De aanloop

Eerst nog op donderdagavond voor een bekerpotje naar Leeuwarden. Altijd lastig, daar. Geen mooi voetbal, 90 minuten lang onder druk, maar er toch winnend vandaan komen. Dat geeft een team moed. En haar supporters. Want op de zondagmiddag er na moest Feyenoord naar de Galgenwaard. Een plek waar je al helemaal niets cadeau krijgt. Al gebeurt dat dit seizoen overal wel, waar Feyenoord speelt.

De wedstrijd

Zoals gewoonlijk kreeg het meegereisde Legioen een agressieve thuisploeg te zien. FC Utrecht weet dat het in eigen huis tegen Feyenoord nooit kansloos is, en hing niet bepaald de beleefde gastheer uit. Nee, het vloog het bezoek meteen naar de strot met twee dotten van kansen binnen een kwartier. Des te harder klonk het gejuich uit het uitvak, toen Orkun Kökcü van een meter of 25 prachtig de 0-1 binnenschoot. Compleet tegen de verhouding in, dat wel.

Het feestje duurde een goede minuut, want daarna kopte Hoogma ongestoord en ongedekt de gelijkmaker tegen de touwen. De thuisploeg had tot aan de rust de regie met met nog een paar goede kansen. Had misschien een strafschop moeten hebben, toen Kerk onreglementair tegen gehouden leek te worden door Tyrell Malacia. Op de andere back positie had Lutsharel Geertruida ook al een lastige middag.

Feyenoord leek zich maar niet onder de druk van de thuisploeg uit te kunnen voetballen, maar dat veranderde in de tweede helft. Malacia kwam eindelijk weer eens aan een voorzet toe, waaruit Jens Toornstra de 1-2 in het Utrechtse doel kegelde. Het sein voor de thuisploeg om weer flink in de aanval te gaan. Klaiber raakte de paal, en ook oude bekende Simon Gustafson probeerde zijn voormalige werkgever pijn te doen. Ook deze fase werd overleefd door de gasten, die plotseling ook weer goede kansen kregen. Luis Sinisterra (paal) en Toornstra waren dichtbij de 1-3.

Even later werd de doorgebroken Sinisterra neergehaald door Hoogma, die met een tweede gele kaart kon gaan douchen. Uit de daaruit volgende vrije trap scoorde Eric Botteghin koppend de 1-3. In buitenspelpositie vond iemand, dus werd de goal afgekeurd. Onterecht, bleek al snel. Maar de VAR corrigeerde niet. Steven Berghuis miste ook nog een kans in de slotfase. De 1-2 kwam verder niet meer in gevaar. Een goed resultaat om de winterstop mee in te gaan.

Het oordeel

Onder Dick Advocaat is de weg omhoog ingezet. Geen mooi voetbal, maar de rust terugbrengen op het veld. En dan komen de resultaten vanzelf. Het zelfvertrouwen groeit met de wedstrijd. Dat Jaap Stam een rigoureuze mismatch bleek, was te lezen in de Kersteditie van Voetbal international, eerder die week. Kenneth Vermeer had weer een paar uitstekende reddingen. Nicolai Jørgensen was aan de bal sterk, maar niet op de plek waar hij echt moest zijn. Het was wel de middag van Kökcü die zijn sterke optreden bekroonde met een wereldgoal.

Mag Advocaat echt een paar gerichte aankopen doen? Na afloop deed hij al de deur open voor een paar spelers die weg mogen. Vul zelf de namen maar in.

@joopb68lfc