De aanloop:

Traditioneel komt Feyenoord matig of slecht uit de winterstop. Dus het werd tijd om daar eens verandering in te brengen. Het trainingskamp in Marbella gaf daar wel goede hoop op. De wedstrijd tegen TSG Hoffenheim werd na een 2-0 achterstand in de slotfase omgebogen naar een overwinning. Daarna werd er weliswaar verloren van Borussia Dortmund, maar dat was enigszins geflatteerd. Gezien de kracht van de Duitse competitie deed Feyenoord het dus niet onverdienstelijk. Bovendien wist onze trainer de ploeg ver weg te houden van het bestuurlijke gerommel op de achtergrond. Al met al een geslaagd trainingskamp dus daar kon het niet aan liggen.

De wedstrijd:

SC Heerenveen komt altijd goed voor de dag in de Kuip. Van de laatste vijf ontmoetingen in competitieverband werd er slechts één door Feyenoord gewonnen van de Friezen. De beginfase beloofde wederom niet veel goeds. Heerenveen had het betere van het spel, wat ook resulteerde in een grote kans voor de bezoekers. Maar Feyenoord toonde zich uiterst effectief. De eerste de beste kans was raak. Op aangeven van Steven Berghuis plukte Luis Sinisterra de bal knap uit de lucht en verschalkte keeper Hahn met een prachtige omhaal in de verre hoek. 1-0.

De volgende kans was echter weer voor SC Heerenveen. De snelle en behendige Ejuke mocht ver komen van de Feyenoord defensie en plaatste de bal gelukkig voor ons nét naast. Vervolgens toonde diezelfde Ejuke zich minder doortastend door een op het oog makkelijk verdedigbare bal volledig te missen met zijn hoofd, waardoor Jens Toornstra de bal bij Nicolai Jørgensen kon krijgen. De spits draaide behendig weg van zijn tegenstander en schoot de bal laag in de verre hoek. 2-0, wat een weelde!

De volgende kans voor de thuisploeg diende zich niet lang daarna aan. Na een foutenfestival op het middenveld met uiteindelijk balbezit voor Feyenoord werd Sinisterra bereikte hij met een lage voorzet om de Friese verdediging heen Jørgensen die nét iets te wijd uitkwam om de Friese doelman in de problemen te brengen. Ongeveer een minuut later was het alsnog raak voor de thuisploeg: Jørgensen werd bij een corner nauwelijks gehinderd om met het achterhoofd de 3-0 binnen te knikken. Feyenoord op rozen dus.

Echter, een minuut of vijf later leek het Geertruida wel een goed plan om Toornstra in de eigen zestien in de problemen te brengen. (Niet door het midden!) Dit resulteerde in een grote kans voor Veerman die, mede door een twijfelende Bijlow (Hij kwam half uit), knap benut werd. Feyenoord bleef gewoon aanvallen met een redelijke kans voor Jørgensen tot gevolg. Maar ook de Friezen lieten van zich spreken. Na een combinatie kwam de bal bij Ejuke terecht wiens kans knap gekeerd werd door een uitkomende Bijlow. Niet lang daarna kwam de volgende kans voor Feyenoord. De Friese verdediging verslikte zich in Toornstra die helaas de paal op zijn weg vond. Na wat gecombineer in en rond de zestien van Feyenoord kreeg wederom Ejuke de bal voor zijn voeten maar die schoof, gelukkig voor ons, naast.

Kort na de rust bood Kökcü Jørgensen een niet te missen kans maar de spits vergat de bal met een sliding binnen te schuiven. De volgende ‘kans’ was weer voor de Friezen. Eric Botteghin liet zich ogenschijnlijk in de luren leggen door van Bergen, maar de bal bleek uit te zijn geweest. Derhalve deed de, overigens gemiste, kans niet ter zake. De VAR had hier zeker ingegrepen. Feyenoord trok vervolgens weer ten strijde en Lutsharel Geertruida boodt Jørgensen een soortgelijke kans als eerder geboden door Kökcü. Nu besloot de spits wèl in te glijden, echter ging de bal helaas naast. Een paar minuten later besloot Geertruida andermaal dat het wel een goed idee was om door het midden uit te verdedigen. De bal kwam uiteindelijk bij aanvoerder Berghuis terecht die, door halfbakken inzet, de bal verloor aan Faik. Diezelfde Faik probeerde met een werkelijk schitterend stiftje Bijlow te foppen maar laatstgenoemde wist zich te onderscheiden door met een katachtige reflex een tegengoal te voorkomen.

