Gisteren stond de wedstrijd in het teken van het afscheid van Giovanni van Bronckhorst en Robin van Persie.  Verder was het voor ons natuurlijk een wedstrijd om des keizers baard. Feyenoord lijkt dit prima te beseffen en voetbalde in een tempo waarin zelfs een gemiddeld veteranen elftal nog prima mee zou kunnen. Toch creëerde Feyenoord in de eerste helft nog verbazingwekkend veel kansen en mogelijkheden. Voor het doel werden veel verkeerde keuzes gemaakt. Het leek erop dat het er enkel en alleen om ging dat van Persie in zijn laatste duel in de Kuip nog een doelpunt zou maken.

ADO zet hier de eerste helft amper iets tegenover en kwam niet verder dan twee schoten van buiten de 16, tot een paar minuten voor de rust. Toen liet Feyenoord maar weer eens zien hoe ontzettend kwetsbaar het is centraal achterin. Uit een voorzet vanaf rechts springt Van Beek onder de bal door en staat Botteghin aan de verkeerde kant van Falkenburg te dekken. Dankzij een wereld save van Vermeer werd de 0-1 hier nog ternauwernood voorkomen. 30 seconden later is het alsnog raak. Uit de corner van El Khayatti mag dezelfde Falkenburg alsnog raak koppen.

Schrijnend  is te zien hoe dit gebeurd. Ik heb veel gezien in de Kuip afgelopen seizoen maar een speler die bij een corner vrij mag inkoppen op 4 meter van de goal en daarvoor niet eens hoeft te springen is ook voor mij niet te beschrijven. Opnieuw is het iemand die (in dit geval Clasie die halfbakken springt, echt kon geen vloeitje onder) en onder de bal doorgaat. En ook hier staat iemand aan de verkeerde kant van Falkenburg.(Malacia) Die dus zoals gezegd alleen maar binnen de 5 meter tegen de bal aan hoeft te lopen.

Tweede helft:

De tweede helft was een voortzetting van de eerste. ADO liet Feyenoord (in een veel te laag tempo) het spel maken en ging zelf steeds meer loeren uit de tegenaanval. Een tactiek die met het trage centrum van Feyenoord, dat ook nog amper door durft te dekken, natuurlijk altijd tot grote kansen gaat leiden. Dit bleek ook weer in deze wedstrijd. Na 13 minuten in de tweede helft was het Malacia die nogal knullig balverlies leed. Vervolgens kon Dion Malone nog zo’n 50 meter opstomen en was er alleen een halve poging van Clasie die hem de bal probeerde te ontfutselen met een sliding met het verkeerde been. Met alle respect, maar daar moet of die bal over de zijlijn of Malone tegen de boarding. Een terugkerend stuk niet doortastend handelen dat het hele seizoen al zo vaak te zien is geweest in de Kuip. En dit geld zeker niet alleen voor Clasie!  Eigenlijk met uitzondering van de wedstrijden tegen de toppers waarin iedereen wel met het mes tussen de tanden speelde.

Feyenoord maakt te veel de fout dat het denkt puur op voetballend vermogen de tegenstander op de knieën te krijgen. Iets waar de smadelijke thuisnederlagen tegen ADO, Fortuna en WillemII in mijn ogen volledig aan te wijten zijn. Want hoe pijnlijk het ook is om toe te geven, we hebben voetballend niet het vermogen om tegen clubs het te doen zonder 100% inzet. Zowel individueel als qua positiespel komt dit Feyenoord  daarin kwaliteit te kort.

Het laatste half uur.

Feyenoord volharde is het voorspelbare tempoloze Van Persie zoeken. Veel ballen waren door ADO makkelijk te verdedigen maar wonderwel werden er best nog behoorlijk wat kansen gecreëerd. Het vizier stond helaas meer dan 90 minuten niet op scherp, ook al waren er wat pechgevallen zoals en paal en lat. Feyenoord ondernam in totaal 29 doelpogingen. Meer dan 40% van deze pogingen kwamen van RVP wat wel aangeeft dat Feyenoord meer bezig was Robin te laten scoren dan dat ze probeerde een wedstrijd te winnen. Ik vraag me af waar je hem en Gio een groter plezier mee had gedaan.

Nog 1 wedstrijd.

Nog 90 minuten en een beetje scheiden Feyenoord nog van van het einde van het seizoen, een verloren seizoen met weinig hoogtepunten ( Ajax thuis, PSV thuis) en vele dieptepunten. Ik ben een positief ingesteld mens en hoop ook echt dat Feyenoord volgend jaar verbetering toont, vooral in het veldspel en tegen de kleinere clubs. Helaas is er op dit moment nog niet veel om je aan vast te houden nu je weet dat je beste speler ermee stopt, er nog geen enkele aankoop is gedaan voor volgend jaar, diverse spelers al te kennen hebben gegeven wel open te staan voor een andere club en er ook nog geen technisch directeur is aangesteld.

We gaan het meemaken!

De groeten!

Leon