Met een goed gevoel de laatste week van 2017 in

Sorry dat je drie dagen moest wachten op de analyse maar ook ik had verplichtingen met de feestdagen.

Nou is Roda wel de nummer laatst, maar met twee keer vijf minuten gas geven leggen we ze toch erg makkelijk over de knie. In de uitwedstrijd in Kerkrade had Roda keeper Hidde Jurjus nog elf reddingen nodig om Feyenoord van de winst af te houden, maar in Rotterdam werd hij vijf keer gepasseerd. In de eerste vier minuten twee keer en in de laatste drie minuten twee keer.

Hoe kwam dat allemaal tot stand? Nou eigenlijk heel makkelijk. Als Feyenoord 90 minuten scherp was geweest had het zomaar 12-1 kunnen worden, maar ja we kennen Feyenoord nou eenmaal. Bij een snelle voorsprong zakken ze altijd terug. Kijk maar tegen Heracles voor de beker vorige week. En tegen Roda was het niet anders.

Feyenoord kende een geweldige start van de laatste wedstrijd voor de winterstop. Al na 45 seconden had de ploeg er de 1-0 in liggen. Na een mooie aanval zorgde Sam Larsson met een geweldige assist voor de kans van Nicolai Jørgensen. In de vierde minuut was het alweer raak. Het was dit keer Jens Toornstra die profiteerde van wederom een goede actie van Sam Larsson. Feyenoord speelde meer dan uitstekend en kon in de openingsfase nog veel verder uitlopen. Dat liet de ploeg echter na.

In de tweede helft leek Roda JC plotseling weer terug te komen in de wedstrijd toen Simon Gustafson de aansluitingstreffer maakte. Feyenoord maakte echter korte metten met dat gevoel. Zes minuten later zorgde wederom Nicolai Jørgensen met zijn tweede voor de 3-1. In de slotfase mocht Berghuis met twee intikkertjes het einde nog een stuk leuker maken zodat de Feyenoordsupporters helemaal met een goed gevoel kerstavond tegemoet gingen. Vond het jammer dat Ard van Peppen niet speelde.

Het positeve is wel dat we weer makkelijk scoren. Het negatieve is dat we maximal 20 minuten per wedstrijd goed spelen.

https://youtu.be/ctHD2_pu7Ak

Eerst maar even de spelers beoordelingen, daarna een vooruitblijk op de eerste week na de winterstop met wedstrijden tegen hunnie en de inhaalwedstrijd tegen Utrecht.

Brad Jones WZF: 6 Whoscored: 6.47
Moest toch nog tegen dit Roda drie keer reddend optreden. Vond wel dat ie weinig ballen klem pakte.
81% van de voortzettingen goed. 17 van de 22.

Tyrell Malacia WZF: 7 Whoscored: 6.94
Speelde weer een prima wedstrijd. Verdedigend uitstekend, opbouwend nog wat schoonheidsfoutjes. Maar ja, dat mag op die leeftijd.
88% van de passes goed. 45 van de 51, twee kopduels gewonnen, een dribbel gewonnen, vier voorzetten waarvan één op maat en twee tackles.

Renato Tapia WZF: 7.5 Whoscored: 7.50
Bij tijd en wijle veel te veel risico in zijn spel, maar die crosspass bij de 1-0 op Berghuis, dat is lang geleden dat we zo’n strakke crosspass gezien hebben in de Kuip. Voetballen kan hij wel, maar blijft hij in het elftal staan als we weer compleet zijn?
89% van de passes goed. 77 van de 87, een tackle gewonnen en een dribbel gewonnen.

Sven van Beek WZF: 7 Whoscored: 7.19
Waar was Sven bij de 2-1? Hij was helemaal niet in de zestien te ontdekken. Ook Tapia zag er niet goed uit op dat moment. Maar gelukkig had het verder geen invloed, omdat we snel weer de 3-1 maakte maar voor hetzelfde geld was het weer billenknijpen tot het laatste fluitsignaal.
91% van de passes goed. 95 van de 104, drie kopduels gewonnen, twee overtredingen gemaakt, twee tackles en een schot op doel dat werd geblokt.

