De aanloop

De interne boetes voor Nicolai Jørgensen en Jordy Clasie, en dat de laatste ook geen tweede aanvoerder meer is, die berichten werden voor kennisgeving aangenomen. Om die club uit de hoofdstad een zo goed mogelijke voorbereiding te gunnen op de halve finale van de Champions League, gooide de zogenaamde nationale voetbalbond het speelprogramma op de schop. En werd het planningsfoutje (te weinig uitwijkruimte bij een mogelijk succes van Nederlandse clubs in Europa) afgeschoven op de clubs en supporters, in het belang van het Nederlandse voetbal. Dát bericht hield de gemoederen bezig binnen Het Legioen. En vlak voor de aftrap tegen AZ werd ook weer duidelijk dat VAR voor “Volgens Amsterdamse Regels” staat.

De wedstrijd

De gasten uit Alkmaar hadden recent de nodige punten laten liggen, Feyenoord profiteerde zo waar en pakte de derde plek weer terug. En in De Kuip werd er tussen beide ploegen altijd gescoord, want AZ kwam nooit om te verdedigen. Vanavond zou het niet anders zijn.

Natuurlijk geen verrassingen in het team van Giovanni van Bronckhorst, die al een tijdje niet meer toegezongen wordt. Door de schorsingen van Jørgensen en Dylan Vente stond uiteraard Robin van Persie in de spits.
De eerste 20 minuten waren ronduit saai te noemen. Tegenover het soms eindeloze gebrei van de thuisploeg stond het getik door het midden van de gasten. En die stonden daardoor sneller in het strafschopgebied van de tegenstander. Het leverde nog geen gevaar op. Maar gaandeweg de eerste helft vorderde, kwam de wedstrijd tot leven, met gevaarlijke kansen voor Feyenoord. Van Persie zag een inzet op de doellijn gekeerd, en Sam Larsson zag zijn schot nog net uit de kruising getikt worden door Bizot. In de 37e minuut was daar vanuit het niets de voorsprong voor AZ. De enige keer dat Eric Botteghin niet helemaal scherp was, de bal viel op de heup van Seuntjens op zo’n manier dat ook Kenneth Vermeer kansloos was.

Na rust kwam het goed. Een afvallende voorzet van de verder nogal tegenvallende Tonny Vilhena eindigde net buiten het strafschopgebied bij Tyrell Malacia. Die bedacht zich geen moment, en knalde met de buitenkant van zijn wreef de gelijkmaker binnen. Ook een meevaller was het geblesseerd uitvallen van Cuco Martina. Hij werd vervangen door Jeremiah St. Juste, die duidelijk zin had om te spelen en al gauw levensgevaarlijk werd in de combinatie met Steven Berghuis. De invaller leverde ook de assist voor de 2-1 door Van Persie, die met een heerlijk subtiele voetbeweging zijn 16e treffer van het seizoen intikte. Feyenoord kwam hierna niet meer in gevaar. Een tegenvaller was wel de gele kaart voor Berghuis, vlak voor het einde. De aanvaller is hierdoor geschorst voor de uitwedstrijd bij NAC Breda.

Het oordeel

Wat waren de meningen verdeeld over de linkerkant. Sommigen vonden Malacia niet sterk spelen. Anderen gaven daar weer Larsson de schuld van (liet teveel ruimtes open omdat hij vaak “verkeerd” liep). Dat er in de slotfase nog een vijfde verdediger (Jan-Arie van der Heijden) bij kwam, was ook opvallend te noemen. Want Botteghin had achterin de boel aardig op orde, zelfs met Sven van Beek naast zich.

De derde plek lijkt zeker, met zeven punten voorsprong en nog drie wedstrijden te gaan. Vier jaar geleden werd er een ogenschijnlijk zekere derde plek verspeeld, dus dan ben je er als supporter nog niet heel erg gerust op. En je moet op bezoek bij een tegenstander waar je het altijd moeilijk hebt. Die de punten erg hard nodig heeft om directe degradatie te ontlopen. Die dus alles op de aanval gooit. En zo ruimte gaat weggeven, waarvan Feyenoord kan profiteren. En daarmee de thuisploeg richting de Keuken Kampioen-divisie schopt. Al was het alleen maar voor dat schandalige uitvak.