Toen wij vorig jaar rond deze tijd hoorden dat onze huisanalist Cor aan zijn laatste seizoen bezig was, wisten wij dat het geen gemakkelijke opgave zou worden om dit gemis op te vullen, en een ander voor de analyses van WZF te gaan vinden. Ook omdat de analyses een onderdeel van onze site zijn die altijd voor een hoop reacties en lezers zorgen.

Heel lang hebben wij echter niet hoeven nadenken over wie wij wilden vragen als opvolger van onze Cor. We hadden immers al vaker van deze analist gebruik gemaakt als Cor was verhinderd. Bij deze willen wij jullie dan ook voorstellen aan onze nieuwe vaste analist: Robert Schroer

Robert vertel, wie ben je en waar kom je vandaan?

– Robert Schroer, 28 jaar en sinds kort woonachtig in Groningen-stad. Dagelijks werk bestaat uit een communicatie-functie bij een zorgverzekeraar. Ik ben geboren en getogen in de Randstad, heb in Leiden en Alphen aan den Rijn gewoond. Mijn vriendin komt uit Groningen en zodoende woon ik hier sinds een paar maanden.

Dit betekent niet dat ik niet meer in de Kuip kom, ik ga komend seizoen genoeg wedstrijden bezoeken! En als Feyenoord hier in de regio komt dan ben ik uiteraard van de partij, ben daarom dus erg blij dat Emmen is gepromoveerd. Mijn vriendin heeft eerder vanuit Groningen een seizoenskaart in de Kuip gehad en reisde dat hele eind elke 2 weken heen en weer, dat gaat voor mij dus ook gelden. Je moet er wat voor over hebben 😉

Robert hoe ben je besmet geraakt met het Feyenoord virus en hoe lang volg je de club al?

– Ik ben van huis uit, vooral door mijn vader, opgevoed met voetbal. Ik volgde alles en ging voetballen bij de lokale amateurvereniging. Mijn vader was geen Feyenoordsupporter maar meer algemeen voetbalfan. Vriendjes op de basisschool waren voornamelijk Feyenoordfan, zodoende rolde ik erin. Ik heb tijdens mijn middelbare schooltijd en een deel van mijn studie in Rotterdam gezeten, dáár is de liefde echt ontstaan. Laat ik dus zeggen dat ik vanaf mijn 11e/12e écht supporter werd. De tijd waarin Feyenoord de UEFA-cup won. Dit resulteerde in clubcards en met mijn vader naar De Kuip, tot later met een seizoenkaart op eigen houtje met vrienden naar de wedstrijden gaan.

Wat verwacht je van het komende seizoen?

– Eerlijk gezegd een beetje een grijs seizoen. Ik verwacht wel een iets stabieler jaar dan afgelopen seizoen, waarvan ik denk dat de Champions League heel veel invloed had. Als ik de huidige selecties bekijk denk ik dat de 3e plek voor ons het maximaal haalbare is. PSV heeft de selectie van afgelopen seizoen nog aardig intact kunnen houden en bij Ajax zijn er enkele versterkingen waardoor ik ze íets hoger inschat (hoe vervelend dat ook is). Verschil kan wel worden gemaakt met als onze vrienden uit Eindhoven en Amsterdam Europees gaan voetballen en wij niet. Maar op basis van de huidige selecties voorspel ik dat we 3e worden.

Wat vind je van de inkomende en uitgaande transfers van deze zomer en verwacht je nog wisselingen in de selectie?

– Ayoub is een logische keuze, zeker omdat hij transfervrij was en er wordt verwacht dat Vilhena nog weggaat. Kun je geen buil aan vallen, want transfervrij. Clasie als opvolger van El Ahmadi vind ik een logische keuze. Ook ik vind dat Van Geel erg vaak in zijn eigen vertrouwde netwerkje scout, maar Clasie wordt gehuurd en lijkt me een betrouwbare vervanger. Sinisterra vind ik een leuke aankoop, niet alleen vanwege zijn geniale achternaam, maar ook omdat we weer eens een verrassing in de selectie hebben die niemand zag aankomen. Een beetje zoals met Jørgensen.

Ik hoop nog wel dat er een centrale verdediger en/of rechtsback wordt gehaald. Ligt er ook een beetje aan wat er met Sven Van Beek gebeurt. Maar als hij niet gaat verlengen zou ik zeggen; verkopen. Ik vind dat St. Juste centraal moet spelen, dus hoop dat een Janmaat (of andere rechtsback) wordt gehaald. Ik heb weinig vertrouwen in Nieuwkoop, we komen al om in de blessuregevoelige verdedigers.

