Tijdens de vakantie van onze vaste huisanalist Robert Schroer heeft Joop Broekman de honneurs voor hem waargenomen. Joop, namens WijZijnFeijenoord heel erg bedankt hiervoor!

De aanloop

Kennelijk waren er nogal wat Feyenoordfans die graag nog één of meerdere aankopen zagen komen in de laatste week van de transferwindow. Maar er gebeurde niets. Logisch. Want alle posities waren al dubbel bezet, even los van bepaalde kwaliteiten. Zelfs na het (gedwongen) vertrek van Boëtius. Fijn dat daar toch nog even een transfersommetje voor werd afgetikt door FSV Mainz 05.

Meer emoties kwamen los, toen bekend werd dat er ondertussen steeds meer getwijfeld wordt aan de haalbaarheid van de Feyenoord City business case. Als zelfs het Algemeen Dagblad ineens kritische vragen gaat stellen, dan is er iets aan de hand.

En er waren supporters die zichzelf nog verder pijnigden, door de uitschakeling van AS Trenčín voor de Europa League poulefase te volgen. En daarna weer massaal de vingers wezen richting Martin van Geel en zijn aankoopbeleid. Tsja. Triest makkelijk, natuurlijk. Vooral omdat PSV en die ploeg uit de hoofdstad allebei wél de kwalificatierondes doorkwamen, en nu flink mogen cashen op het Europese kampioenenbal. Maar we zagen toch massaal ruim 2 weken geleden al dat Feyenoord verloor van een baggerploeg?

Ondanks alle discussies toch weer een behoorlijk gevulde Kuip om 16.45uur=KUT.

De wedstrijd

Als NAC Breda op bezoek komt, dan MOET er gewonnen worden. Die boodschap is simpel. Dezelfde elf die een week eerder in Heerenveen startten, begonnen nu ook weer. En vanaf de aftrap lagen de gasten onder vuur. Grote kansen waren er voor Jeremiah St. Juste en Steven Berghuis, maar de verdiende openingstreffer viel pas in de 25e minuut. Een snel genomen vrije trap door St. Juste, mooi afleggen door Berghuis, en Robin van Persie op de juiste plek voor de 1-0.
Dat feestje duurde nog geen tien minuten. Tyrell Malacia veroorzaakte een strafschop, waardoor vanuit het niets de 1-1 op het scorebord terecht kwam. En dat deed wat met Feyenoord. Er werd weer eindeloos van links naar rechts en weer terug in combinaties gebreid, zelfs op de rand van het strafschopgebied bij de tegenstander.

En één speler had natuurlijk de aandacht van het publiek in het bijzonder: Sam Larsson. Er lukte vandaag erg weinig bij hem, en in de rust werd hij door Giovanni van Bronckhorst uit zijn lijden verlost. Voor hem kwam Mo El Hankouri, die er wel zin in had en zich meteen liet zien met passeeracties.

In een fase na rust waarin de thuisploeg de ene na de andere kans kreeg, maar NAC-doelman Van Leer was in vorm. Toch moest diezelfde Van Leer, nadat er een goed uur gespeeld was, met wat mazzel zwichten voor een achterwaartse kopbal van Van Persie. En tien minuten later had RVP zijn hattrick compleet, toen de bal letterlijk voor zijn voeten viel.

Tot grote tevredenheid van Het Legioen viel ook Yassin Ayoub in. En die bracht met een mooie steekpass Tonny Vilhena in stelling voor de 4-1. Bij 4 goals bleef het, want door een collectieve misser in de as kon oud-Feyenoorder Mitchell te Vrede nog de score draaglijk maken met een tweede treffer voor de bezoekers.

Het oordeel

Ondertussen staat Feyenoord weer op een acceptabele derde plek. Het is maar goed dat de ploeg niet binnenkort al tegen de aartsrivaal of PSV hoeft aan te treden. Want in deze vorm is de ellende niet te overzien. Trouwens, elk team dat compact speelt, de ruimtes klein houdt en de linies gesloten, maakt kans tegen Feyenoord. Maar dat laatste speelt al járen. En komt nu des te pijnlijker aan het licht, omdat er te weinig spelers slagen om gaten te slaan in de linies bij de tegenstander.

Het is nog even wachten op de juiste vorm bij Jordy Clasie, wie is straks zijn plek kwijt als Nicolai Jørgensen terugkeert, en hoe lang krijgt Larsson nog een kans? Zal hij in Alkmaar tegen AZ weer beginnen? Dat ging vorig seizoen ook goed. Máár… toen kreeg hij ook wel alle ruimte. John van den Brom zal vast wel geleerd hebben van al die doelpunten tegen zijn ploeg. Of toch niet? Hij heeft een aanvallende ploeg onder zijn hoede, met nog steeds een kwetsbare verdediging. Een haast zekere garantie voor doelpunten, lijkt dat wel weer.

Geen idee of Jørgensen dan al weer voldoende ritme heeft. Ayoub lijkt wél klaar om in de basis te beginnen. Kan El Hankouri negentig minuten lang voor dreiging zorgen vanaf links? Volop zaken om naar uit te kijken.

En @Robert_Schroer regelt vanaf dan weer een dampende analyse

Joop @joopb68lfc