Ik begon mijn eerste analyse als vaste analist met een overwinning op PSV en verklaarde mezelf geluksvogel. Ik presenteer u; mijn 2e analyse.

Schande

Die 2e analyse moet ik maken over een wedstrijd die in de geschiedenis van onze club in het rijtje meest rampzalige Feyenooord-wedstrijden ooit kan worden geplaatst. Wellicht de meest rampzalige, samen met de 10-0 in Eindhoven. Feyenoord heeft een begroting van tussen de 60 en 70 miljoen. Trencin van om en nabij de 2 miljoen. Dat is dus echt waar. Ik zag het op Twitter voorbijkomen en kon het niet geloven… Een minuutje Googelen bevestigde dit gênante feit. We zijn door een ploeg die in de Keuken Kampioen Divisie bij de onderste 5 zou mee meedraaien, volledig van de mat gespeeld. Op gebied van alles. Inzet, tactiek, mentaliteit, fitheid, gogme, individuele klasse, trainersvernuft. Alles.

De enige wedstrijd die we wonnen was op supportersgebied. Want wat heb ik een diep respect voor die paar honderd man in het uitvak. En al die andere Feyenoorders die om en nabij het stadion waren. Stelletje helden en heldinnen! Dat je dit moet uitzitten, het uitvak in Eindhoven bij die ene wedstrijd moet een vergelijkbare kwelling hebben meegemaakt, al kostte dit Slowaakse geintje een euro’tje of 1500 meer, schat ik zo in. Hulde voor jullie! Ik hoop dat Feyenoord jullie financieel tegemoet gaat komen.

Maar goed, ik typ dit een half uur na het fluitsignaal. Is dat verstandig? Weet ik niet. De frustratie zit nog hoog, maar als ik dit morgen zou typen denk ik dat ik vol ongeloof naar m’n scherm zou staren en me afvraag hoe het kon gebeuren. Nu kan ik me dat nog enigszins herinneren.

Arrogantie

Eerst even dit. Feyenoord komt daar het stadion inlopen met de Eredivisie-badge op het shirt. Een gepast shirtje meenemen voor een Europees potje was al teveel gevraagd. De arrogantie straalt er vanaf. Robin Van Persie, je aanvoerder, blijft thuis. Is niet eens helemaal geblesseerd maar wordt uit voorzorg aan de kant gehouden. Neem ‘m op z’n minst mee? Ricardo Moniz ziet dat ook allemaal en reken maar dat hij zijn spelers heeft ingeprent met wat voor een arrogantie en dedain Feyenoord de mat op zal komen. Niks bleek minder waar!

Daarnaast is Feyenoord nog niet eens 24 uur geleden geland in Slowakije. Nul voorbereiding getroffen op het veld en de omstandigheden. Gio zei voor de wedstrijd dat hij verwachtte dat zijn team wel klaar zou zijn voor een kunstgraswedstrijd. Nou, het tegendeel bleek waar. Alle ballen werden ontzettend vertraagd door het slechte en droge veld. Resultaat? Ik heb geen één pass voor of zelfs in de voeten gezien aan Rotterdamse zijde. Alles werd achter de man gespeeld. Wat weer leidt tot aannames in 2 of 3 keer en een dramatisch traag tempo. Feyenoord kwam in balbezit en Trencin was overal op het veld een stapje voor. Had op z’n minst 2 x 1,5 uur op dit veld getraind en ik ben er van overtuigd dat dit anders was gegaan.

Al het bovenstaande wijd ik volledig aan Gio en zijn staf. Dit gaat om mentale, fysieke en technische voorbereiding, alle 3 ver onder de maat. Daar zijn de spelers niet voor verantwoordelijk.

De Spelers en Tactiek

Maar, zijn we er al? Nee. Was het maar zo’n feest. Wat stond het gehele elftal, van Bijlow tot aan Vente, van begin tot het eind zonder enig besef op het veld. Vorig jaar werd een kansloos seizoen gemaskeerd door de bekerwinst. Vanaf januari gold al de stelregel ‘de beker is de enige garantie op Europees voetbal’. We speelden zo’n rukseizoen dat 5 maanden voor het einde van de competitie alleen de beker nog telde. Robin Van Persie werd zelfs 4 maanden lang opgetraind voor die ene finale.

Enfin, die finale win je, en je staat dus in Europa. Hoe je dan als speler, ongeacht je leeftijd en ervaring, er zo halfbakken in kan gaan, is mij een raadsel. Het lijkt nog zo lang geleden maar 2 jaar geleden toen we kampioen werden, stond er een team dat als het voetballend niet ging, het fysiek wel compenseerde. Op het moment dat Trencin de 1-0 maakte, en dat was al na ruim 5 minuten, stortte Feyenoord in. Dit geldt van keeper tot spits tot trainer. Alles. Iedereen. Nul beleving, geen wil om ook maar iets om te willen zetten.