Bart Nieuwkoop WZF: 6.5 Whoscored: 6.58
We hebben niet veel van Bart gezien. Blijkt ook uit de statistieken.
85% van de passes goed. 41 van de 48 en een dribbel gewonnen.

Karim El Ahmadi WZF: 7 Whoscored: 7.80
Weer lekker ouderwets op dreef met druk zetten en afjagen. Vooral Gustafson had het zwaar te verduren met Karim.
95% van de passes goed. 63 van de 66, drie overtredingen gemaakt, zes tackles en een schot op doel, echter was die niet op doel.

Jens Toornstra WZF: 7 Whoscored: 7.77
Jens scoorde weer eens, en bij vlagen liet hij weer wat goeds zien. Hopelijk heeft hij weer snel de vorm van het kampioensjaar.
81% van de passes goed. 44 van de 54, een overtreding, een tackle, een voorzet en op maat en een schot op doel en dat werd een doelpunt.

Tonny Vilhena WZF: 7 Whoscored: 7.74
Had wat pech in de afwerking, maar wederom een goede wedstrijd vooral aanvallend liet hij zich gelden.
83% van de passes goed. 46 van de 55, een overtreding, een dribbel, twee tackles, en een voorzet en nog op maat ook, en vier schoten op doel waarvan drie op de goal maar zonder doelpunt.

Sam Larsson WZF: 8 Whoscored: 8.78
Maar liefst drie assists leverde Larsson af. Verder weinig opvallends maar met drie assists zijn we blij.
72% van de passes goed. 42 van de 58, een kopduel gewonnen, vier voorzetten waarvan twee goed en een schot maar niet op doel.

Nicolai Jørgensen WZF: 9 Whoscored: 10.0
Een assist en twee goals, en vooral weer in de vorm van vorig seizoen. Hij hield de bal weer goed vast, zodat het middenveld kon aansluiten. Bij vlagen was het Feyenoord weer te zien van het kampioensjaar.
81% van de passes goed. 31 van de 38, vijf kopduels gewonnen, twee dribbels, een tackle en zes schoten op doel, waarvan twee goals, drie gestopt door de keeper en één geblokt.

Steven Berghuis WZF: 9 Whoscored: 9.03
Steven begon goed, zakte toen af en speelde weer de hoofdrol in de laatste vijf minuten. Staat gewoon gedeeld topscoorder.
79% van de passes goed. 50 van de 63, twee kopduels gewonnen, een dribbel gewonnen, een tackle gewonnen, vier voorzetten waarvan twee goed en vier schoten waarvan twee goals en twee geblokt.

Schoten op doel door Feyenoord:

De statistieken:

statistics and pictures courtesy of whoscored.com

De score van deze wedstrijd was met 7.58 net niet in de top drie. Komt op de vierde plek.

Top 3 goede wedstrijden:
Sparta uit: 8.05
AZ uit: 7.78
Willem 2 thuis: 7.60

Top 3 slechtste wedstrijden:
Manchester City thuis: 6.07
Napoli uit: 6.17
ajax thuis: 6.37

Nu de winterstop, en zoals gezegd, de eerste week na de winterstop is van cruciaal belang. Daarin punten verliezen tegen hunnie en FC Utrecht, dan is het seizoen vrijwel over, en moet alles op de beker. Pak je in die twee wedstrijden zes punten dan ga je nog meedoen voor kwalificatie Champions League, oftewel de tweede plek. Denk niet dat PSV nog veel gaat inleveren. Al zijn de wonderen de wereld nog niet uit. We blijven hopen.

Ik wens iedere bezoeker van WijZijnFeijenoord een spetterend begin van 2018, dat alle wensen maar uit mogen komen. En de eerste wedstrijd na de winterstop tegen hunnie. Tijd dat we daar weer eens punten gaan pakken.

Voor alle Feyenoorders de beste wensen en de rest kan de tyfus genieten,
Bless,
@CorMteS2