Onze WZF blogger Rinus heeft op zijn eigen WordPress site rinusdenktna.wordpress.com het volgende verhaal geschreven. Wij vonden dit zo goed geschreven en zijn het zo eens met dit verhaal dat wij het ook onder de aandacht willen brengen.


 

Gert-Jan Verbeek is in mijn beleving de eerste geweest. Ronald Koeman bevestigde het en ook Rutten constateerde het na het een tijd ervaren te hebben. De grote profclub Feyenoord lijkt van binnenuit meer op een amateurclub dan je mag verwachten van onze Stadionclub. Waar Verbeek destijds wat verbitterd leek is er nu een lijn die een kern van waarheid moet bevatten. Zoals het bij een goede liefde hoort ben ik vaak blind voor dit soort dingen. Hoezo amateurs? Zo groot, dat moet professioneel zijn. Met de meningen van steeds meer mensen in mijn achterhoofd. zorgde een rondleiding voor de wake-up call. Feyenoord is niet professioneel, wij zijn amateurs met een complex. Een ongepast minderwaardigheidscomplex naar onze rivaal die doet denken aan Calimero. Calimero op amateurbasis. Ik neem je mee in mijn ervaringen

Uitnodiging
Op 24 april ontvang ik een mail van Feyenoord. Waar ik vaak een email krijg om de laatste kaarten voor de komende thuiswedstrijd aan te schaffen omdat ik een stadionbezoek echt heel bijzonder zou vinden (Feyenoord, ik heb al 15 jaar een seizoenskaart) valt mijn oog op het onderwerp. ” Boek nu het unieke Europacup Arrangement”.  Met een mooie foto van Rinus Israel die trots de Cup laat zien is mijn interesse gewekt.

Feyenoord moet het nou eenmaal van het verleden hebben en deze foto is raak. Ik ga lezen en word enthousiast.

Beste Rinus,

Op 6 mei 1970 was Feyenoord de eerste Nederlandse voetbalclub die de Europacup 1 won. Tegen het einde van de tweede verlenging maakte Ove Kindvall de verlossende 2-1 tegen het Schotse Celtic Glasgow en was Feyenoord kampioen van Europa. Een memorabel moment waar we tijdens het unieke Europacup Arrangement, dat plaatsvindt in de voorjaarsvakantie, graag bij stil staan. Ove Kindvall komt speciaal voor dit arrangement van Zweden naar Rotterdam!

Nadat de cup in mei 1970 in Rotterdam was gearriveerd, stonden zeker 100.000 fans op de Coolsingel om de spelers toe te juichen en met de ‘cup op de kiek’ te gaan. Kunstenaar John Blaak heeft de afgelopen maanden vele honderden van deze originele polaroidfoto’s verzameld. De verzamelde foto’s worden tentoongesteld in het Olympiagebouw en maken onderdeel uit van de rondleiding die volledig in het teken staat van de Europacup 1. 

Het Europacup Arrangement houdt het volgende in:

  • Een unieke rondleiding van een uur waarin de Europacup 1 uit 1970 volledig centraal staat; 
  • Een bezoek aan het Feyenoord Museum, waar de Celtic Bear tentoongesteld is;
  • Je kunt weer ‘met de cup op de kiek’ die voor de gelegenheid uit de museumvitrine is gehaald;
  • Je bezoekt de fototentoonstelling van John Blaak;
  • Je gaat heerlijk lunchen in de monumentale Van Zandvlietzaal;

Er wacht je een hele bijzondere ontmoeting met één van de oud Feyenoord spelers uit de selectie van weleer: op 5 mei is dat Joop van Daele en op 7, 8 en 9 mei is dat Ove Kindvall.

Een goede uitnodiging. Professioneel en goed geregeld. Met de Cup op de kiek! 40 jaar nadat mijn vader dat heeft gedaan mag ik nu zelf! Samen met een vriend reizen we vol enthousiasme af. Onze vaders hebben ons goed opgevoed, we weten er wat van maar kunnen niet wachten om alles te horen. Vrijdag 8 mei, we hebben er zin in.

