Gisteravond stuurde ik een plagerige tweet jouw kant op, eigenlijk was t een retweet van wanordelijkheden in een stadion in Engeland. met de tekst gelukkig hebben ze in Engeland een voetbalwet.Verwijzend naar je Column in het AD en bedoelt om even je aandacht trekken en eerlijk is eerlijk, dat is gelukt!


 

Beste Thijs laten we beginnen met waar we het over eens zijn: Tuig dat zich niet weet te gedragen moet keihard worden aangepakt! En de clubs en het OM  moeten daar meer middelen voor krijgen om dat te bewerkstelligen. Is daar een voetbalwet voor nodig prima! Niks doen is geen optie inderdaad.

Maar geld dit alleen voor voetbalsupporters of is dit gewoon een algemeen maatschappelijk probleem? Ik durf best een gek die varkens ophangt in een boom om te protesteren tegen een AZC  of om die reden beslist om de ramen van het plaatselijke gemeentehuis er uit te gooien gelijkstellen met mensen die een pop ophangen in de ArenA. Het probleem is dus niet alleen voetbalgerelateerd

Verschil is wel dat er in de media nogal verschillend wordt omgegaan met beide verwerpelijke feiten. Is er over de varkenskoppen een dagje “ophef” kan je de dagen na een voetbalincident geen actualiteiten programma opzetten of het gaat er wel over. Er wordt een sfeer gecreëerd dat het een enorm risico is om naar een voetbalstadion te gaan en dat je je kogelvrije vest aan moet trekken voordat je het vak oploopt. Aangezien je zelf ook regelmatig in een stadion komt kan je neem ik aan beamen dat dat complete onzin is! En nee ik geef niet de media de schuld van mensen die zich misdragen. Niet wegkijken maar aanpakken dus!

Nog steeds denk ik dat we het tot hier redelijk eens zijn!…

Over wie deze mensen aan moeten pakken verschillen we wel van mening! Jij pleit in je column voor het harder optreden van de clubs zelf.Al ben ik met je eens dat er soms meer kan en moet gebeuren IN de stadions denk ik dat het in permanente staat van oorlog keren van clubs met hun harde kern uiteindelijk  averechts werkt.

Ik zie daarom veel liever dat de KNVB hierin zijn verantwoordelijkheid neemt. Hoe kun je na ADO-Ajax de verantwoording voor wel of niet van het veld lopen nou overlaten aan een 19 jarig ventje? Daar had iemand van de KNVB moeten zitten die zei : jongens dit kan zo niet langer! We gaan eraf. Waarom heeft de KNVB nu nog niet besloten dat dat vak 410 vandaag maar lekker een wedstrijdje leeg moet blijven! En dan niet dat die zelfde supporters ergens anders plaats kunnen nemen.

Al jarenlang is het juist de bond die sancties aan clubs kan opleggen die echt afschrikwekkend kunnen werken en steeds weer komt het met straffen die zo belachelijk laag zijn dat het nog net niet op je lachspieren werkt!

Hoe kan het dat er een bekerfinale stilgelegd moet worden omdat malloten hun eigen keeper bekogelen met vuurwerk en als “straf” alleen een bekerpotje tegen een amateur niet bij mogen wonen? Beelden die heel Europa door zijn gegaan en waar je als Nederlands voetbal zijn compleet voor lul staat! En dan eigenlijk niet-officiële amper worden gestraft? (Behalve door 11 man in een PEC shirt)

De KNVB moet veel meer de lijn van de UEFA hier toepassen. Als er duidelijk sprake ja van wangedrag keihard aanpakken! Dit kan en mag je niet aan alleen de clubs overlaten. De KNVB kan dit soort maatregelen nu ook al nemen zonder voetbalwet! Een terechte vraag zou dus in mijn ogen eerder zijn waarom steekt de bond al zolang zijn kop in het zand? Alleen wijzen naar een voetbalwet is te weinig er moet nu wat gebeuren!

Bovendien werkt die voetbalwet alleen voor individuele gevallen en dus niet voor een vak met mensen die met een sjaal voor hun mond onacceptabelle liedjes zingen. Straffen vanuit de KNVB heeft dus zeker in het geval van spreekkoren veel meer nut!

En laten we alsjeblieft niet doen alsof het probleem alleen met een voetbalwet is opgelosten en dat in het buitenland all es beter gaat. Zo zijn er in Engeland veel meer gevallen van geweld tussen supporters zoals onlangs bij Mancheser city-Everton nog vrij heftige ongeregeldheden geweest, liep het in November bij Schalke-Bayern behoorlijk uit de klauw en is er is er in Zweden (waar ze volgens jou alleen Pippi Langkous liedjes zingen ) vorig jaar een supporter van Djungardens is doodgeslagen.

Al met al zien we hetzelfde probleem, alleen denk ik totaal anders over de oplossing!

Met vriendelijke groet @Leonheijdra