Ik had het niet erg gevonden om te verliezen van Sparta alleen al om die fraudeurs uit Enschede naar de Jupiler League te schoppen, maar omdat Vitesse zijn sportieve plicht deed konden wij dat ook gewoon doen tegen Sparta.

Een blinde grensrechter zorgde ervoor dat het 0-0 bleef i.p.v. een snelle goal, Robin van Persie zette met een schitterende hakbal Nicolai Jørgensen alleen voor de keeper. De spits stiftte de bal prachtig in het doel, maar ja, het was geen buitenspel. Volgend seizoen zijn we daar vanaf want dan hebben we de video-scheids.

Na die kans was het eerlijk gezegd Sparta wat het spel bepaalde, gelukkig hebben ze niet zo veel voetbalvernuft want met wat intelligenter voetbal hadden ze drie keer een speler vrij voor de goal kunnen zetten, maar dat lieten ze na. Tot minuut 34, toen liet Fredje Vrijdag een schot los wat mooi in de verre hoek krulde buiten bereik van Justin Bijlow. Maar Feyenoord liet het niet verder komen, in de blessuretijd van de eerste helft bouwde Jean-Paul Boëtius een aanval op met Robin van Persie en die gaf een uitgemeten voorzet op Steven Berghuis en die kopte de bal mooi in het dak van het doel.

In de tweede helft scoorde Feyenoord weer snel maar deze werd dit keer terecht afgekeurd doordat Robin van Persie Sander Fischer onderuit kegelde. Na een uur was het Karim El Ahmadi die de bal veroverde en direct voor gaf op Jean-Paul Boëtius, die was in een duel met de Sparta verdediger en het bleek een eigen goal te zijn. Maar die tellen ook mee.
Wederom een goede actie van Karim el Ahmadi, dit keer met een voorzet op Steven Berghuis. En die kon simpel de 3-1 binnen tikken.

Zo werd de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen afgesloten met een overwinning. Nog één te gaan uit naar Heerenveen en dan is het seizoen alweer voorbij.

De cijfers:

Justin Bijlow WZF: 7.5 Whoscored: 7.83
Behoudens de goal waar hij niets aan kon doen, prima wedstrijd. Sparta schoot vaker op goal dan Feyenoord, en Justin moest zes saves maken en deed dat met verve. En vooral zijn voortzettingen waren uitstekend.
95% van de voortzettingen goed, 19 van de 20. Van deze cijfers kan Brad Jones alleen maar dromen.

Kevin Diks WZF: 6.0 Whoscored: 7.01
Na een aantal goede wedstrijden was dit weer een van de mindere. Sparta kwam wel erg vaak door op links.
80% van de passes goed, 54 van de 67, een kopduel gewonnen en zes tackles gewonnen.

Eric Botteghin WZF: 6.5 Whoscored: 7.82
Eric mocht weer eens een hele wedstrijd spelen. Na een wat stroef begin kon je zien dat hij toch nog steeds niet het niveau haalt van het kampioensjaar.
90% van de passes goed, 90 van de 100, vijf kopduels gewonnen, een overtreding gemaakt, twee tackles gewonnen en twee schoten maar beide niet op doel.

Jan-Arie van der Heijden WZF: 6.0 Whoscored: 7.12
Tja Jan-Arie blijft Jan-Arie, fantastisch in het kampioensjaar, geblesseerd geraakt en niet meer op dat kampioensniveau teruggekomen. Ben benieuwd of Jan Arie volgend seizoen nog wel onze linkse centrale verdediger is.
93% van de passes goed, 58 van de 62, een kopduel gewonnen en vier tackles gewonnen.

Ridgeciano Haps WZF: 7.0 Whoscored: 7.45
Degelijke wedstrijd. Hopelijk volgend seizoen wat minder blessures. Ben benieuwd of hij goed genoeg is voor het Nederlands Elftal moet ik eerlijk zeggen. In mijn bescheiden mening brengt hij aanvallend te weinig.
82% van de passes goed, 39 van de 47, een kopduel gewonnen, twee dribbels gewonnen en vier tackles gewonnen.

