In de 6 plagen van Feyenoord bespreken: Bart Toorenaar, Jack van Fraeijenhove en Stijn van Pelt sommen de zes grootste plagen van de organisatie vandaag de dag op. Plaag 3: supportersbeleid gestoeld op wederzijds wantrouwen

Laatste training

Laatst werd de laatste training voor de Klassieker, niet voor de eerste keer, voor dichte deuren gehouden. Het open karakter van Feyenoord werd wederom met voeten getreden. Het besluit tekent de zeer moeizame verhoudingen tussen club en de achterban in de laatste jaren. Het huidige bestuur handelt nog steeds met dezelfde rigide strengheid die voormalig algemeen directeur Eric Gudde in 2008 introduceerde. Waar het beleid toen voortkwam uit de recente trauma’s van de club in Nancy en de hevige rellen met Ajax in 2005 en ‘06, verdienen de supporters inmiddels meer krediet. 

Joris van Benthem

Een onderbelichte factor in de moeizame verhoudingen tussen club en achterban, is de rol die huisjurist Joris van Benthem speelt. Van Benthem, ironisch genoeg op handen gedragen door zijn onnavolgbare verdedigingen bij de tuchtcommissie van de KNVB, is invloedrijk. Hij speelt een leading rol in de communicatie met de supportersvereniging over evenementen rond wedstrijden, en is hierin weinig toegeeflijk. Gezegend met een olifantengeheugen kan hij elke boete die de club heeft ontvangen door misdragingen van supporters oplepelen. Met die herinneringen in zijn achterhoofd lijkt het alsof Van Benthem supportersacties vooral ziet als potentiële kostenpost, in plaats van een kans om een unieke sfeer te creëren. 

 

Het Feyenoord gevoel

Nu kan iedereen zijn twijfels hebben of een sfeervolle laatste training spelers beter laat voetballen tegen Ajax, maar dit soort momenten bepalen voor veel supporters mede het Feyenoord-gevoel. Waarom zou je een eerste training van het seizoen doelbewust op een maandagmiddag plannen, wat het schier onmogelijk maakt voor een werkende vader om deze met zijn kind te bezoeken? Waarom acteert de club zo krampachtig rondom tradities die op zich weinig kwaadwilligs om het lijf hebben? Is de huidige generatie bestuurders bij Feyenoord bereid om de handreiking te doen naar supporters? Gerechtvaardigde vragen die beantwoord moeten worden om een gezondere relatie te bewerkstelligen en de patstelling te doorbreken.

Kijk eens naar hoe bijvoorbeeld een Willem II met zijn fans omgaat; een oogje dichtknijpend als er bij een training voor de derby met NAC vuurwerk wordt afgestoken, de club is in gesprek met de fanatieke King Side om sfeeracties te gidsen in plaats van te verbieden. Daar kan Feyenoord wat van leren. De club moet begrijpen dat je het clubgevoel kan aanzwengelen door af en toe tolerant te zijn voor zaken die niet precies binnen de letter van de wet passen, maar die wel de sfeer tussen club en supporters kunnen verzachten. Wil je de spiraal van wederzijds wantrouwen doorbreken, is dat besef cruciaal.

Lees ook terug:

Plaag 1 :technisch toevalbeleid

Plaag 2: een uitgeblust commercieel beleid