Tja, ik heb de twijfelachtige eer om de analyse over deze wedstrijd te mogen schrijven. Wat moeten we hier nou nog van maken? Ik vraag me eigenlijk nog steeds af waar ik gisteren naar heb zitten kijken. En het is niet dat ik het niet verwacht had! Heel eerlijk zag je dit van verschrikkelijk ver wel aankomen. Het enige wat schokkend blijft is weer de manier waarop.

Afgelopen week zei Jaap Stam na de wedstrijd: ‘iedereen die er verstand van heeft ziet dat we goed voetballen”. De enige conclusie die ik daaruit kan trekken is dat ik dan niet zo veel verstand van voetbal heb. En met mij ook de rest van alle Feyenoord supporters, Tv en Radio analisten, en voetbalminnend Nederland. Er is namelijk niks wat ook maar enigszins lijkt op goed voetbal. En dat is hoe het zit Jaap!

Ruim verliezen in de ArenA, dat is eigenlijk niets nieuws voor Feyenoord. Maar zelden was het verschil zo groot. Met de slechte vorm van de laatste weken had ik verwacht dat Japio wat voorzichtiger zou beginnen. Wat zekerheden inbouwen. Proberen om zo lang mogelijk Ajax van ons doel weg te houden en de nul te houden. Maar het Orakel uit Zwolle besloot het anders te doen.

4 aanvallers

4 aanvallers verschenen er aan de aftrap! 4 spelers die het gewend zijn naar voren te lopen en niet naar achteren. Dan blijven er 2 middenvelders over waarvan Toornstra toch ook meer aanvallend dan verdedigend is ingesteld. En speel je met 2 backs die er om bekend staan de flank te bestrijken en over hun mannetje heen te gaan. Dan kan je toch op je klompen aanvoelen komen dat je team alles behalve compact komt te staan. Sterker nog, ik denk dat Feyenoord in geen enkele wedstrijd dit jaar het veld zo groot heeft gemaakt  als gisteren.

Dan kan je na afloop wel gaan raaskallen dat er afspraken niet nagekomen worden maar dit is iets wat iedereen al lang ziet aankomen. Met deze opstelling het veld in gaan en zeggen hou het compact is hetzelfde als een zelfmoordcommando zijn bomgordel omhangen en dan zeggen: “doe je een beetje voorzichtig met jezelf”.

Als figuranten stonden we erbij en keken we ernaar!  Hoe Feyenoord gewoon voor lul werd gezet. Ten eerste door verdedigend als los zand te opereren. En ten tweede ook nog door aanvallend, de geboden ruimte die er ook echt wel was, geen enkele keer te kunnen omzetten op ook maar één schot op de goal. Werkelijk schandalig en Feyenoord onwaardig.

Feyenoord onwaardig

Nog Feyenoord onwaardiger vind ik het dan vervolgens als je op een persconferentie gaat lopen janken over de negatieve sfeer en tendens tegenover Feyenoord. Sorry hoor Jaap maar wat is dan hetgeen waar we positief over moeten zijn en blijven?

We worden vernederd in het hol van de leeuw. En hebben het aan Ajax te danken dat de uitslag nog niet veel hoger was. Je kon zien dat zelfs die niet wisten wat er gebeurde. Zoveel ruimte, zo mak  als de duels werden aangegaan! Godverdomme ze stonden er bij te lachen alsof ze op een zomeravond tegen een G-elftal speelden. En daar leek het nog het meeste op ook! Het is maar goed ook dat je geen pingel kreeg bij 2-0, de kans had namelijk groot geweest dat Ajax dan nog veel meer gas had gaan geven!

Gisteren was niet de uitzondering

Zoals ik al zei: verliezen in de ArenA is voor Feyenoord eerder regel dan uitzondering en dat is niet eens waarom ik zo verschrikkelijk kwaad ben. Het erge is dat het een uitvloeisel is van de rest van het seizoen. 3 punten halen uit thuiswedstrijden met: Sparta, FC Utrecht, Heracles en AZ! 1 punt uit de wedstrijden met Emmen en Fortuna. Geen herkenbare spelpatronen, geen ontwikkeling in het voetbal. Geen enkele speler die zijn niveau voor meer dan 1 wedstrijd achter elkaar haalt . En ik kan nog wel ff doorgaan! Organisatorisch is het binnen de club een even grote puinzooi als op het veld. Maar met deze selectie is er meer mogelijk dan dit!

Het moge duidelijk zijn:

Jaap ik ben klaar met je!

Met rood-witte groet

Leon Heijdra

@LeonHeijdra