De aanloop

Niet dat De Kuip nou uit zijn voegen barstte na de 3-0 zege op de stadgenoot uit Kralingen. Er was gewonnen, maar dat was dan ook alles. Voor Jean-Paul Boëtius werd de deur nog verder in het slot gegooid, of toch weer niet? En was daar ineens het vertrek van Sofyan Amrabat. Na één seizoen (of al na drie weken?) voldeed de club kennelijk niet aan zijn verwachtingen. Benieuwd wat hij gaat doen als hij daar bij Club Brugge vóór de Kerst nog geen basisspeler is. Want oude bekende Ruud Vormer is daar een heel erg grote meneer in een aardig draaiend team. En er werd weer een gevalletje van “Kuipvrees” bekend. Sam Larsson maakt nog steeds niet waar wat Feyenoord ooit in hem zag. Voorspelbare acties vanaf de linkerkant die bijna altijd stranden op een verdediger, of hij kan de bal slecht kwijt. Kan hij het alleen maar met alle ruimte voor zich? Wanneer ging hij het nu eens meer dan 2 wedstrijden laten zien? Zou hij dan de vorm terugvinden tegen zijn oude werkgever?

De wedstrijd

Feyenoord heeft de laatste jaren een positieve balans opgebouwd in uitwedstrijden in Heerenveen. Maar niet als het om onnodige tegengoals gaat, daar. Geen probleem voor het meegereisde Legioen, dat vroeg arriveerde en uiteraard weer voor een vol uitvak zorgde. Waar de catering nog steeds niet op haar snelst was, waar nog steeds niet gepind kon worden (zelfs bij het uitvak in Doetinchem kon dat al, maar goed), de stemming leed er niet onder. Zelfs tijdens het Friese volkslied, een gewoonte die nooit geaccepteerd gaat worden door de Rotterdamse aanhang. Schreeuwen, tegenzang, een enkeling met een fluitje, de dit keer gezongen versie werd amper gehoord.

Binnen een kwartier stond het 0-2 voor Feyenoord. Een lob van Jens Toornstra (na een mooie pass van Steven Berghuis) en een bekeken actie van Robin van Persie zorgden al vroeg voor een vrolijke stemming bij de meegereisde fans. De verdediging van SC Heerenveen had duidelijk een offday. De gasten gingen daar echter coulant mee om. Want er werd verder weinig risico genomen. Veel ballen werden opzij gespeeld of gingen naar achteren. Of de tegenstander werd ingepasst. Die verder nog 2 redelijke kansen misten, een strafschop niet kreeg en nog vóór rust dieper in de problemen kwam. Opgejaagd door Van Persie passte Warner Hahn tussen 2 slapende teamgenoten op oud-ploeggenoot Toornstra, die de bal hoog door de lucht weer terug speelde, zó het Friese doel in.

En na rust volgde nog wel het mooiste Rotterdamse doelpunt. Via Berghuis en Larsson kreeg Tyrell Malacia de bal mee en begon halverwege de eigen helft aan een solo. Vrijwel ongehinderd en met een beetje geluk onderweg (waarmee de bal precies lekker voor zijn voet kwam om uit te halen) schoot hij de 0-4 binnen. Wat even goed gevierd werd met de rest van het team.

Nu leek het een kwestie van probleemloos het restant van de wedstrijd controleren en uitspelen. Leek, want na 2 pogingen viel plotseling de eerste Heerenveense treffer. Van Persie vond even later de keeper op zijn weg, en Berghuis raakte de binnenkant van de verste paal. Maar in plaats van 1-6 stond het in de 90e minuut ineens 3-4, na geschutter van het centrale duo. Het Legioen voelde de ellende al weer aankomen, en maakte zich op voor het ergste. Gelukkig herpakte Feyenoord zich vanaf de aftrap. Een voorzet van Berghuis werd door Larsson met de borst teruggelegd op de net ingevallen Yassin Ayoub, die de vijfde Rotterdamse treffer binnen harkte. En voor opluchting zorgde in het uitvak.

Het oordeel

Het lek al boven? “Was er een lek, dan?” Echt, het werd gezegd, na afloop voor de camera. Ja, bij vlagen viel het oude Feyenoord weer te herkennen. Jordy Clasie lijkt weer in zijn oude vorm te komen. Tonny Vilhena was nadrukkelijk aanwezig, hopelijk wordt zijn naderende vertrek nog minstens één seizoen uitgesteld. En Gio had tegen Excelsior in de 70e minuut al drie keer gewisseld. Waarom deze middag dan weer niet? Hoe dan ook, dit Feyenoord moet komende zondag NAC Breda makkelijk kunnen slachten. Al was het alleen al maar voor die zes geschonken punten, waarmee ze vorig seizoen uit de nacompetitie bleven. Excelsior won trouwens afgelopen zaterdagavond vrij makkelijk in het Rat Verlegh stadion.

 

Nog vragen?

 

@joopb68lfc