Featured Video Play Icon

Waardeloos, schandalig, verschrikkelijk, ten hemel schreiend, beroerd, hopeloos, treurig, zwak en hulpeloos.

9 woorden waarmee ik mijn analyse vandaag het liefst zou willen afdoen. Maar goed “wij zijn Feyenoorders, wij houden vol”, maar zo makkelijk komen ze niet van me af!

Laten we maar bij het begin beginnen. De opstelling kende een aantal verrassingen. Zo speelde Geertruida in plaats van Karsdorp. En speelde Feyenoord met 1 controleur in plaats van 2, met Tapia, Kökcü en Toornstra op het middenveld. Ik was vooral benieuwd naar hoe zich dat zou houden tegen AZ. Eindelijk wat meer steun voor Kökcü op het middenveld. Ondanks gisteren denk ik dat je dat moet laten staan, alleen met Fer in plaats van Tapia die ook gisteren weer grossierde in tikjes breed.

De eerste helft

Feyenoord begon vrij matig aan de wedstrijd, AZ voetbalde zichtbaar makkelijker en het verschil in positiespel is werkelijk schrikbarend. AZ kreeg in minuut 5 en minuut 7 al 2 goede kansen die op identieke wijze werden gecreëerd. Bal die wordt ingespeeld op Idrissi, die zoekt het duel op met Geertruida, Wijndal komt eroverheen en kreeg volledig ongedekt bal in de loop mee waarna een vrije voorzet volgde. Gelukkig kwamen we daar nog goed weg.

Hierna kwam Feyenoord wat beter in de wedstrijd, al gaat dat naar mijn mening vaak nog niet gepaard met goed voetbal. Vaak zijn de aanvallen van Feyenoord gekenmerkt door opportunisme, wilskracht en een individuele opleving. Zo ook deze wedstrijd. Een geweldige steekpass van Toornstra werd door Berghuis op waarde geschat en uit een prima schot was er een redding van Bizot nodig om de bal tot corner te verwerken. Uit deze afgeslagen corner schoot Toornstra vervolgens keihard op de lat, pech voor Feyenoord in deze fase, want snel na het schot van Toornstra kapt Narsingh zijn tegenstander (na goed voorbereidend werk van Kökcü) uit en vindt ook Bizot op zijn weg.

Helaas voor Feyenoord was het na deze opleving 7 minuten voor rust wel raak aan de andere kant Ook nu met precies dezelfde aanval, ware het niet dat Boadu nu wel goed stond om de bal het beslissende tikje te geven. Hoe kan het in godsnaam dat zowel spelers op het veld als een trainer op de bank niet ziet dat de aanvalsopbouw steeds hetzelfde is. Waarom is er niemand die kan aangeven hoe we dit kunnen voorkomen? Zien ze het niet? Kunnen ze het niet?

Berghuis

Vlak voor rust was er nog de kamikaze tackle van Steven Berghuis, die natuurlijk goed, heeeel goed wegkomt met geel. Maar daar lijkt me inmiddels wel genoeg over gezegd. Waar het mij om gaat is dat het niet de eerste keer is dat bij hem de stoppen doorslaan. Het is iets waar Stam ook echt iets mee moet doen want na gisteren denk ik dat elke volgende wilde tackle wel direct tot Rood zal leiden. Iets waar je je teamgenoten enorm mee in de steek laat. Berghuis heeft inmiddels zat ervaring en zou veel beter moeten weten.

De tweede helft

In de rust liet Jaap niemand warmlopen, wat ik al zeer opmerkelijk vond, maar toch had ik nog wel moed voor de tweede helft. Helaas werd deze hoop zeer snel door AZ tot het nulpunt gereduceerd met een simpele schuiver van buiten de 16 van Stengs. Het 5de doelpunt van buiten de 16 van dit seizoen hoorde ik later op Fox. De interviewer doelde in dit interview specifiek op een zwak punt van Vermeer maar in alle redelijkheid vind ik bij bijna al deze schoten het gebrek aan druk op de bal veel erger. Veel te vaak mogen tegenstanders van buiten de 16 ongehinderd aanleggen.

De rest van de tweede helft was een parodie op voetbal, zonder idee, zonder enige doortastendheid probeerde Feyenoord het nog enigszins maar echt veel werd er niet meer gecreëerd. Het is bizar dat AZ vanaf dit moment eigenlijk op 80% hoefde te spelen om vanuit de reactie de omschakeling te zoeken. Het grootste dieptepunt volgde in minuut 83 toen Botteghin snel een bal meekreeg van Vermeer en toen in totale paniek de bal verspeelde aan Idrissi die vrij in mocht schieten. Het was exemplarisch voor de opbouw van Feyenoord deze avond, traag stroperig en ver onder de maat!

De conclusie

Die is echt vrij simpel, op deze manier doormodderen heeft geen enkele zin. Er zullen wat dingen rigoureus moeten worden veranderd, beginnend bij de opbouw van achteruit. Met Ié die met zijn verkeerde been links centraal staat, Botteghin die überhaupt geen ster is in de opbouw en Tapia die denkt dat er op het geven van een pass naar voren een rode kaart staat, kom je natuurlijk nooit fatsoenlijk aan het voetballen.

Passmap Renato 

Ik denk dan ook dat het tijd is om de recordaankoop Senesi links centraal achterin te gaan zetten met aan de rechterkant Ié naast hem. Ook met dit verdedigingsduo zal er nog genoeg fout gaan maar Botteghin kan net als Van der Heijden eerder echt niet meer. Blijf wel met 1 controleur voetballen maar speel daar met Fer, die heeft veel meer de drang om de bal vooruit te spelen dan Tapia.

Wat ook al lang niet meer kan is voorin zonder spits spelen. Met Narsingh, Sinestera en Berghuis voorin heb je veel te veel van het zelfde. Te weinig diepgang te veel lopen met de bal aan de voet zonder proberen een tegenstander te omspelen en veel te veel de ballen ophalen op plekken waar dat niet nodig zou moeten zijn. Aangezien je wat dat betreft met Larsson van de regen in de drup komt kan je beter zolang Jørgensen niet fit is met Bannis gaan spelen.

Als Jaap dit soort kleine simpele dingen niet gaat zien ben ik bang dat het snel afgelopen is met hem. Zelden heb ik supporters op de tribunes zo snel klaar zien zijn met een trainer dan met Stam. Als je dan daarna ook nog op Fox zegt dat spelers het niet expres doen en hun best doen, denk ik dat je iets overslaat. Je best doen mag namelijk nooit de issue zijn Jaap, het gaat erom dat je het zooitje aan het voetballen krijgt. Maak dus die belangrijke beslissingen, grijp in en laat een elftal is een paar weken in dezelfde formatie spelen, anders ben ik bang dat het snel klaar is met je!

@LeonHeijdra