Featured Video Play Icon

Na een toch redelijk tot goede partij tegen FC Porto, is het altijd de vraag wat je nu weer te zien gaat krijgen van Feyenoord. PSV is dan altijd een welkome tegenstander, zeker in de Kuip. Hoe goed ze ook spelen winnen doen ze er bijna nooit, en ook PSV zit in een moeilijke fase zoals het in trainersjargon zo vaak genoemd wordt. Met Jørgensen terug in de basis en Sinisterra terug op de flank begon Feyenoord deze wedstrijd in de jacht op de eerste vijf plekken op de ranglijst.

De beginfase

In het begin was het PSV dat Feyenoord probeerde vroeg onder druk te zetten. Met de voorste spelers die vol doorjaagden met een enorm aantal foute passes als gevolg. Feyenoord speelde slordig in de beginfase en de voorwaartsen werden veel te weinig bereikt. PSV creëerde wat schietkansen maar schoot gelukkig niet met scherp. Verdedigend heeft Feyenoord het wel al een heel stuk beter voor elkaar. Er wordt veel meer verdedigd als team dan onder Jaap Stam. Wat Dick ook goed heeft gedaan is zorgen dat er weinig ruimte achter de defensie lag door wat verder naar achteren te spelen vandaag. Bergwijn en Malen konden zo niet op snelheid worden weggestuurd, iets wat de absolute kracht van PSV is.

Na de openingsfase, die dus voor PSV is, en Feyenoord in plaats van rustig op te bouwen wat meer de lange bal gaat spelen, wordt het in de 19e minuut 1-0. Na een lange bal van achteruit en het goede doorkoppen van Nicolai Jørgensen komt de bal bij Sinisterra. Die krijgt via Kökcü en Malacia de bal terug en probeert de bal terug te leggen. Dat mislukt maar via een mazzeltje komt de bal uit bij de achterlijn. Een hele knappe voorzet en een nog knappere kopbal Van Berghuis zorgden voor de 1-0 van Feyenoord. Een beetje tegen de verhouding in maar niemand die dat wat uitmaakt.

Na de 1-0

Na de 1-0 mag PSV nog steeds veel de bal hebben maar in deze fase komen ze niet echt meer tot mogelijkheden. Feyenoord heeft het in deze fase aardig onder controle. En krijgt via een goede actie van Berghuis de grootste kans op de 2-0. Even later krijgt Feyenoord een penalty na een mooie actie van Luis Sinisterra.

Dit soort onverwachte acties met snelheid en direct gevaar zijn de acties waardoor ik denk dat Sinisterra een echte topspeler voor Feyenoord gaat worden. Ja, het moet nog wat constanter allemaal. En natuurlijk moet hij nog veel leren. Maar met pas je 2de jaar als 20 jarige in Europa waarin je vorig jaar eigenlijk een jaar hebt verloren door veel te weinig speeltijd, vind ik zijn ontwikkeling spectaculair. Dit gezegd hebbende was het aan Steven Berghuis om Feyenoord op 2-0 te zetten, Steven liet dit buitenkansje niet onbenut en zo ging Feyenoord met 2-0 de rust in omdat beide teams na deze goal geen kansen meer wisten te creëeren.

Na de rust

Eigenlijk een beetje zoals de eerst fase van de eerste helft. PSV heeft veel de bal maar wordt zelden echt gevaarlijk en als het al gevaarlijk wordt was daar een uitstekende Kenneth Vermeer die zich kon onderscheiden. Keepte gisteren echt weer eens een hele puike partij! Nog steeds gaat er nog best een hoop fout bij Feyenoord in de passing, als dit zuiverder wordt en beter op orde komt had je gisteren echt een hoop ruimte gekregen voor een grote(re) uitslag.

Gelukkig voor Feyenoord mochten ze na iets meer dan een uur nog een penalty nemen na een aanval die wel goed liep. Hands of niet kan ook ik niet met 100% zekerheid zeggen. Maar ik had wel het idee dat Viergever zijn hand iets verder van het lichaam had dan ze in alle interviews wilden doen geloven. Hoe dan ook, de bal op de stip en de derde goal van Steven Berghuis! Na de 3-0 was er nog een keer een mooie redding van Vermeer op een schot van Ihattarren die verder erg goed uit de wedstrijd wordt gehouden door Fer. Als die nou ook nog iets minder met de bal gaat lopen en de passing zuiverder wordt kan het nog weleens echt wat worden met die gozer ;-)

Eigenlijk was het verzet van PSV na de 3-0 wel gebroken. Ze hadden nog steeds veel de bal maar de echte overtuig was weg. Daar kon ook een prachtgoal van Pereiro niks meer aan doen. Drie punten blijven zoals zo vaak dus tegen PSV gewoon in de Kuip!

Het oordeel:

Al met al heeft Feyenoord zich vandaag weer goed laten zien. Door vandaag wel eens effectief om te gaan met de geboden kansen doet Feyenoord goede zaken op de ranglijst. Voetballend nog een hoop te verbeteren maar op vechtlust en een prima organisatie achterin vind ik de overwinning al met al toch verdiend.

Op naar Donderdag! Nu hopen dat Feyenoord laat zien dat het stabieler wordt over meerdere wedstrijden. En dan kan je voplgende week wederom een plekje stijgen op de ranglijst.

@LeonHeijdra