Wervelend Feyenoord walst compleet over Sparta heen

Ik zag een berichtje binnenkomen rond half twaalf op de app van: Nicolai Jørgensen niet erbij, Dylan Vente en Jens Toornstra in de basis en mijn eerste gedachte was, oh jee dit Feyenoord en op kunstgras, nou dat kan wel weer eens kutter dan kut worden.

Gelukkig werd mijn negativisme door Feyenoord geheel omgezet in positivisme. Want Sparta mag dan wel slecht zijn, je moet dan wel zelf de kansen creëren en benutten. En dat deden ze met verve.
Het ging gewoon van een leien dakje. Na vijftien minuten stond het al 0-3 door goals van Tonny Vilhena, Dylan Vente en Jeremiah St. Juste. De ene aanval was nog mooier dan de andere. U zult denken Vente? Ja, die kreeg bij de absentie door treurige familieomstandigheden van Jørgensen de voorkeur boven Kramer.
Toen Tonny Vilhena binnen het half uur ook nog de 0-4 op het scorebord zette, ging ik nog niet relaxed achterover hangen, want we hebben Heracles uit nog in ons achterhoofd dat werd alsnog billenknijpen na een 0-3 ruststand.

Direct na rust breidde Feyenoord de score nog verder uit. Een hoekschop van Berghuis werd van dichtbij binnengekopt door Renato Tapia. De Stadionclub nam wat gas terug en dat leverde een aantal mogelijkheden op voor Sparta, maar Brad Jones bleek niet te passeren.

Na dit ging ik wel relaxed achterover hangen. Eindelijk eens na een comfortabele voorsprong wel gewoon de wedstrijd goed uitgespeeld.
Onze topscoorder Steven zorgde twintig minuten voor tijd dat hij ook in de boeken terecht kwam want uit een perfecte voorzet van Dylan Vente, kon Steven Berghuis van dichtbij de bal binnen tikken en maakte hij er zodoende 0-6 van.

En let op mensen, onze vriend Bilal Basacikoglu maakte zelfs de 0-7 twee minuten voor tijd en liet aan het Sparta publiek duidelijk merken dat ze hun klep moesten dicht houden door met het vingertje naar de mond te gaan. En dat mag als je zo loyaal bent naar je team door wekelijks op de bank te zitten en als je dan je kans krijgt iedere keer het bewijs te leveren aan de trainer dat die trainer eigenlijk niet om je heen kan. Maar jij mag dat dus niet Bilal

Zoveel doelkansen en zoveel goals, één van de beste wedstrijden van het seizoen en dan ook nog op kunstgras.

De vraag blijft dan, waren de basisplaatsen van Jens Toornstra en Jean Paul Boëtius een tactische ingreep van Gio of werd die noodgedwongen gemaakt door het ontbreken van Nicolai en daardoor de basisplaats voor Dylan Vente? Oftewel houdt het één met het ander verband met elkaar? Hadden Jens en Jean Paul ook gespeeld als Nicolai er wel bij was geweest?

U zult begrijpen dat er geen onvoldoendes zijn uitgedeeld.
De cijfers:

Brad Jones WZF: 7 Whoscored: 7.90
Weer de 0 en gewoon de minst gepasseerde verdediging met vijftien goals tegen, terwijl je al weken de basisspelers mist uit de verdediging met allerlei blessures. Dit had ik niet verwacht na zestien wedstrijden.
86% van de voortzettingen goed. 25 van de 29 en drie saves verricht.

Jeremiah St. Juste WZF: 8 Whoscored: 8.38
Wat een verademing op rechtsback. Al lag dat waarschijnlijk meer aan zijn directe tegenstander. Desalnietemin een prima wedstrijd gespeeld, vooral aanvallend.
84% van de passes goed. 53 van de 63, een kopduel gewonnen, een dribbel gewonnen, een tackle gewonnen en twee schoten op doel waarvan een doelpunt.

Sven van Beek WZF: 7 Whoscored: 7,28
Werd gewisseld nadat hij een gele kaart had gepakt. Misschien maar beter ook, waarom bij zo’n wedstrijd en een 0-5 voorsprong nog het risico lopen dat hij er nog één krijgt.
93% van de passes goed. 44 van de 48, vier kopduels gewonnen en een overtreding gemaakt.

Renato Tapia WZF: 8 Whoscored: 8.39
Speelde weer een prima wedstrijd. Is al weken één van de betere, ook in de slechtere wedstrijden.
85% van de passes goed. 80 van de 94, een kopduel gewonnen, twee overtredingen gemaakt, een tackle gewonnen en twee schoten waarvan een op goal en een doelpunt gemaakt.

Tyrell Malacia WZF: 6 Whoscored: 7.34
Vond hem één van de mindere vandaag. Kwam weinig aanvallends van hem vandaan vandaag. Verdedigend niet in de problemen geweest.
77% van de passes goed. 28 van de 36, een kopduel gewonnen en vier tackles gewonnen.

