Miquel Nelom is geen professional.

Vorig seizoen was er al wat interne kritiek over de werkethiek van Miquel Nelom maar na Groningen-Feyenoord weet ik het zeker dat Miquel Nelom niet met zijn vak van professioneel voetballer bezig is. Je weet als profvoetballer dat je geen sieraden mag dragen, en als je dan moet invallen en je gewoon het veld in gaat met een pooierketting om je nek dan begrijp je het volgens mij niet zo goed.

Maar het ergste vind ik dan nog, is dat er naast medespelers, technische staf en weet ik veel hoeveel mensen er in de kleedkamer van Feyenoord rondhuppelen, niemand zegt van Hé Miquel doe effe je ketting af want daar mag je niet mee voetballen. Blijkbaar niemand die op elkaar let. Geen discipline in de kleedkamer vertaalt zich meestal ook op het veld. Ik denk dat het bovenstaande tekenend is voor dit huidige Feyenoord. Hoe belangrijk zijn Elia en Dirk wel niet geweest vorig seizoen voor dat elftal in de kleedkamer?

Bij een 0-1 stand had Nelom misschien wel de belangrijkste actie van de avond, Bacuna leek alleen op Brad Jones af te gaan maar Nelom kwam van zijn linksback positie helemaal naar het centrum waardoor hij met een prima sliding de 1-1 nog kon voorkomen. Hulde voor dat. En omdat Haps een sleutelbeen breuk heeft opgelopen kunnen we tot aan de kerst genieten van Nelom.

Nu naar de wedstrijd. Het was nog niet echt super maar wel redelijk tot bij vlagen prima, en het was belangrijk dat eindelijk een paar van de vele kansen weer benut werden. Want zowel tegen Zwolle en VVV hadden we kansen genoeg, tegen NAC was het echter een wanprestatie, maar zeker tegen Zwolle en VVV niet, daar ontbrak het aan scorend vermogen. Net als tegen VVV heeft Groningen ook maar een keer op goal geschoten. Zoals ik al eerder vermelde, Tapia en van Beek is een redelijk centraal duo. Tapia zal wel snel vervangen worden door een fitte Jan Arie maar als Sven zo blijft spelen zal het lastig worden voor Botteghin om zijn plaats weer op te eisen.

In de eerste helft hadden we ook nog een penalty moeten krijgen, maar blijkbaar mag je bij een corner een speler omhelzen zoals Weinstein met zijn actrices deed. De hashtag #metoo was aardig van toepassing op het gehang van Memisevic op Nicolai Jørgensen. Maar gelukkig was die fout van Makkelie niet doorslaggevend voor het resultaat.

Als je dan een minpuntjes moet noemen waren het de vele foute voorzetten, twee maar die goed aankwamen van de 27, en de gemiste kansen.
Gelukkig werden de kansen wel benut in de tweede helft, waaronder die van Nicolai Jørgensen daar ging een hele mooie aanval aan vooraf, opgezet door Larsson met een pass op Berghuis die werkelijk een strak hakje op maat gaf, en met een sublieme tegendraadse stift de bal via de paal in de goal verdween. Dat was de 2-0. Tien minuten daarvoor had Tonny Vilhena een rebound ingeschoten nadat Padt de bal had losgelaten op een schot van Steven Berghuis.
Nadat Groningen in de 75e minuut aanvallende wissels inbracht om alles of niets te gaan spelen schoten ze een keer op de lat en werd er een nog goal afgekeurd van Lars Veldwijk voor hands. Feyenoord is niet in de problemen geweest en hadden eerder moeten scoren, maar de overwinning was wel verdient te noemen.

Dan de spelersbeoordelingen:

Brad Jones WZF: 6 Whoscored: 6.98
Hoefde wederom maar weer één keer handelend op te treden en deed dat niet door de bal klem te pakken maar liet hem uit zijn handen stuiteren en gaf zo een corner weg. Nog steeds niet de vorm van het kampioensjaar.
58% van de 29 voortzettingen goed.

Bart Nieuwkoop WZF: 6.5 Whoscored: 7.28
Komt steeds beter in zijn vorm, verdedigend weinig op hoeven lossen en aangezien zijn directe tegenstander niet mee verdedigde kon hij veelvuldig opkomen, waardoor de linksback van Groningen vaak moest kiezen wie te dekken en werd er zo een meerderheid gecreëerd op de rechterflank.
88% van de 42 passes goed, drie kopduels gewonnen, twee overtredingen gemaakt, drie tackles gewonnen en vier voorzetten en één op maat.

Sven van Beek WZF: 7 Whoscored: 7.06
Zoals hierboven al vermeld als Sven zo blijft spelen zal het lastig worden voor Botteghin om zijn plaats weer op te eisen. Stond weer prima achterin.
81% van de 70 passes goed, twee tackles gewonnen, één voorzet maar niet op maat en een schot op doel.

