Gisteravond de eerste thuiswedstrijd in de groepsfase Europa League. En net zoals denk ik veel mede supporters leefde ik tussen hoop en vrees toe naar deze wedstrijd. Als deze wedstrijd verloren zou gaan zou een rol als figurant in de poule dreigen. Bij een overwinning deed je gewoon weer keurig mee. Eerdere wedstrijden op Europese donderdagen deed Feyenoord het meer dan prima, maar de wedstrijd tegen AZ zat bij mij ook nog vers in het geheugen. Benieuwd dus welk Feyenoord we tegen Porto te zien kregen sloot ik aan in de lange wachtrijen voor de Kuip (19:00 uur = kut)

 Lange rijen voor de ingang

De eerste helft

In een geweldig kolkende Kuip kwamen de spelers het veld op, met een orkaan van geluid presenteerde de spelers zich aan het publiek. Dat was voor het eerst die dag dat ik dacht: ‘het zou weleens een bijzondere avond kunnen worden”

Porto begon met hoog druk zetten tegen de Feyenoord defensie. Iets wat AZ de week daarvoor ook deed en waar Feyenoord toen absoluut geen raad mee wist, werd er nu vaak prima onder de druk uit gevoetbald. Soms met een lange bal richting Sinisterra maar soms ook over de vleugels of door het middenveld aan te spelen. Hoewel Porto de bal meer had kwam Feyenoord deze wedstrijd dus wel aan voetballen toe.

Na een kwartier, twintig minuten vol druk begon Porto ook met Feyenoord wat verder op het veld op te vangen, intussen was Porto gevaarlijk geworden uit een vrije trap. Nakajima doodk op voor Vermeer na een variant op een vrije trap maar werkte de bal over. Mede door het goed verkleinen van het doel door Vermeer! Hierna komt Feyenoord steeds beter in de wedstrijd, zonder echt grote kansen te creëeren komen ze steeds verder in de buurt van Porto goalie en erkend amateur acteur Marchesi (Heeeeeeuuuuuuh Putaaaaaaa).

In de 37e minuut een voor mij klein smetje op de avond. Een enorme klap klinkt plots uit de gracht en je ziet mensen op de tribune maar ook spelers schrikken. Misschien denken mensen, daar heb je die moraalridders van WZF weer maar ik snap echt niet waarom je dit zou doen. Een boete vanuit de UEFA zal wel weer dreigen, en bijdragen aan de sfeer doet het ook niet echt, een argument dat voor Pyro nog wel opgaat. Maar goed verder ga ik hier geen woorden aan vuil maken.

In de 38e minuut is Porto wederom gevaarlijk uit een standaard situatie als beroeps idioot Pepe de bal naar de hoek stuurt en Kenneth Vermeer redding moet brengen met een uitstekende reflex. Een paar minuten later is Feyenoord dicht bij een goal als Karsdorp opstoomt op rechts maar een Porto verdediger de bal net niet goed genoeg raakt om deze bal tot doelpunt te promoveren.

Tweede helft

Na de rust schiet Feyenoord uit de startblokken en na een Goed schot van Sam Larsson en een prima redding komt de bal terug bij Sam Larsson die door goed doorzetten op Pepe, de bal via een Portugees been bij Jens Toornstra kreeg, die enorm koel en prima afronde 1-0 voor Feyenoord!!!!!!. Gejuich, geschreeuw en chaos op de tribunes. Lekker dit zeg!

Slechts 4 minuten na de 1-0 was het bijna Toornstra met zijn tweede treffer. Na een rebound op een schot van Berghuis was het de keeper van Porto die redde op de inzet van Jens. De eerste tien minuten na de 1-0 komt Feyenoord door zonder al te grote kansen weg te geven al voert Porto de druk wel op. Het geeft Feyenoord ook de kans om steeds nadrukkelijker de counter op te zoeken.

Wat hierna volgt was een chaotische 20 minuten waar de Portugezen 2 keer de lat van dichtbij ongeveer door midden schieten en van een meter of 7 hoog over het doel van Vermeer knallen, maar ook Feyenoord zich niet onbetuigd laat met een enorme kans van Larsson en daarvoor ook Berghuis die het aluminium liet trillen met zijn knal van buiten de 16. Het was een heerlijke pot voetbal waar Feyenoord op basis van strijd en het ten koste van alles willen winnen overleefde. Op elke poging van Porto was er wel een Feyenoorder die zich er vol voor gooide. Heerlijk om te zien!

In minuut 80 volgt de absolute ontlading als Rick Karsdorp ineens door de Portugese defensie mag lopen en daarna heerlijk beheerst afrond. Nog meer vliegende lichaamsdelen, chaos en geschreeuw volgt van de tribunes, dit moest de beslissing zijn! In de laatste 10 minuten komt de zege nog amper in gevaar. Met de moed der wanhoop probeert Porto een nederlaag af te wenden maar Feyenoord blijft overeind onder meer door nog een prachtige dubbele redding van Vermeer. Na 94 minuten was er het eindsignaal van de scheidsrechter en volgde een feest op de tribunes van die almachtige Kuip.

De Kuip die op dit soort avonden altijd iets meer lijkt te stralen en in samenwerking met het Legioen een twee eenheid vormt die al mening Europese topclub wist te imponeren en deed wankelen. De Kuip die  nu ook FC Porto aan deze mooie lijst  van Europese top wedstrijden toe kon voegen.

 

Feyenoord Bedankt!!!

En nu niet ineens weer gek gaan doen in Sittard aub

groet Leon-Heijdra