Voor Dave was de keuze tussen rood/wit of “groen/geel maar het wint niet veel” niet zo moeilijk want ook hij ging als ukkie aan de hand van zijn vader mee naar de Kuip. Veel leesplezier met deze Twaalf Spreekt!


Ik ben Dave, 25 jaar en ik woon in Valkenswaard. Oorspronkelijk kom ik uit Delft (Den Haag – Rotterdam, maar dan op de… juist!) dus toen ik vroeger met alle klasgenootjes, vriendjes en kennissen thuis om me heen de keuze had tussen rood en wit, of ‘groen en geel, maar het wint niet veel’, was de keuze snel gemaakt. Jarenlang een seizoenkaart voor Z gehad, de afgelopen jaren op T, maar tot mijn spijt niet kunnen verlengen dit seizoen.
Op Twitter en fora te volgen onder de naam @Bosifyable, je staat natuurlijk vrij om te volgen, maar verwacht er niet veel van. Vooral een actieve lezer, en anders is het vaak één grote klaagzang.Dave selfie

Hoe ben je ooit in aanraking gekomen met Feyenoord?

Hét cliché voor vrijwel elke Feyenoord supporter denk ik, aan de hand van vaders De Kuip binnen stappen als ukkie. Financieel zat het allemaal wat tegen bij ons thuis, dus wedstrijden bezochten we niet, maar een Open Dag was al magisch genoeg. Met de lokale voetbalvereniging ben ik na een kampioenschap(je) wel verschillende keren naar De Kuip gegaan om wedstrijden te bekijken. Ge-wel-dig!

Wat is voor jou het ultieme Feyenoord-gevoel?

Saamhorigheid in De Kuip, de steun bij (al dan niet) belangrijke wedstrijden, de acties die voor en door supporters worden georganiseerd; er is zoveel op te noemen. Toen er in 2011 bij ons op het forum bekend werd dat een forumlid ernstig ziek was, werd er zo bizar snel van alles geregeld. Nog steeds vind ik het onbegrijpelijk, maar natuurlijk ontzettend mooi dat mensen hun steentje bijdroegen. Financieel gezien, of omdat ze hun eigen planning helemaal omgooiden om maar iets te kunnen betekenen voor hem. Spandoeken werden gemaakt, shirtjes en sjaaltjes opgestuurd en op de dag dat hij dan in De Kuip zit met zijn gezin, Feyenoord-PSV 4-12-2011, en de sjaaltjes gaan dan omhoog in de 12e minuut. Prachtig.

Hoe ziet bij jou een wedstrijddag eruit als je een wedstrijd bezoekt?

Aangezien ik een redelijk eind van De Kuip woon, moet ik ook vroeg m’n nest uit. Vaak niet zo’n probleem natuurlijk, maar bij een wedstrijd die om half één begint is het vaak wel wat stressen. Ik ben graag een uur of drie voor aanvang op Varkenoord, half één wedstrijden wat minder vroeg, maar met de reis erbij is het al druk zat. Lekker biertje op Varkenoord met de gasten en een half uur voor de wedstrijd begint richting het stadion. Specifieke rituelen heb ik niet echt, geen speciaal shirt of een geluksboxershort, doe maar gewoon normaal.

Wat heeft Feyenoord voor impact/invloed op je dagelijks leven?

Dagelijkse kost is drie verschillende fora afgaan, Twitter constant bijlezen en op Facebook komt er ook nog het één en ander voorbij. Ik wil graag alles als één van de eersten weten, zodat ik goed op de hoogte ben van wat er in of rond de club gebeurt. Soms wordt de baas er ook wel een beetje simpel van natuurlijk, bijvoorbeeld zo’n dag waarop de Trojka de beslissing bekend maakt voor (ver)nieuwbouw dan ben ik alleen maar bezig met Feyenoord. Die auto’s kunnen wel ff wachten. De laatste dag van een transferperiode ook, ik stuiter door het bedrijf heen om te zien wie er nu weer verkocht is en wie er gekocht wordt. Dan valt dit voor Feyenoord wel mee de laatste jaren, maar toch. Sowieso, het is allemaal een beetje in mijn eigen wereldje, want collega’s zijn niet voor Feyenoord, vrienden zijn niet voor Feyenoord, dus ik vermaak mezelf wel met Feyenoord. Thuis staat Olli prominent in de woonkamer, hangt er een canvas van De Kuip en ook een ingelijste poster van een van de lichtmasten. In de slaapkamer hangt de collectie Feyenoord shirts mooi op een rij dus al het bezoek wat hier komt krijgt er in ieder geval genoeg van mee.