Renato Tapia WZF: 7 Whoscored: 7.34
Dat Tapia best wel kan ballen weten we wel, waarom het niet lukt om in de basis te komen is een ander verhaal, maar tezamen met Sven staat ie lekker te voetballen. Vooral zijn opkomen was goed gedoseerd tegen Groningen.
89% van de 65 passes goed, twee tackles gewonnen en een schot op doel.

Miquel Nelom WZF: 6.5 Whoscored: 6.95
Behoudens zijn voorzetten, en zijn eerste vier acties, viel hij prima in, (het pooierketting incident niet meegenomen in de beoordeling). Vooral de gememoreerde sliding op Bacuna was echt een topactie.
85% van de 28 passes goed, een kopduel gewonnen, twee tackles gewonnen en drie voorzetten waarvan ze de ballen nog zoeken.

Sofyan Amrabat WZF: 6.5 Whoscored: 7.28
Wederom net als dinsdag tegen City een goede wedstrijd, was lekekr aan het bikkelen op het middenveld.
90% van de passes goed, een steekpass gegeven, een kopduel gewonnen, een overtreding gemaakt, twee dribbels gewonnen, twee tackles gewonnen en een voorzet helaas niet op maat.

Karim El Ahmadi WZF: 7 Whoscored: 7.56
Mag ik zeggen dat Karim weer een beetje de oude Karim was in deze wedstrijd? Ja dat mag ik zeggen. Buffelen, bikkelen, schaven en af en toe een tikkie uitdelend.
90% van de 62 passes goed, drie overtredingen, twee dribbels gewonnen, drie tackles gewonnen, een voorzet helaas niet op maat en een schot op goal.

Tonny Vilhena WZF: 6.5 Whoscored: 7.59
Een half puntje minder door dat rare juichen, en die megakans in de eerste helft, een meter voor de goal die bal haast het stadion uit knallend. Maar verder een degelijke wedstrijd.
79% van de 43 passes goed, een kopduel gewonnen, een voorzet en helaas niet op maat en drie schoten op goal met een doelpunt.

Sam Larsson WZF: 6 Whoscored: 7.28
Vond Sam Larsson een van de mindere gisteren, veel balverlies, wat ook blijkt uit de stats en vooral zijn voorzetten lieten te wensen over.
58% van de 41 passes goed, drie kopduels gewonnen, een dribbel gewonnen, drie tackles gewonnen en acht voorzetten waarvan één goed.

Nicolai Jørgensen WZF: 7.5 Whoscored: 8.07
Een fitte Jørgensen zorgt ervoor door hij de ballen vast kan houden voorin zodat de middenvelders beter kunnen aan sluiten om zo meer druk op het vijandige doel te zetten. Maakte een prachtige goal.
69% van de 33 passes goed, drie kopduels gewonnen, en een schot op doel met een goal.

Steven Berghuis WZF: 7.5 Whoscored: 8.03
In de eerste helft dacht ik nog, nou dat kan wel wat beter Berghuis en dat leverde hij mooi af in de tweede helft. Betrokken bij beide goals. Als ik dan wat moet klagen dan zijn het zijn voorzetten, zes gedaan en geen enkele op maat. Deed nog wel even vier panna’s uitdelen.
60% van de 56 passes goed, een kopduel gewonnen, vier dribbels gewonnen, twee tackles gewonnen, zes voorzetten en allen fout en twee schoten op doel.

De statistieken:

doelpogingen:

heatmap:

Pictures and statistics courtesy of www.whoscored.com

De score van de wedstrijd tegen Groningen was 7.14 wat dan toch een aardige score is want de derde beste Heraclas uit was de score 7.27.

Top 3 goede wedstrijden
AZ uit: 7.78
Willem 2 thuis: 7.60
Heracles uit: 7.27

Top 3 slechtste wedstrijden
Manchester City thuis: 6.07
Napoli uit: 6.17
ajax thuis: 6.37

Eindelijk weer eens drie punten. Dat was wel nodig ook na de laatste vier competitiewedstrijden. En nu doortrekken. Niet om nog kampioen te kunnen worden maar om te laten zien dat we gewoon een aardig team hebben. Nog een keer een midweekse Champions League wedstrijd om des keizers baard tegen Napoli, en dan nog alleen competitie wedstrijden en een knvb beker potje. De vijf competitiewedstrijden tot aan de winterstop met Vitesse thuis, Utrecht uit, Heerenveen thuis, Sparta uit en op kerstavond Roda thuis, en één voor de beker Heracles thuis.

Zaterdag dus thuis tegen Vitesse, om 20:45 uur met hopelijk een beetje regen en de hoeders van de stad aan, dat zijn de mooiste wedstrijden en speelt Vitesse ook weer eens een keer voor 45.000 mensen. De kampioen tegen de bekerwinnaar en allebei door Europese beslommeringen al wat punten verspeeld.

Ajuus,
Bless,
@CorMteS2