Wat er ging er fout op het veld? Ik zal een paar dingen proberen te duiden die mij opvielen. Allereerst zoals eerder gezegd, de passing. Daar begint het. Zeker als je in een hoog tempo wil voetballen, wat Feyenoord normaal gesproken wel wilt. Dit kwam geen moment naar voren omdat onze spelers voetbalden alsof ze voor het eerst kunstgras voelden. Het was te sneu voor woorden. Ik heb Clasie, Amrabat en Toornstra geen één keer zien opendraaien in een aanname. Alles moest eerst worden stilgelegd en goedgelegd om vervolgens rustig open te kunnen draaien. Heel Trencin was dan al weer georganiseerd. Het zag er zo ontzettend apathisch uit.

Feyenoord had geen plan. De linies liepen ver uit elkaar en aansluiting was er van beide kanten niet. Gio gaf vooraf aan voorbereid te zijn op de omschakeling van Trencin. Haha, wat een briljante grap. Feyenoord was zonder bal in de omschakeling van de tegenstander echt heel pijnlijk om te zien. Zelfs een relatief trage buitenspeler als Sleegers rende onze verdedigers eruit, had allemaal met timing te maken. Daarnaast werd er geen één keer op lijn verdedigd. Je gaat mij niet wijsmaken dat je de omschakeling wil tegenhouden met mandekking, tegen 3 aanvallers die allemaal sneller zijn dan hun directe tegenstander. Gio had dit gewoon niet goed voor elkaar, op buitenspelval kon geen één keer worden teruggevallen en de 4 achterin (en Bijlow) wisten niet van elkaar hoe ze moesten dealen met de voorhoede van Trencin.

Na een kwartier ging Feyenoord heel even hoog spelen, Clasie en Amrabat kwamen even in de duels en wonnen sommigen zelfs. Resulteerde oa in een schotje van Berghuis. Maar toen er voorin 2 keer balverlies was geleden, kwam de onzekerheid weer terug en holden we weer gezellig achteruit. Het was om te janken. Tegen zo’n nietige tegenstander, je zo laten afbluffen. Elke keer dat Trencin even druk zette, hield je je hart vast. Moniz heeft zijn team tot in de puntjes voorbereid, Gio en zijn staf waren al bezig met de vraag of Sturm Graz de volgende tegenstander zou worden, dat is het hele verschil van vandaag.

Laat ik helder zijn, alle spelers haalden een diepe onvoldoende. Maar Van Beek spande de kroon. Was bij 3 van de 4 goals direct betrokken. Please Martin, verkoop die jongen nu het nog kan. Ligt nog een jaar vast en als je er in deze vorm nog een ton voor kan krijgen; doen. De man rechts naast hem, Bartje Nieuwkoop, was de oorzaak samen met Van Beek dat Philip Azango (Trencin’s linksbuiten) de tijd van zijn leven had. Ja, Nieuwkoop was wel aardig in het kampioensjaar toen hij soms Karsdorp verving. Maar verder altijd onder de maat en geblesseerd, weg ermee. Direct.

Jan-Arie was minder dramatisch als zijn centrale partner, maar hij blijft de zwakte houden dat als een keer iets mislukt, er een complete onzekerheid over hem heen daalt. Wat zich vervolgens in alles uit. Geen bal werd meer vooruit gespeeld, de buitenspelers werden met name in de 1e helft niet gezocht. Ik heb Van Beek in de hele 1e helft geen bal naar voren zien willen spelen, ik denk dat hij beurse enkels heeft van het steeds terugkappen en draaien, om vervolgens Bijlow aan te spelen.

Verdonk’s matige optreden kun je die jongen niet eens kwalijk nemen. Stond aardig tegen PSV maar is natuurlijk geen speler waar Feyenoord 1 jaren een goede linksback aan heeft. Al had ik van hem wel iets meer verwacht aangezien hij afgelopen jaar bij PEC een heel jaar op kunstgras speelde.

Jens Toornstra, ga ik weinig woorden aan vuil maken. Als je min-cijfers kon geven, was hij de eerste. Wat IQ-loos gedraaf over dat veld. Liep vooral ten gunste van Trencin. Was tegen PSV ook de minste en ik mag toch hopen dat hij zijn vorm van 2 jaar geleden snel terugvindt. Wat ik hoogst betwijfel.

Clasie en Amrabat speelden hun eigen wedstrijd. Clasie is net nieuw in deze selectie en moet nu daar het team dragen met de aanvoerdersband om (HAD DAAROM RVP MEEGENOMEN, GIO!). Clasie en Amrabat gingen op een gegeven moment in de 1e helft samen de bal ophalen achterin het centrum; hele middenveld weg. Alleen Toornstra die daar wat verloren liep. Dan moet je als Clasie zijnde, als goede aanvoerder, de gehele ploeg weer op zijn taken wijzen en vanuit de organisatie gaan spelen. Maar hij creëerde alleen maar meer onrust. Jordy is eerder captain in ons shirt geweest, ook in belangrijke wedstrijden. Je mag meer van hem verwachten, heeft werkelijk waar geen goede voorwaardse pass gegeven.