Tonny Vilhena WZF: 6.0 Whoscored: 6.82
Was het zijn laatste thuiswedstrijd in het Feyenoord shirt? Hij speelde een onopvallende wedstrijd. Ben benieuwd, er zal vast interesse zijn, maar hoger dan middenmoters in Europa zal het niet zijn toch. Prima speler voor Feyenoord maar zie hem nou niet bij een Roma, Chelsea of Dortmund het middenveld leiden. Cashen en over een jaar weer verhuurd worden aan Feyenoord? We gaan het beleven.
87% van de passes goed, 50 van de 57, een kopduel gewonnen, twee tackles gewonnen en een schot maar niet op doel.

Robin van Persie WZF 7.0 Whoscored: 7.50
Speelde voor het eerst 90 minuten. Ben benieuwd wat hij gaat doen. Hij is in ieder geval in de minuten die hij gemaakt heeft van absolute meerwaarde geweest.
91% van de passes goed, 45 van de 49, een kopduel gewonnen, een overtreding gemaakt, een dribbel gewonnen, een tackle gewonnen en drie schoten waarvan één op goal.

Karim El Ahmadi WZF: 7.5 Whoscored: 8.00
Was weer overal te vinden, eigenlijk twee assists maar met een eigen goal telt dat helaas niet. Mocht ie weggaan en daar gaan de meesten wel van uit, is het een flinke aderlating.
90% van de passes goed, 85 van de 94, een overtreding gemaakt, drie dribbels gewonnen en vier tackles gewonnen.

Jean Paul Boetius WZF: 6.0 Whoscored: 6.87
Zal het denk ik in het nieuwe seizoen lastig krijgen met een concurrent als Sam Larsson. Alhoewel ik Sam ook niet echt hebben zien overtuigen dit seizoen, maar nieuwe spelers spelen altijd beter in het tweede seizoen. Daar gaan we dan maar van uit.
96% van de passes goed, 29 van de 30, een kopduel gewonnen, een overtreding gemaakt, een tackle gewonnen en een schot op doel.

Nicolai Jørgensen WZF: 6.5 Whoscored: 7.13
Leed in het begin heel veel balverlies. Ben benieuwd voor hoeveel hij weggaat. Daar ga ik wel van uit tenminste. Al zal hij niet veel potten breken in de Engelse premier league. Goed voor Feyenoord, maar niet goed genoeg voor de echte top.
78% van de passes goed, 36 van de 46, twee overtredingen gemaakt en een schot op doel.

Steven Berghuis WZF: 8.0 Whoscored: 8.41
Wederom de beste Feyenoorder. Ben benieuwd of we die binnen boord kunnen houden.
81% van de passes goed, 64 van de 79, een overtreding gemaakt, een dribbel gewonnen, twee tackles gewonnen en drie schoten op goal waarvan twee goals.

De statistieken:

Pictures and statistics by whoscored.com

Deze Feyenoord – Sparta kreeg een 7.26 en komt daarmee in de subtop terecht.

Top 3 goede wedstrijden:
Sparta uit: 8.05
AZ uit: 7,78
Groningen thuis: 7.65

Top 4 slechtste wedstrijden:
Manchester City thuis: 6.07
Napoli uit: 6.17
ajax uit: 6.25
ajax thuis: 6.37

Het zal weer een drukke zomer worden voor Martin van Geel en de geruchtenstroom zal weer immens zijn. John Guidetti zal wel weer regelmatig in Rotterdam gesignaleerd worden. Wat voor elftal staat er voor de start van seizoen 2018-2019.?

Maar eerst nog even in stijl afsluiten, Heerenveen uit, die werkelijk geen knikker meer raken. Of het nou 0-5 of 5-0 wordt het zal iedereen een zorg zijn. Vier prijzen in drie seizoenen.

Heerenveen uit is ook voor mij afscheid nemen. Dus mocht je het stokje willen overnemen, meldt je even bij WZF via de social media kanalen.

Oant Snein
Bless,
@CorMteS2