Ontvangst en lunch

8 mei, toegegeven, deze kwam het beste uit maar met de UEFA-cup winst in ons hoofd past deze datum mooi bij deze dag. We melden ons braaf met uitgeprinte e-tickets in het Maasgebouw en we worden naar boven verwezen. Een blonde dame ontvangt ons, geeft aan dat we even moeten wachten. Ze haalt ons zo op. 10 minuten later zijn er wat mensen verzameld en lopen we achter haar aan naar de andere zijde. In de van Zandvlietzaal staat een prima lunch klaar. Kindvall is helaas niet in staat om naar Nederland af te reizen en Joop van Daele vervangt hem. Helaas heeft Joop amper (of zelfs niet) gespeeld in het Europacupjaar en de avonturen en verhalen gaan meer over Joop, de wereldbeker en zijn brilletje dan de Europacupwinst. De eerste tekenen van een falende organisatie tekenen zich af. Niemand kan er wat aan doen dat Ove Kindvall niet kan. Joop vervangt hem prima en vertelt mooi maar over de Europacup gaat het amper. 12:30 – 14:00 lunchen wordt van 13:00 tot 14:45. Peter Houtman die de boel aan elkaar praat maakt luchtig een opmerking over de tijd maar zo een 40-45 minuten later beginnen voor een rondleiding van een uur is te veel van het goede. Het getuigt van weinig gedegen organisatie. Toegegeven –> het eten was goed en de Feyenoord-placemats mochten mee naar huis!

Rondleiding

Met een groep van ca 20 mensen beginnen we aan de rondleiding die, zoals beloofd, geheel in het teken van de Europacup-winst moet gaan. 2 Rotterdammers die het goed bedoelen en lekker plat lullen beginnen. Geen welkom of openingswoord maar ze beginnen gewoon Ze wijzen achteloos op een aantal polaroid-foto’s die verstopt aan een muurtje hangen. De helft van de groep kijkt niet omdat ze het niet gehoord hebben. De uitnodiging teruglezend was dit de fototentoonstelling van John Blaak maar goed, we gaan verder. Wat er volgt is een standaard-rondleiding. Een rondleiding met fouten, persoonlijke meningen, weinig interessante verhalen, calimero-gedrag, missende informatie en vooral geen aandacht voor de Europacup. Een opsomming van opvallende dingen:

Calimero-gedrag

Vanaf de start lijkt de aandacht vooral te liggen op ” hunnie”.  Het standbeeld van Moulijn krijgt geen ode over Coentje maar er wordt alleen gemeld dat het beeld binnen staat omdat ” hunnie” het beeld bekladden. Asociaal volk. Geen interlands meer in de Kuip want de KNVB trekt ” hunnie” voor. Gelukkig is de schaal naar Eindhoven en niet naar ” hunnie”. Bekerfinales in de Kuip? Die van vorig jaar vond hij het mooist, want “hunnie” verloren etc etc etc. Terechte opmerking van mijn kameraad –> “In Amsterdam hoor je bij een rondleiding het woord Feyenoord waarschijnlijk niet 1x vallen”