Amrabat is het zelfde verhaal als Nieuwkoop en Verdonk; wordt niks. Heeft nu toch best wat kansen gehad, maar zelfs fysiek legde hij het vandaag af tegen spelers met een lichaam wat leek op dat van een 14-jarige vakkenvuller bij de Jumbo. Naast techniek komt hij ook gewoon het vernuft en de mentaliteit tekort voor een topclub, zelfde als wat Bilal had.

Vente kun je van alle spelers het minst verwijten. Stond op een eiland, Berghuis kwam in de 1e helft een paar keer goed naar binnen en dan zie je aan z’n loopacties dat hij het allemaal echt wel snapt. Maar kon verder weinig goed doen. Had wel een goal mogen maken in de 2e helft, waren toch 2 opgelegde kansen die hij kreeg.

Larsson was ook dramatisch, was wel de enige van alle spelers aan onze kant die soms goed weg kon draaien. Verder geen logica in zijn spel. Liep Verdonk en Toornstra soms in de weg. Ook een gevalletje ‘geen duidelijke afspraken’.

Berghuis was meer aan de bal dan in de pot tegen PSV afgelopen weekend, toen was hij echt onzichtbaar. Deed helaas vrij weinig goed, is ook teveel gevraagd om zo’n trieste vertoning in je eentje het spel te maken en alles recht te breien. Maar duidelijk is wel dat hij zijn vorm van vorig seizoen nog niet heeft!

Boëtius viel aardig in, maar is na zijn geintjes van de afgelopen maand natuurlijk nog lang niet waar hij zijn moet en mag nu eens laten zien waarom hij zo graag terug wilde komen. Maar dit was een aardig begin, Moniz gaf na de wedstrijd ook aan dat hij blij was dat JP niet de hele wedstrijd speelde, dat zegt genoeg.

Who to blame?

Aan wie kunnen we dit nou wijten? Helder: Van Bronckhorst en zijn staf. Ja, hij had te maken met een aantal geblesseerde- en geschorste spelers. Maar sprong hij daar goed mee om? Nee. Gezakt. Heel diep gezakt voor dit examen. Gio heeft 5 prijzen in 4 jaar tijd gewonnen en dat is en blijft een moyenne waar menig ex-trainer van Feyenoord, PSV of Ajax jaloers op kan zijn. Ik denk echter wel dat Feyenoord nu teveel teert op die resultaten. Feyenoord speelt al jaren geen goed voetbal, in het kampioensjaar stond het goed en zaten er een hoop factoren mee, zoals de blessures die we toen nooit hadden en nu aan de lopende band voorbij komen. Maar voetballend is Feyenoord zo ontzettend matig.

Moet je ‘m nu ontslaan? Gezien de grootte van de beide clubs vanavond, en het krachtsverschil; ja. Maar verder… ik weet het niet, nog niet over nagedacht. Wellicht dat een ander daar iets over kan schrijven via dit forum. Je staf nu door elkaar gooien zorgt zo in het begin van het seizoen ook voor een hoop onrust en dan heb je bij voorbaat weer een tussenjaar.

Het hoogtepunt van de onkunde van Gio zag je in mijn ogen met name na rust. Je staat in de rust met 3-0 achter, iedereen is zich helemaal de vinkentering geschrokken en jij bent de enige die je ploeg en je achterban kan laten zien dat je dit niet over je heen laat komen. Wat je dan kunt doen? Wissel Sven Van Beek? Geertruida stond klaar hoor. Maak een statement. Of kies ervoor om in balbezit Jan-Arie door te laten schuiven, dat is een simpele keuze waar je je ploeg mee laat zien dat je dit als trainer niet laat gebeuren. Komische was, en dit ging echt zo, dat pas in de laatste 2 minuten, toen Gio Geertruida voor Nieuwkoop wisselde, hij Jan-Arie naar voren stuurde. Kansloze wissel en tactische omzetting. Had dat in de rust gedaan! Toon nou eens ballen in zo’n pot. Laat zien dat wij Feyenoord zijn en dit niet laten gebeuren.

Cijfers ga ik niet meer geven, mijn mening over een ieder staat hier boven beschreven.

Alles basisspelers een 3. Behalve Bijlow die ik een 5 geef, had een aantal reddingen die fraai en belangrijk waren. Van Beek, Nieuwkoop en Amrabat een -1.

Ik hoop dat mijn 3e analyse weer een euforische is…

@Robert_Schroer