Featured Video Play Icon

De aanloop

Na de wedstrijd in Georgië verwachtte ik wel een paar aanpassingen in de opstelling. Maar toen ik de opstelling onder ogen kreeg schrok ik toch wel een beetje. 1 van de betere spelers van de afgelopen weken (en je grootste talent) Kökcü werd gepasseerd. Liam Kelly mocht ineens zijn opwachting maken in de basiself en voorin was het niet Berghuis maar Narsingh die de spitspositie voor zijn rekening ging nemen met Berghuis op 10. Een aanvallende en gedurfde opstelling, maar ook met een enorm groot gevaar dat de ploeg in 2 gedeeltes uit elkaar zou vallen. Met een centraal duo dat door een gebrek aan snelheid niet durft aan te sluiten en 4 aanvallend ingestelde spelers dreigen de ruimtes op het veld erg groot te worden. Met de 3 snelle jongens van Utrecht voorin, is dit van te voren vragen om ellende.

De eerste helft

Vlak na het eerste fluitsignaal is het Utrecht dat er bovenop klapt en Feyenoord even naar achteren drukt. Feyenoord voetbalt hier na een paar minuten prima onderuit en drukt daarna Utrecht achteruit. Utrecht wacht hierbij duidelijk op een fout van Feyenoord om vanuit de omschakeling toe te slaan. In de 6de minuut wordt Feyenoord voor het eerst echt gevaarlijk met Haps die de achterlijn haalde. Helaas werd deze door Utrecht tot corner verwerkt, maar uit deze (in eerste instantie afgeslagen) corner komt de bal aan de buitenkant bij Berghuis die met een van richting veranderd schot de keeper voor het eerst test. Hierna volgt nog een schot van Larsson dat door de keeper wordt gepakt.

De 9 de minuut

De minuut waarin zoveel fout gaat dat je daar bijna een aparte analyse voor kan schrijven. Wat gaat daar in 10 seconden veel mis. Het begint met Sam Larsson die in plaats van dat hij de bal simpel naar Renato Tapia naast hem of desnoods de bal er overheen speelt naar Sinisterra, schuift “Samba” Sam de bal zo in de voeten van de tegenstander. Hoe kan het in godsnaam dat iemand met in principe zo’n goede techniek op zo’n kinderlijke wijze de bal verspeelt? Maar goed de weg naar de goal is vanaf hier nog een dikke 70 meter weg, dus niks aan de hand….!?!?

Als Abbas de bal oppikt en begint te sprinten wordt pijnlijk duidelijk hoe groot het verschil in snelheid is met Van der Heijden, alsof hij op een rolband staat die de andere kant opdraait! Vervolgens loopt Botteghin alleen maar naar achteren waardoor hij niet meer kan doen dan vallend een been uitsteken, en rolt de bal eigenlijk heel langzaam langs Vermeer die ik in deze situatie bijzonder apathisch vind toekijken.

Feyenoord heeft FC Utrecht nog meer in de kaart gespeeld, omdat ze nu nog verder terug kunnen plooien en kunnen voetballen vanuit de omschakeling. Bij Feyenoord lijkt de angst om vooruit te spelen ook groter te worden nu de eerste helft vordert, en de ruimte tussen aanval en verdediging wordt alsmaar groter. Toch werden er een paar kansen gecreëerd, Narsingh omspeelde met een goede sleepbeweging zijn tegenstander maar schoot voorlangs. En Berghuis schoot nog een keer hard naast op aangeven van Haps (Feyenoords gevaarlijkste speler vandaag). Ook Utrecht kreeg nog grote kans, na balverlies van Sinisterra en wederom halfbakken ingrijpen van Baco Arie, was het wederom Abbas met de kans, gelukkig had Vermeer op dit schot in de korte hoek wel een antwoord.

In de rust

In de rust begon bij ons op de tribune al direct het speculeren, zou Stam gaan ingrijpen? En zo ja, wie zou hij gaan brengen? Jan Arie was iedereen het wel over eens, maar Larsson had ik nog niet direct verwacht. Door de wissel van Larsson en Berghuis die op papier rechts in de spits ging lopen, speelde Feyenoord nu dus met 3 echte middenvelders en in tegenstelling tot voor de rust nu met de punt naar achteren. Dit kwam de veldbezetting zeker ten goede.

Tweede helft

In de tweede helft was het Utrecht met het eerste gevaar door middel van een afstandsschotje. In de daarop volgende aanval was het Feyenoord dat toesloeg! Na prima werk van Berghuis kwam de bal bij Haps terecht en die haalde hard uit en schoot daarmee de 1-1 op de borden, Prachtige goal van de goed spelende Haps!