Hoe zie jij de (nabije) toekomst van onze club?

Positief. Men heeft het vaak over de slapende reus, en ik denk dat onze tijd langzaam eraan komt. Ten opzichte van een andere, niet nader te noemen club, mis je momenteel het geld uit de CL waardoor je meer ruimte hebt om meer mogelijkheden te creëren binnen de club. Maar gezien onze huidige financiële middelen gaat het ontzettend goed in mijn ogen. Ja, er staat nog een aantal schuldeisers voor de deur, maar Feyenoord wordt meer en meer baas in eigen huis, spelers gaan niet meer weg voor jodenfooi, en met een vernieuwd stadion op komst kan het mijns inziens alleen maar beter gaan met Feyenoord. Binnen 5-10 jaar hoop ik dat Feyenoord weer het grote Europese merk is wat het ooit was. Niet om Feyenoord in dezelfde klasse te plaatsen als een Barcelona, Bayern München of Manchester United, maar wel dat de gevestigde orde weet dat er een tegenstander op bezoek komt (of zij natuurlijk bij ons) waar je rekenening mee moet houden.

Als je iets mocht veranderen bij Feyenoord, wat zou dat zijn?

Ik vind het lastig om hier te roepen dat bestuurders moeten vertrekken of de functies anders ingedeeld moeten worden, wat dat betreft sta ik niet dicht genoeg bij de club. Desondanks zijn verschillende uitlatingen en acties op zijn zachtst gezegd ‘niet handig’, dus als ik dan iets zou mogen veranderen, zou ik eerder proberen de huidige mensen meer Feyenoorder te maken. Meer betrokken bij de supporters, dat zij bij Feyenoord technisch gezien op hetzelfde niveau zitten als wij. En fatsoenlijk bier schenken natuurlijk. Dat Sonja Bakker bier wat ze nu schenken is natuurlijk beschamend.

Door Ronald Bon is aan jou de virtuele pen doorgegeven en hij heeft de volgende vraag voor je: Dave jij woont vrij ver van Rotterdam, hoe denk jij in de toekomst, als jij je meer gaat settelen, dat jij het kan combineren om nog elke thuiswedstrijd naar de Kuip te gaan?

Gevoelig onderwerp, nu ik dit seizoen mijn seizoenkaart niet heb verlengd. Nadat ik begin dit seizoen een huis heb gekocht, met alle bijkomende kosten, had ik simpelweg geen geld om een kaart te kopen. Ook dit seizoen miste ik al geregeld wedstrijden omdat de poen op was. Een ‘simpel’ wedstrijdje tegen RKC (wat het wonderbaarlijk genoeg eigenlijk nooit is) kost me al snel 50 euro. Als dat betekent dat ik dan de rest van de week niet kan vreten, kijk ik thuis de wedstrijd wel. Van verschillende kanten wel aanbiedingen gekregen dat mensen het voor wilden schieten en ik het in termijnen kon terugbetalen, maar daar houd ik niet van. Doodzonde vind ik het, maar op het moment is het niet anders. Wellicht een halve SCC in de winterstop, wie weet…!
Maar om nog enigszins antwoord te geven op de vraag; wanneer ik zou gaan samenwonen, met eventueel een uk erbij, hoop ik toch mijn wedstrijddagen zo in te plannen dat ik de wedstrijden kan bezoeken. Hoe de situatie dan is, of zij van voetbal houdt, of zij het ermee eens is dat ik elke twee weken een hele dag weg ben, geen flauw idee. Wellicht is dat een van de redenen dat ik nu alleen zit, dat de selectieprocedure te streng is…? ;)