Fouten feiten en persoonlijke meningen

Bij een professionele club verwacht ik een professionele rondleiding met in ieder geval feitenkennis. De beste man kon lullen als Brugman maar kloppen deed het niet. In de Legioenzaal verwijst hij trots naar het spandoek met de stier die een lamp achtervolgt. Die hing voor het eerst in de Kuip na de 10-0 in Eindhoven verkondigt hij. Mijn maat en ik kijken elkaar aan, dat spandoek is toch veel ouder? Nadat hij vertelt dat we die lampjes met 3-2 van hun titelaspiraties beroven weten we het zeker. Het klopt niet. We wonnen met 3-1. Van het spandoek wordt na 2 minuten Google al in 2006 gesproken. Daarna gaat de man de fout in over Kuijt. Helaas geen aantekeningen gemaakt dus deze fout is de man vergeven want ik ben hem vergeten. We vervolgen onze weg langs het veld, nadat hij een opmerking maakt dat op vak S echt mensen zitten die niet goed zijn lopen we door. Vol verbazing kijken we elkaar aan. De verbazing wordt alleen maar groter als hij voor de vierde keer ons stadion afkraakt. We moeten echt een nieuwe Kuip, de man is nogal stellig en verkondigt vaker zijn mening dan een historisch feit. Hij strooit met wat niet te checken feiten (er dineren maar 100 man bij een wedstrijd van Feyenoord en 2500 bij Heerenveen?) maar echt serieus nemen we hem niet meer. Na de perskamer komen we in de ontvangstruimte voor de pers. Alle trainers hangen hier met een portretfoto op volgorde van dienstverband. Geen eerbetoon aan Happel maar alleen zijn irritatie over Bengtsson en hoe hij blij hij was dat Verbeek hem opvolgde wordt geventileerd. Dat Verbeek voor Bengtsson trainer was is de man ontgaan. Voor de goede orde: de fotos hangen zoals gezegd op volgorde van dienstverband en Verbeek hangt hier voor Bengston. Ik ben afgehaakt. De misplaatste anekdotes dat hij erbij altijd zat, ook met 6000 man is de druppel. Het lijkt meer luisteren naar een supporter dan een rondleiding. Ik haak af.
De rondleiding wordt overigens door 2 man gedaan die los van elkaar een compleet ander verhaal vertellen. Dit maakt het een niet te volgen rondleiding en we maken zelf maar wat foto’s.

Achteraf was de lunch nog het beste. Het smaakte goed en er is tenminste iets over de roemruchte Europacup gezegd. In de rondleiding hoor ik meer over de Europacup-finales in de Kuip dan de onze uit 1970. Geen Reijkjavik, AC Milan, Vorwarts Berlin of Legia Warschau. Geen 12-2, kopbal van Hanegem tegen Milan of sneeuw in Berlijn. Er wordt met geen woord gerept over het toernooi. Na de perskamer en de zoveelste flauwe grap en zeikverwijzing richting Noord-Nederland zijn we aangekomen in het Maasgebouw.

Op de kiek met de Cup

We lopen door naar de 2e ring en bij de entree van dubbel KK staat de Cup. Niet opgepoetst voor deze bijzondere gelegenheid terwijl het zilverwerk bijna jeuk krijgt van de uitslag. Er staat een camera op een statief en je mag op de foto. Een ongeïnteresseerde vrouw drukt zonder fatsoenlijk te kijken op een knopje. De man naast haar deelt nummers uit maar die is na 3 mensen al de tel kwijt. Hoe we aan die foto komen? Geen idee, niemand die het weet. Iets met dat nummer en er volgt een mail. Ruim 2 weken later heb ik nog steeds niets. Het voordeel van deze ongeorganiseerde bende is dat we zelf ook foto’s maken. Die hebben we tenminste gelijk.

EC

Museum

Ah, tuurlijk! Het museum, de Celtic-bear is er en nu volgt ongetwijfeld een hoogtepunt. Oude beelden, samenvatting van de finale, alles erop en eraan. Vol verwachting lopen we naar binnen en komen bedrogen uit. De man brabbelt zijn standaard verhaal over de oprichting van de club maar na de naamswijziging van Celeritas is hij klaar. Wij lopen zelf wat rond en zien plots dat de leiding al weg is. Verdwaasd kijken we wat rond. Afgelopen? Blijkbaar. We vragen het bij de balie en het einde was inderdaad daar.

De foto maakt een hoop goed en ervaar ik als een absoluut hoogtepunt maar hoe meer ik terugdenk aan de invulling die Feyenoord heeft gegeven aan deze (commerciële) clubliefde aanwakkerende, bijzondere mogelijkheid kan ik niet anders constateren dat het amateurisme diep in de club zit. Amateurisme in de organisatie, amateurisme met het commercieel gebruik maken van de roemrijke historie (opzet +1, uitvoering -10) en amateurisme in het creëren van een ervaring waardoor je mensen bindt.Met een professionele rondleiding win je geen schalen maar de steeds harder wordende klanken dat Feyenoord in alle lagen moet professionaliseren voor dat wij weer successen kunnen boeken hebben voor mij het geluidsniveau van fluisteren ingeruild voor die van een harde schreeuw om hulp.