En met nog 40 minuten op de klok nog alles om voor te spelen! Feyenoord probeerde dit ook wel, was ijverig maar creëerde te weinig echte kansen om aanspraak te maken op de overwinning. Utrecht bleef doen wat het deed, gokken op een fout van Feyenoord en dan als een razende eruit. Eigenlijk tot de laatste 10 minuten van de wedstrijd toen bij Feyenoord de krachten hard wegvloeiden. Vermeer pakte nog een paar prima ballen. In die fase mag je eigenlijk nog blij zijn met een punt, iets wat niet bij Feyenoord hoort in een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht.

De conclusie

Tja, waar staat Feyenoord nu eigenlijk? Zoals te zien valt er conditioneel nog een wereld te winnen! Verdedigend lijken mij de kaarten ook geschud inmiddels en zie ik niet voor me dat Van der Heijden nog terugkeert in het elftal. Maar wat te doen met het middenveld? Heeft Feyenoord überhaupt al 2 keer met hetzelfde middenrif gespeeld? En gaat Stam nou voor een variant met de punt naar achteren of naar voren spelen? Nee van een echt uitgestippeld plan is echt nog geen sprake! Kunnen wij dat Stam alleen kwalijk nemen? Nee! Met de constante wijzigingen nog in de selectie en de Europese wedstrijden tussendoor is het moeilijk om vaste patronen in te slijpen. Maar wat Stam wel valt aan te rekenen is dat het zo lang heeft geduurd dat je met de centrale duo nooit vooruit kan gaan voetballen. Iets wat iedereen op de tribune trouwens al zo’n 2 seizoenen concludeert!

De spelers

Vermeer 6

Had in mijn ogen meer kunnen doen bij de tegengoal, zag er apathisch uit. Herstelde zich later in de wedstrijd met een paar prima saves

Karsdorp 6

Is nog niet 100% fit maar doet al veel goed, kan aanvallend beter maar moet nu ook te vaak de gaten achterin dicht sprinten

Botteghin 4

Is verdedigend te traag en niet meer wendbaar genoeg (draaicirkel van een stadsbus), brengt opbouwend medespelers te vaak in de problemen en voegt verder weinig toe

Van der Heijden 2

Speelt met 0 vertrouwen, kan het niet meer belopen en voegt opbouwend niets meer toe. Vind zichzelf te goed voor de bank maar zou in de eredivisie bij geen enkele club meer in de basis staan.

Haps 8

Beste Feyenoorder vandaag, aanvallend gevaarlijk, verdedigend altijd degelijk en werkt erg hard! Bekroonde zijn wedstrijd met een heerlijke goal!

 Tapia 6

Moet nog teveel spelen en denken als een verdediger, speelt nog te vaak risicoloze ballen achterin maar was degelijk.

Kelly 5

Kan echt wel voetballen, is ijverig maar mist duelkracht

Berghuis 5,5

Minder dan de laatste weken, zie hem liever vanaf de rechtervleugel al terugzakkend dan vast op het middenveld. Wel weer betrokken bij de goal

Sinisterra 5

Gevaarlijk met zijn rushes, maar mist nog te vaak het overzicht of de doortastendheid die kunnen leiden tot grote kansen en goals

Narsingh 5

Speelde centraal voorin maar is geen nummer 9, werkt hard maar is niet sterk met zijn rug naar de goal waardoor de rest aan zou kunnen sluiten.

Larsson 4

Was niet eens de minste de eerste helft maar kan met zijn kwaliteiten veel beter. De grote fout die hij maakt werkt de hele wedstrijd door.

Ie 6

Was rustig aan de bal al stond hij voor hem aan de verkeerde kant, verdedigend degelijk. 1 slippertje dat zijn er dus al minder dan zijn voorganger

Fer 6,5

Beresterk in het duel en met de juiste agressie. Neemt een leidersrol door goed zijn team te coachen en probeert steeds de diepte te zoeken, moet nog wat fitter worden maar wordt al een belangrijke spil.

Nu al benieuwd naar komende donderdag. Mocht Europa League voetbal gehaald worden is er misschien nog wat mogelijk op de transfermarkt, een goede stand-in in de spits en een linkercentrale verdediger die direct kan spelen zijn nog meer dan welkom.

Nog steeds ongeslagen, op naar donderdag!

Leon Heijdra

@LeonHeijdra