Karim El Ahmadi WZF: 7 Whoscored: 7.76
Zo kennen we Karim weer, bleef ook na de 0-4 voorsprong doorgaan met jagen op de bal.
94% van de passes goed. 86 van de 94, drie kopduels gewonnen, twee overtredingen, een tackle en een schot, maar die was niet op de goal.

Jens Toornstra WZF: 7 Whoscored: 8.07
Vond het verrassend dat Jens een basisplaats had, misschien een tactische beslissing omdat met Amrabat er toch drie van dezelfde spelers staan. Jens in vorm is de creatiefste van alle middenvelders, maar heeft op dit moment de vorm gewoon niet. Had een goal moeten maken, want kreeg weer een megakans.
83% van de passes goed. 55 van de 66, twee dribbels gewonnen en twee schoten waarvan een op goal.

Tonny Vilhena WZF: 8 Whoscored 9.31
Eén van de betere vandaag, twee prachtige goals, normaliter zijn ze niet zo zuiver, maar eerlijk is eerlijk, prima wedstrijd. Misschien had het te maken met het feit dat Jens weer een basisplaats had.
92% van de passes goed, 46 van de 50, een overtreding gemaakt, een tackle gewonnen, drie schoten waarvan twee op goal en beide werden een doelpunt.

Jean-Paul Boetius WZF: 8 Whoscored 9.58
Als Jean Paul deze vorm aanhoudt komt Larsson voorlopig niet terug in de basis. Maar dan moet de wisselvalligheid eruit. Twee prachtige assists. Deze Boëtius zien we graag.
90% van de passes goed. 37 van de 42, drie overtredingen gemaakt, twee dribbels gewonnen, vijf tackles gewonnen en twee schoten en beide niet op de goal.

Dylan Vente WZF: 9 Whoscored: 9.57
In je basisdebuut tijdens een eredivisieduel een doelpunt scoren en twee assists afleveren. Als hij in amsterdam had gespeeld werd er al geschreven de nieuwe spits voor het Nederlands elftal, maar omdat die jongen gewoon bij ons in Rotterdam speelt schrijven ze dat niet op.
Prima wedstrijd, echt genoten van zijn debuut en dat de goal lijkt op die van de broer van zijn opa die de eerste goal in de Kuip scoorde is alleen maar mooi en van nostalgische waarde.
69% van de passes goed. 23 van de 33, zes kopduels gewonnen en twee schoten op doel waarvan een geblokt en een doelpunt.

Steven Berghuis WZF: 8 Whoscored: 9.25
De man in vorm op dit moment, hopelijk valt de blessure mee, waardoor hij werd gewisseld. Maar liet de linksback op een figurant lijken.
82% van de passes goed. 43 van de 52 goed, twee dribbels gewonnen, een tackle gewonnen en zes schoten, waarvan vier op goal en waaronder één geblokt en een doelpunt.

Kevin Diks WZF: 6.5 Whoscored: 6.67
Kevin speelde meer dan 30 minuten mee dus gaat hij mee in de cijfers. Geen fout zien maken.
85% van de passes goed. 17 van de 20, een kopduel gewonnen en een tackle gewonnen.

De statistieken:

heatmap:

overige statistieken:

statistics and pictures courtesy of whoscored.com

De score van deze wedstrijd was met 8.05 de beste wedstrijd tot nu toe. En ik ga er in mee.

Top 3 goede wedstrijden:
Sparta uit: 8.05
AZ uit: 7.78
Willem 2 thuis: 7.60

Top 3 slechtste wedstrijden:
Manchester City thuis: 6.07
Napoli uit: 6.17
ajax thuis: 6.37

Ik had vooraf niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan op kunstgras, we hadden tenslotte ook nog eens vier jaar op rij niet gewonnnen daar in Spangen.
Maar Feyenoord blijft eenieder verbazen, verwacht je een makkie wordt het heel lastig, verwacht je een hele lastige, winnen ze heel makkelijk. Volgens de pers zou Feyenoord nu gaan voor de tweede plaats. Op dit moment staan we negen punten achter op die tweede plek met een wedstrijd nog tegoed. En wat is nou zes punten met nog achtien wedstrijden te gaan?

Donderdag weer voetballen in de Kuip, tegen Heracles voor de beker, dat zal lastiger worden dan tegen Sparta, ik heb echt genoten, en als ze dit nu doortrekken dan hulde, maar wees niet teleurgesteld als het een enorme zaadpartij wordt donderdag. Ikzelf gok op een 3-1 en dan op Kerstavond om 16:45 nog tegen de nummer laatst. Wat is er nou mooier dan dat? Van de Kuip naar de kerk voor de kerst mis. Denk echter dat die wedstrijd tegen de nummer laatst lastiger is voor Feyenoord. Vooral als ze weer elf man voor de goal gaan parkeren en dan incidenteel met snelle mensen gaan counteren.

We gaan het weer zien. Het voordeel van het feit dat het jaar bijna ten einde is zijn de terugblikken op het seizoen die weer voorbijkomen, kunnen we toch nog weer even genieten van het kampioenschap in Mei.

Mooi daj d’r wes bunt en wier komm’n
Bless
@CorMteS2