Kort hierna werd Larsson ingebracht voor leeggespeelde Sinisterra. En Sam had er zin in. Een lange bal van achteruit werd op de hak aangenomen, vervolgens met de schouder meegenomen en een aantal maal hoog gehouden alvorens tot een schot te komen dat door Hahn gekeerd werd. Jammer, want deze actie had wel een goal verdiend. De rebound was voor Jørgensen maar die vond eveneens de, overigens uitstekend keepende, doelman van de Friezen op zijn weg. Na wat voorbereidend werk van meerdere Feyenoorders kreeg Berghuis de bal nog op zijn slof maar dat schot werd ook gekeerd. Een ziekenhuisbal van de Friese verdediging bracht vervolgens Larsson in balbezit die de bal breed legde voor Kökcü. Zijn geplaatste schot kon ternauwernood gekeerd worden door Hahn en dit was ook meteen de laatste kans. In de laatste paar minuten gebeurde er vrij weinig en werd de wedstrijd rustig uitgespeeld.

Het oordeel:

Verdiende overwinning maar bij momenten ook het geluk aan onze zijde gehad. Verdedigend ziet het er af en toe niet best uit en Feyenoord heeft toch wel behoorlijk wat kansen nodig om goals te maken. Het had net zo goed in 8-5 kunnen eindigen. Hier zal Dick zich toch ook wel zorgen om maken. Maar voorlopig zitten we wat betreft resultaat in een opwaartse spiraal en is plaats drie in zicht.

De cijfers:

Bijlow: 6,5. Begon ietwat weifelend met een slechte bal naar Fer en stond naar mijn mening verkeerd bij de tegengoal. Kon zich later in de wedstrijd wel onderscheiden met goede reddingen en kende verder weinig problemen.

Geertruida: 5. Het is het allemaal nét niet. Bij vlagen prima spel en een prima schietkans maar wisselt dat af met zeer zwakke momenten waarbij hij zijn ploeg in de problemen brengt.

Botteghin: 5,5. Staat verdedigend zijn mannetje maar weet zich opbouwend vaak totaal geen raad met de bal.

Senesi: 6. Opbouwend goed, prima inspeelpass. Dribbelde een keer in en verloor de bal. Stapte twee keer in en verloor eenmaal het duel. Corrigeerde dat gelukkig mooi met een sliding. Maar dit soort momenten moeten ècht beter.

Malacia: 6,5. Was zeer bedrijvig en speelde een prima pot. Moet het toch meer van zijn inzet hebben dan van zijn voetbalkwaliteiten maar ik zou hem, ook bij een fitte Haps, voorlopig laten staan.

Fer: 5. Het lijkt wel of alles een tempo lager gaat bij hem. Compenseert veel met zijn fysiek maar moet meer in dienst van het elftal gaan spelen en minder risico in zijn spel leggen.

Kökcü: 6,5. Sleurt en loopt zich drie slagen in de rondte. Leest en ziet het spel en heeft het vermogen de bal neer te leggen waar hij wil. Creëert kansen voor anderen en komt zelf ook regelmatig in scoringspositie.

Toornstra: 6. Werkt net zo hard als Kökcü maar mist nét die finesse. Is wel vaak betrokken bij kansen en schoot zelf helaas op de paal.

Sinisterra: 7. Scoorde een werkelijk schitterende goal en levert veel arbeid voor het team. Opvallend hoeveel (kop)duels hij wint. Ik hoop dat Feyenoord hem snel langer vastlegt want dit is een potentiële topspeler.

Jørgensen: 7. Scoorde tweemaal en daar staat hij voor in het veld. Werkte ook weer hard voor het team en was vaak betrokken bij gevaarlijke momenten voor de thuisploeg.

Berghuis: 6,5. Wisselt goede momenten af met mindere maar blijft een speler van de buitencategorie. Had een mooie assist bij de 1-0 en een goede kans in de tweede helft maar was in deze wedstrijd niet zo dominant aanwezig zoals hij hoort te zijn met zijn status.

Larsson: 6,5. Viel uitstekend in met een aantal prima acties en stelde medespelers in staat om te scoren. Dit is de Sam die we elke week willen zien.

Tapia: Speelde te kort om voor een beoordeling in aanmerking te komen.

@FeyenoordJuul