De laatste twee thuiswedstrijden brachten een pijnlijke conclusie naar boven. Het ooit zo hondstrouwe legioen heeft er ook geen zin en vertrouwen meer in.

De grote terugval na het kampioenschap van 2017 hakt er duidelijk in. De sfeer is gelaten en dan moet je je pas ècht zorgen gaan maken. Zolang de supporters zich roeren kan het ze tenminste nog iets schelen. Maar het niet aflatende negativisme rond de club trekt diepe sporen in de ziel van het legioen. Dat haakt nu massaal af en dat is een trieste constatering. Waar is de tijd gebleven dat we onvoorwaardelijk achter de ploeg bleven staan?

Prestaties
De prestaties van dit seizoen zijn een topclub onwaardig. De valse start tegen een Slowaaks middenmotertje en vervolgens tegen de Graafschap hebben een passend vervolg gekregen in de competitie. Daar doen mooie overwinningen op PSV en Ajax niets aan af. Pijnlijke nederlagen tegen de kleinere clubs, zowel uit als thuis. Het zit blijkbaar in het Feyenoord DNA. In de beker kwamen we redelijk ver totdat Ajax op bezoek kwam en ons, hetzij met wat geluk, eruit kegelde.

Conclusie op 3/4 seizoen: uitgespeeld, uitgeschakeld, uitzichtloos. De gehele technische staf en alle spelers mogen zich dit aanrekenen. Het voetbal is structureel niet om aan te gluren en sommige spelers lijken er geen zin meer in te hebben of lopen er gefrustreerd bij. Alle spelers moeten zichzelf ook eens een spiegel voor houden. Geef ik wel genoeg voor deze club?

Martin van Geel
Vanochtend mocht Martin van Geel zijn wanbeleid recht lullen aan de tafel van Kees. Dat deed hij met verve. Als je hem hoort praten ga je zijn onzin nog bijna geloven ook. Totaal geen zelfreflectie. Er is dus niets aan de hand bij Feyenoord op technisch gebied. Alles is hosanna. De talenten blijven doorstromen en straks staat er een nieuw complex voor de jeugdopleiding.

Het missen van de voetbalpiramide is geen gemis want er is geen bewijs voor de aanname dat de talenten die bij de concurrentie vanuit de KKD doorstromen er anders niet waren gekomen.

Tevens is er geen bewijs dat Feyenoord talenten eerder de stap naar het eerste zouden hebben gemaakt als ze in de KKD hadden kunnen rijpen.

Aankopen hoeven we niet te verwachten want er is geen geld. Tenzij er spelers verkocht worden. Maar als je 12 miljoen voor brekebeen St Juste al laat lopen vraag ik me af of er deze zomer überhaupt geld binnen gaat komen. Zulke bedragen voor een blessuregevoelige rechtsback. Feyenoord kan hier normaal gesproken alleen maar van dromen.

De keuze voor Jaap Stam werd ook nog even goedgepraat. Dat je in je zoektocht naar een ervaren coach bij Advocaat uitkomt is nog enigszins te begrijpen. Maar als je, of all people, Louis van Gaal gaat bellen snap je echt helemaal niets van Feyenoord. Louis van Gaal bij Feyenoord, ik krijg er vlekken van in mijn gezicht. En vervolgens met je criterium ‘ervaring’ met Jaap Stam aan komen zetten. Tja, als je volgens eigen zeggen op het gênante af gesteund wordt door je directie kun je eigenlijk alleen nog maar gelijk hebben.

Vuurwerk
Deze week werd bekend dat we wederom een dikke boete krijgen voor het afsteken van vuurwerk door supporters. Na de, in mijn ogen buitenproportionele, straf om vak S verplicht leeg te houden tegen SC Heerenveen, kan dit er ook nog wel bij. En het zal niet de laatste straf zijn vrees ik. Tijdens de bekerwedstrijd tegen Ajax leek het nog massaler dan tegen PSV. Dat gaat echt nog wel een staartje krijgen. De vraag is wie je hier nou echt een plezier mee doet.

Een fakkel of rookpotje zullen de meeste supporters wel tof vinden en kunnen op steun rekenen. Maar fakkels gooien en vuurwerk vanuit het vak afschieten is gewoon levensgevaarlijk. Ik heb stoelen en vlaggen zien branden en heel veel boze supporters gezien. Hier heeft niemand om gevraagd. Het is natuurlijk jammer dat er geen vuurwerk vanuit Feyenoord wordt georganiseerd maar dit kan nooit de bedoeling zijn.

De roep om solidariteit met de gestrafte supporters van vak S komt bij mij een beetje vreemd over. Ik ga mijn club toch niet in de steek laten omdat de KNVB ons een straf oplegt? Wie heb je daar dan daadwerkelijk mee? Alleen de club die er niets aan kan doen. Ik doe er dus niet aan mee. Kijk eerst eens naar jezelf zou ik zeggen.

Volgend seizoen
Binnenkort kunnen we onze seizoenkaarten  verlengen. Ik schat zomaar in dat de wachtlijst deze zomer wel verdwenen is. Er wacht weer een uitzichtloos seizoen tussen hoop en vrees. Niet bepaald een uitnodigend perspectief. De sfeer is slecht, het legioen verdeeld en de prestaties ondermaats. Bovendien is er geen enkel signaal dat de relatie tussen de club en de supporters binnen afzienbare tijd zal verbeteren. Als dit zo doorgaat is een halfvolle Kuip niet eens ondenkbaar. Dan kun je wel doordenderen met Feyenoord City maar investeerders zullen zich toch eerst tweemaal achter de oren krabben voordat ze zich achter dat project scharen.

Er zal snel een andere wind moeten waaien in de Kuip anders is de neerwaartse spiraal niet te stoppen.

Met rood/witte groet,

Julian Heel
@FeyenoordJuul