Wat vind je de zwakste plek van het huidige Feyenoord?

– Zonder twijfel; de verdediging. Botteghin en Jan-Arie waren in het kampioensjaar heel stabiel maar afgelopen seizoen bleek dit tegen te vallen, kwam natuurlijk mede door blessures. Maar ik verwacht niet dat, als zij het centrum zouden gaan vormen, zij hetzelfde niveau halen als 2 seizoenen geleden. St. Juste ben ik érg fan van en ik hoop dat hij centraal komt te staan, is met zijn loopvermogen erg belangrijk als je ‘hoog’ wilt spelen en kan bijsluiten bij het middenveld. Dat laatste is dan met name voor Clasie erg belangrijk, krijgt hij meer ruimte.

Linksback ligt Haps er voorlopig weer uit, Malacia is volgens Gio momenteel niet in vorm en hoe goed Verdonk nu is dat moeten we nog zien. Op rechtsback is het al helemaal magertjes. De achterste linie is dus in alle opzichten de achilleshiel. En ik vrees dat één aankoop niet voldoende is.

Heb je nog een gouden tip voor Martin Van Geel voor een speler?

– Ik ga er van uit dat Jørgensen nog vertrekt. Niet omdat hij zo’n goed WK speelde, maar heeft voor dat toernooi helder aangegeven weg te willen na het WK. Als hij vertrekt, zou ik als ik Van Geel was Fran Sol halen van Willem II. Vente ontwikkelt zich goed en het zou zonde zijn als hij weer een jaar voornamelijk op de bank zit. Ik denk dat Sol geen spits is die per sé alles wil spelen, dus die 2 kunnen elkaar dan mooi afwisselen. Win-win situatie. Een spits als Vincent Janssen is ook aardig, maar die neemt denk ik geen genoegen met 4 keer achter elkaar op de bank zitten (dat ging zelfs met Kramer al fout). Haal dus die Sol op, en je kunt voorin een beetje afwisselen. En Robin Van Persie hebben we ook nog achter de hand voor die plek.

Wie verwacht je dat het doel gaat verdedigen dit seizoen?

– Op het moment dat ik deze vragen beantwoord is net bekend geworden dat Jones vertrekt. Ik ben daar blij mee. Omdat Bijlow nu zeer waarschijnlijk eerste keeper wordt, aangezien Vermeer nog geblesseerd is. Jones was met name in de eerste seizoenshelft van het kampioensjaar erg belangrijk, denk bijvoorbeeld aan PSV-uit. Vorig seizoen zakte hij qua niveau mee met de rest van het team, en een keeper moet toch stabiel blijven. Ook als het team niet lekker loopt. Jones is een mooi afscheid gegund en dat ze hem transfervrij laten vertrekken, dat siert Feyenoord. Nu tijd voor Bijlow! Ik hoop dat Vermeer verkocht wordt (ook al ben ik een groot fan van hem), dan kan Bijlow 1e keeper worden en dan zal Van Geel nog een ervaren doelman moeten halen als 2e keeper, een beetje zoals Hansson die we een paar seizoenen geleden hadden.

Hoe gaan jouw analyses er uit zien?

– Zoals in de intro al beschreven staat, ik heb in het verleden zo nu en dan de honneurs van Cor waargenomen. Daarnaast heb ik ook om de paar weken een gastcolumnpje getikt. De vaste WZF-volgers hebben mijn gezicht dus vast wel eens voorbij zien komen en weten een beetje hoe ik schrijf. Ik probeer zo goed en zo kwaad als het gaat niet door een rood-witte bril te staren en objectief te kijken naar ons Feyenoord. Ik vermijd niet man en paard te noemen en ben soms aardig kritisch.

Ik vind het leuk dat WZF mij heeft gevraagd, het is een grote eer om Cor op te mogen volgen, ik las zijn verslagen altijd met veel plezier.

Dus Cor, bedankt voor je analyses van de afgelopen tijd! Ik zal proberen je schoenen zo goed mogelijk te vullen, en WZF bedankt voor de mogelijkheid! En aan de supporters vraag ik vooral van harte te reageren op mijn teksten. Een beetje discussie is nooit verkeerd.

Ik wens iedereen een prachtseizoen en laten we hopen dat mijn voorspelling voor plek 3 niet uitkomt, maar dat 2 plekjes hoger ligt.