De aanloop

Voorlopig kunnen de fans weer even teren op die 6-2. Want beter wordt het niet, dit seizoen. Of de beker moet nog worden gepakt, als afscheidscadeautje voor Gio. Ik neem aan dat de aartsrivaal niet nog  een keer de achterdeur wagenwijd open zet, in de halve finale.

Al eerder schreef ik dat er na een gewonnen topper meestal een draak van een wedstrijd volgt. Op bezoek bij Excelsior, dan weet je het wel. Nooit echt hoogstaand, maar altijd één ploeg die er 3 punten aan over houdt. En dat zijn niet altijd de gasten.

De wedstrijd

Wat een verschil met een week geleden. Het oude liedje weer: Feyenoord wordt in de kleine ruimtes gedwongen, moet zelf het spel maken, en dan weten de supporters het al. Zelfs in zijn vierde seizoen heeft Gio voor dit scenario nog steeds géén plan B. En wanneer het middenveld zich ook niet laat zien, dan hebben ook alle teams uit het rechterrijtje een 100% kans op een punt of meer tegen dit Feyenoord.

Pas in de dertiende minuut kon de eerste doelpoging van de gasten genoteerd worden, één van de weinige acties. En vlak voor rust werd een inzet van Jens Toornstra van de lijn gehaald. Dat was het wel zo’n beetje, in de eerste helft. Waarin Excelsior veel meer aan aanvallen toekwam. Het leek na de thee tóch nog goed te komen. Steven Berghuis knalde op de paal, en even later krulde Robin van Persie de 0-1 in een lage hoek. De voorsprong duurde ongeveer tien minuten, want toen mocht Messaoud de niet eens onverdiende gelijkmaker binnen schieten. En het kwam niet meer goed. Kenneth Vermeer stond nog een keer of drie op de juiste plek voor een redding, maar op de rand van blessuretijd had hij geen antwoord op een volley van de ingevallen Van der Meer.

Het oordeel

Als de supporters voor de zoveelste  keer moeten aanschouwen dat de spelers zich niet kunnen opladen voor een potje voetbal op kunstgras (en zo lijkt het echt), dan is er intern iets goed mis. De trainer zet deze spelers neer, toch? Gio vertrouwt keer op keer op dezelfde namen, wisselt nu wel wat eerder, maar het naar de kant halen van Toornstra wekte de woede op van de meegereisde fans. Jordy Clasie, zelfs hij had een fijne middag tegen de aartsrivaal, faalde nu hopeloos tegen de kleine broer, maar mocht wéér blijven staan. En Nicolai Jörgensen had er véél eerder in moeten komen.

Dit Feyenoord heeft drastisch nieuwe impulsen nodig. Zowel op het veld, als langs de kant. Met bloedspoed!

En dan dit …

In een uitvak werd er door een groepje jongere supporters fanatiek gezongen. Totdat na de 2-1 de rest van het uitvak voor “Kankerpubliek” werd uitgescholden. Iemand liep er op af, wilde er wat van zeggen, werd tegengehouden, en kreeg vervolgens een beuk.

Waarom kon dit niet op een fatsoenlijke manier uitgepraat worden? Het bestuur in het Maasgebouw een stelletje dictators noemen, en dan vervolgens je mede-supporters
veroordelen en een erge ziekte toewensen, omdat ze zogenaamd ”minder fanatiek” zijn dan jij? Supporters die al veel langer naar uitwedstrijden gaan? Die een 10-0 afstraffing in Eindhoven hebben meegemaakt, en 3 dagen later gewoon weer in De Kuip zitten tegen VVV? Of bij een 5-1 domper in Heerenveen waren, of een 6-0 nederlaag in Groningen? Kan nog wel even doorgaan…

Waar het om gaat: je ploeg ondersteunen is voor iedereen verschillend. Dat mag je helemaal voor jezelf uitmaken. Maar als jij andere supporters van alles toewenst omdat ze de wedstrijd anders willen beleven dan jij, is er echt iets niet in orde. Dan voel jij je verheven boven de anderen. Bijna 80 jaar geleden was er een Duitse dictator die zulk gedrag behoorlijk promootte. En dacht je er anders over, dan kon je achter prikkeldraad. .

Er is al een verdeling bezig onder de supporters. Dat je tegen Feyenoord City bent snap ik echt wel. Het project wordt je door de strot geduwd. Maar supporters die er voor uitkomen dat de club zonder Feyenoord City kan, maar ondertussen wel een nieuw stadion kan gebruiken, worden ook digitaal het leven zuur gemaakt. En een andere mening moet gewoon kunnen, zonder dat je die ander daarvoor moet gaan bedreigen met een bezoekje thuis, of op het werk!
Jouw mening hoeft niet die van een ander te zijn. Hier in Nederland kan dat gewoon. Laat elkaar in waarde. En vergeet die discussie tijdens de wedstrijd. Zingend of niet, beleef het zoals jij het wilt. Al scheelt het behoorlijk of die elf op het veld er ook nog wat aan doen.

@joopb68lfc