat toen de thuisploeg amper gevaar stichtte. Nu kreeg Fortuna, vrij van degradatiezorgen, de kans(en) om terug in de wedstrijd te komen. En dat gebeurde ook. Tyrell Malacia moest zelfs tot twee keer toe reddend in actie komen. En het werd alleen maar drukker voor het doel van Kenneth Vermeer. Die net voor rust ook geen antwoord had op een knal van buiten het strafschopgebied door Smeets.

Semedo zette aan het begin van de tweede helft bijna de thuisploeg op voorsprong. Feyenoord schrok wakker, en drong weer aan. Pas na ruim een uur viel dan eindelijk de beslissing. Daar kreeg allereerst Steven Berghuis een mooie kans voor vanaf elf meter. Maar die koos het verkeerde moment voor een (mislukte) Panenka-imitatie. Een minuut later schoot Nicolai Jørgensen dan wél de bevrijdende tweede treffer binnen voor de gasten. Fortuna, ondertussen nog maar een tiental, was knockout en had geen antwoord meer na nóg een treffer van de Deense aanvaller. Vlak voor het laatste fluitsignaal schoot Berghuis de 1-4 hard binnen. Het uitvak vond het allang best. Dat zag Wouter Burger ook nog invallen, en beloonde Giovanni van Bronckhorst met dankbaar gezang en applaus, voor het weer in de bussen en auto’s stapte.

Het  oordeel

Nou, de grote schoonmaak kan  beginnen. En er is op dit moment  nog niet eens een opvolger voor Martin van Geel bekend. Het lijkt  zeker dat Tonny Vilhena vertrekt, en wie weet Jørgensen ook nog. Dat gaat miljoenen euro’s opleveren voor een paar aankopen. Wat is de nieuwe trainer van plan? Ziet Jaap Stam het dan wél zitten in Yassin Ayoub en Luis Sinisterra? Het blijft stil in het Maasgebouw. Maar dat kan in no time weer anders  zijn.

@joopb68lfc